MIP RusijeМОСКВА– Званична Москва позвала је данас Хрватску и друге земље у којима се врбују грађани за оружане снаге УКрајине, да спрече ту праксу.

„Позивамо Загреб и руководства других земаља, чије грађане врбују Оружане снаге Украјине да спрече ту опасну праксу”, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

У Москви наводе да је „учешће страних плаћеника, укључујући хрватске, у унутарукрајинском конфликту неприхватљиво и служи једино његовом распиривању”, пренео је ТАС С.

„Нарочито скрећемо пажњу хрватским властима да је данас усвојена у Минску одлука Контакт-групе о комплексу мера за имплементацију минских договора, између осталог о повлачењу свих страних оружаних форамација, војне технике и плаћеника са територије Украјине под надзором ОЕБС”, наводи се у саопштењу руског МИП.

У Москви је „изазвало забринутост и недоумицу објављивање изјаве у медијима првог потпредседника владе, министра спољних и европских послова Хрватске Весне Пусић, која потврђује да хрватски добровољци учествују у борбеним дејствима на територији Украјине на страни украјинске војске”.

Зоран Милановић о Хрватима у Украјини

БРИСЕЛ, ЗАГРЕБ – Хрватски премијер Зоран Милановић казао је да је одлазак неколико десетина хрватских држављана у рат у Украјини „уобичајена појава“.

„Људи из разно-разних разлога иду около и ратују, из уверења, због новца, због плена… Важно је да то није повезано с тероризмом“, додао је хрватски премијер.

Кад би се ти одласци повезали с тероризмом, не само у Украјини него и на Блиском истоку, онда би се нашло начина да се делује, казао је Милановић новинарима уочи ванредног самита шефова држава и влада ЕУ, посвећеног Грчкој и Украјини, преноси Хина.

Званична Москва позвала је данас Хрватску и друге земље у којима се врбују грађани за оружане снаге Украјине, да спрече ту праксу.

„Позивамо Загреб и руководства других земаља, чије грађане врбују Оружане снаге Украјине да спрече ту опасну праксу“, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

У Москви наводе да је „учешће страних плаћеника, укључујући хрватске, у унутарукрајинском конфликту неприхватљиво и служи једино његовом распиривању“, пренео је ТАСС.

„Нарочито скрећемо пажњу хрватским властима да је данас усвојена у Минску одлука Контакт-групе о комплексу мера за имплементацију минских договора, између осталог о повлачењу свих страних оружаних форамација, војне технике и плаћеника са територије Украјине под надзором ОЕБС“, наводи се у саопштењу руског МИП.

У Москви је „изазвало забринутост и недоумицу објављивање изјаве у медијима првог потпредседника владе, министра спољних и европских послова Хрватске Весне Пусић, која потврђује да хрватски добровољци учествују у борбеним дејствима на територији Украјине на страни украјинске војске“.

„Притом се не ставља у сумњу исправност учешћа грађана Хрватске у операцијама украјинских безбедносних структура“, наглашава Русија.

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић потврдила је јуче да има хрватских држављана који се боре у Украјини, али искључиво у редовној украјинској војсци.“По мојим сазнањима, има хрватских војника у Украјини, који су се прикључили украјинској војсци“, рекла је Пусић одговарајући на новинарска питања пре седнице владе.

„То прати Безбедносно-обавештајна агенција, засад нема прикључивања паравојним јединицама, а све време смо у комуникацији са агенцијом“, рекла је Пусић.Како је нагласила, Хрвати се боре искључиво на украјинској страни и искључиво у редовној војсци, али није прецизирала колико их има.

Хрватски медији претходних дана писали су да се неколико десетина Хрвата прикључило Азовском батаљону, добровољачкој паравојној формацији са седиштем у Мариупољу.Та јединица одговара Министарству унутрашњих послова, а повезана је с украјинском крајњом десницом. Пола састава Азовског батаљона чине странци.

И руско Министарство у саопштењу наводи да се појавила информација да се низ хрватских грађана налази у оквиру злогласног батаљона „Азов“ који су формирале крајње десне снаге.

„Индикативно је да се изјаве о учешћу грађана европских земаља у казненим операцијама кијевских снага безбедности чују истовремено са неоснованим оптужбама на рачун Русије о присуству руских војника на територији Украјине“, указује се.

Милановић је данас уочи самита коментарисао и ситуацију у Украјини, оценивши да је „базично, Русија повредила суверенитет друге државе одузевши јој Крим“.

Он је, међутим, напоменуо и да су хрватске власти биле доста суздржане у изјавама око руске улоге у Украјини јер „желимо сарађивати с Русијом и јер наши извозници доста губе због пада рубље…То су све ствари које су део хрватских интереса а у спољној политици се и тиме треба руководити“.

Милановић је казао и да „многе ствари у Украјини подсећају на оне које смо ми видели овде пре двадесет година“, а изразио је наду да ће договорено примирје у Украјини заживети.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на МИП Русије упозорио Хрватску

* Обавезна поља