jutarnjiЗАГРЕБ – Припадници руске војске ове ће јесени учествовати на чак две војне вежбе у Србији, пише хрватски „Јутарњи лист” и истиче да ће то бити на 30 километара од хрватске границе.

Како наводи загребачки лист, војни аналитичари у Србији тврде да овим вежбама „Србија и Русија гурају прст у око Западу”.

Све јача војна сарадња Србије и Русије изазива гласне протесте у НАТО и Европској унији, чија чланица Србија жели да постане, пише „Јутарњи”.

„Србија игра на две столице. С једне стране не жели у НАТО, а жели да постане чланица ЕУ. Но, ниво руског утицаја у Србији је све већи и Србији мора бити јасно да тако не може постати чланица ЕУ”, тврди саговорник „Јутарњег” из хрватских дипломатских кругова.

„Они морају бити свесни да с оваквим руским војним утицајем никад неће завршити преговоре из Поглавља Одбрана, спољна и безбедносна политика”, додаје он.

Хрватски министар одбране Јосип Буљевић за „Јутарњи лист” није желео да коментарише одржавање ових вежби, али је нагласио „да је Хрватска заинтересована за што бржи пут Србије у Европску унију”.

„Медутим, Србија ће током преговора о заједничкој одбрамбеној, спољној и безбедносној политици морати своју стратегију приступа прилагодити заједничком деловању с осталим чланицама Уније”, наводи Буљевић.

Srbija-Rusija-Rojters

Прва вежба,„Славенско братство 2016” одржаће се на војном полигону Никинци, само 30 километара од границе с Хрватском и границе с НАТО.

„Забринути смо због вежбе ‘Словенско братство’ која ће у септембру бити одржана у Србији”, рекла је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић на недавном самиту НАТО у Варшави.

Међутим, саговорник загребачког портала из хрватског војног врха каже да Хрватска има адекватан одговор на све већу војну сарадњу Србије и Русије и долазак руских снага у близину хрватске границе и границе НАТО.

„Адекватан одговор су ‘Киова’ хеликоптери, панцер хаубице, борбена оклопна возила ‘Патриа’ и две гардијске бригаде”, каже он.

На вежби „Славенско братство 2016”, осим српских и руских елитних падобранских јединица, учествоваће и припадници белоруске војске.

Ово је трећа српско-руска вежба овог типа. Прва је у Србији одржана пре две године, а прошле године је била у Русији.

Крајем септембра у Београд би требало да дође руски премијер Дмитриј Медведев, а очекује се да ће током његове посете бити потписан споразум о специјалном статусу руских снага које су стациониране у бази у Нишу.

Неколико недеља касније на аеродрому у Батајници и у Нишу ваздушне српско-руске снаге одржаће нову војну вежбу. У Србију долази 20 пилота који ће са српским колегама увежбавати контролу и заштиту ваздушног простора и изводити борбене задатке, преноси Танјуг.


Извор: Јутарњи лист

Оставите коментар

Оставите коментар на Јутарњи – Путинов „десант“ и одговор Хрватске

* Обавезна поља