milo-djukanovic-nato 1ПОДГОРИЦА/БРИСЕЛ – Црна Гора је данас почела преговоре о приступања НАТО-у, објављено је на сајту Алијансе.

„Почетком преговора, Црна Гора је данас направила значајан корак ка чланству у НАТО”, пише на званичном сајту Алијансе.

Како се наводи преговори ће покрити политичка, војна и правна питања и биће прилика да обе стране разјасне отворена питања.

Након разговора, наредни корак је да чланице НАТО-а потпишу Протокол о приступању, након чега ће Црна Гора, уз позивницу, почети да учествује на састанцима Алијансе.

Црна Гора ће моћи да приступи Вашингтонском споразуму и тако постане 29. чланица НАТО-а након што све чланице ратификују Протокол о приступању.

Преговоре ће водити помоћник генералног секретара Алијансе за политичка питања и безбедоносну политику, грчки амбасадор при НАТО-у, Трасивулос Тери Стаматопулос.

dragana-radulovic-nato

Црногорску делегацију предводи амбасодарка при НАТО-у Драгана Радуловић.

Отварајући преговоре, Стаматопулос је казао да је то знак прогреса који је Црна Гора направила од обнове независности и да ће учлањењем у Алијансу ојачати њену безбедност и сувереност, преноси РТЦГ.

Министарка одбране, Милица Пејановић-Ђуришић, казала је у интервјуу РТЦГ да ће преговори највероватније трајати до априла.

Она је навела да се преговори не разликују пуно од досадашњег тока интеграција.

Према њеним речима, од Црне Горе се очекује да представи план за наставак реформи, преноси Танјуг.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Црна Гора отпочела преговоре о чланству у НАТО

* Обавезна поља