milan-paunovicСпоразум по коме је утврђена међудржавна граница Црне Горе и Косова је коначан, а косовски парламент ће га ратификовати у августу – изјавио је вечерас начелник Управе за питања граница Црне Горе Милан Пауновић.

Он је за Телевизију Црне Горе казао да је разграничење Црне Горе са Косовом завршено.

Према његовим речима, црногорско-косовска комисија је три године провела за столом и није се бавила цртањем нове границе, „него је прецизирала ранију већ утврђену, административну, границу између Црне Горе и Косова“.

Пауновић је рекао и да је та комисија констатовала да нема ниједног недефинисаног питања које се тиче разграничења Црне Горе и Косова.

Скупштина Косова данас је расправљала о граничном споразуму Црне Горе и Косова, при чему је власт поновила да је граница већ утврђена, док је део опозиције поново тражио да се обнове преговори о демаркацији.

Представници Државне комисије и групе стручњака, као и посланици Скупштине Косова ни после десеточасовне расправе нису приближили ставове у вези с демаркацијом граничне линије између Косова и Црне Горе.

Председник Државне комисије Мурат Меха и други чланови тог тела бране став да демаркацијом Косово не губи ни један центиметар територије.

Друга страна, предвођена послаником Демократског савеза Косова Шпејтимом Буличијем, тврди како је комисија представила лажна документа.

Зависно од партијске припадности и посланици Скупштине Косова се изјашњавају за или против предлога Споразума.

Државни представници и амбасадори акредитовани у Приштини су позвали на усвајање споразума.

Посланици опозиционих странака су против споразума о демаркацији, а посланици Самоопределења најављују да никако неће дозволити његово усвајање у Скупштини Косова.

Најављена седница Владе Косова на којој је требало да се утврди предлог Закона о ратификацији споразума која је била планирана за вечерас одложена је за сутра.

На сутрашњој седници Скупштине Косова питање демаркације није на дневном реду.

Делавие – Косово споразумом није изгубило ни део територије

Амбасадор САД на тзв. Косову, Грег Делавие поздравио је данашњу расправу у Скупштини КиМ о демаркацији граничне линије са Црном Гором и позвао посланике да изгласају актуелни споразум о томе.

Учествујући на скупу о демаркацији границе са Црном Гором, Делавие је рекао да до сада није било чињеница да је тзв. Косово споразумо изгубило неки део територије.

„Посланици треба да гласају према свом мишљењу позивам их да је изгласају како би Скупштина после тога наставила да се бави другим значајним питањима за Косово“, казао је Делавие.

Амерички амбасадор сматра да питања демаркације није политичко питање истаквши да „демаркација служи добросуседским односима између две земље“.

Он је истакао и да су „САД заинтересоване за успех Косова, а не за њен неуспех“ и да „Косово треба да превазиђе измишљена питања и да се усредсреди на проблеме и потребе које имају грађани Косова као што су владавина закона и борба против корупције“.

„Ово питање (не изгласавање демаркације) може да изазове и економске последице на штету земље“, рекао је амерички амбасадор.

Он је рекао да је процес демаркације имао пуну подршку међународног фактора.

Представник Канцеларије Европске уније на тзв. Косову, Томас Гнох је на скупу рекао да је питање демаркације од изузетног значаја и да представља услов за либерализацију виза за грађане тзв. Косова.

„Мислимо да је ово у интересу грађана Косова”, рекао је Гнох изражавајући спремност ЕУ да помогне тзв. Косову у решавању тог питања.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Црна Гора и „Косово“ усагласили границе

* Обавезна поља