aleksis-cipras(6)БРИСЕЛ – Грчки премијер Алексис Ципрас изразио је жељу за постизањем компромиса уочи његовог првог учешћа на самиту европских лидера, пошто протекле ноћи није постигнут никакав напредак у разговорима о промени услова помоћи.

Иако после јучерашњег ванредног састанка министара финансија еврозоне није било ни плана за даље, ни изјаве, берзе су већином у плусу уз наду да ће споразум бити постигнут на време тако да Грчка избегне потенцијални излаз из еврозоне.

„Потребно је да пронађемо решење које поштује позицију свих страна, тако да овај споразум буде заснован на средишњим вредностима Европе, демократије и гласа народа, али такодје и на нужности поштовање европских правила“, рекао је Ципрас.

Нова грчка влада жели да садашњи пакет помоћи, који истиче крајем месеца, буде одбачен и замењен новим, али група земаља еврозоне предвођена Немачком инсистира да се разговори могу наставити само ако се придужи актуелни програм који је наметнуо оштре мре штедње.

Без финансијске помоћи, Грчке се суочава с банкротом и могућим излазом из еврозоне, што би додатно угрозило њену привреду, и макар на краћи рок, бацило светска финансијска тржишта у хаос.

Ципрас је рекао да је његова влада вољна да покрене даље структурне реформе „против утаје пореза и корупције“, што поздрављају међународни кредитори, али и сматрају да није довољно за нови споразум.

Грчки кредитори, посебно Немачка, невољни су да Атини дају олакшице из страха да би слично тражиле и друге земље које се претерано задуже. Пакет помоћи Грчкој од 240 милијарди евра долази из новца пореских обвезника земаља еврозоне.

„Ми имамо потуно разумевање за Грчку, али и они треба да имају потпуно разумевање за нас“, рекао је холандски премијер Марк Руте.  Белгијски премијер Шарл Мишел упоркос ноћашњем неуспеху рекао је да је „магија Европе у томе да увек нађе решење чак и када сви верују да је немогуће“.

Многи аналитичати верују да ће Европска унија опет постићи споразум у последњем тренутку, тако да ће Грчка пристати на продужење пакета помоћи уз услов да се попусте мере штедње, али и да настави реформе


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрас о потреби компромиса

* Обавезна поља