vucic-premijer-dan-drzavnosti-sretenje-kragujevac-svecana-akademijaКРАГУЈЕВАЦ – Премијер Александар Вучић рекао је данас да Србија поново зна своје порекло и своју веру, поново знамо шта треба да радимо да бисмо постојали и да се, попут Милоша, уздамо у себе.

„Знамо као Милош Обреновић да нам је за постојање потребна мудрост, као Димитрије и Михајло да нам је потребно знање, да морамо да се уздамо у себе и сами сав посао да завршимо. За то нам је потребна и Карађорђева храброст”, рекао је Вучић у беседи на свечаној академији поводом Сретења, Дана државности Србије.

Према његовим речима, захваљујући томе, Србија данас поново ради на себи и верује да су слобода, правда и живот могући на земљи и да и ми у Србији можемо да их имамо.

Ништа од тога, рекао је Вучић, не би нам успело да се нисмо сетили да је вера настала баш овде и да смо са њом настали и ми.

„Морамо да наставимо баш овде пуким признањем да смо у Шумадији и Крагујевцу добили модерну српску државу и постали Србија и да су нам то дали један преки и храбри војник, један мудри и неписмени књаз и један романтични бечки студент и њихова огромна енергија и вера”, рекао је Вучић.

Премијер је навео да говори о Карађорђу, Милошу и о модерној Србији и ономе пред нама.

Како је рекао, има само једну обавезу, а то је да говори о вери коју је један православни народ имао када је доносио две најважније одлуке у историји – прву 1804. да хоће да буде слободан и другу 1835. да хоће ту слободу да озакони и створи државу.

Истакао је да морамо да будемо фасцинирани јер тај народ никакав рационалан разлог за слободу није имао.

Вучић је рекао да су се људи стотинама година рађали са свешћу да могу да живе само после смрти и да су се у том тренутку појавили они који су поверовали и који су убедили друге да поверују.

Он је подсетио да смо „маштали славу у историји и покушавали да будемо старији него што јесмо и измишљали државе и нације које је требало да буду веће од оне коју смо сами створили.

„О цени коју смо зато платили данас нећу и не могу ни да причам, превише је велика превише би времена одузела, данас није ни важно”, рекао је председник Владе Србије.

Карађорђе је велики јунак, био је најхрабрији Србин, подигао је револуцију, славиће га генерације Срба:

„Више је од свих прирастао за срце”, приметио је премијер.

„Али, даћу себи за право да данас нешто више говорим о контраверзама и значају владавине најсјајније српске владе Милоша Обреновића рођеног Теоровића, једног јединог Милоша Великог”, рекао је и направио поређење:

„Ако је Карађорђе био слобода, Књаз Милош је био држава и он је разумео да се слобода може очувати само у држави…

Он је у борби за исту државу био и против Турака и против Срба и истрајавао и спрам једних и спрам других..

vucic-aleksandar-kragujevac-dan-drzavnosti

Карађорђе је био етика, Милош политика”, рекао је Вучић и додао да су Срби сваки пут кад су Срби хтели да им политика буде епска правили катастрофалне грешке.

„Карађорђе је поступао херојски, Милош историјски, па ако се морало радио је и испод личног и народног достојанства, али народ Србије и Србија су увек у тим ситуацијама били на добитку”, приметило је Вучић у обраћању на свечаној академији поводом Стерења у Крагујевцу.

Објашњавајући како је поступао Милош Обреновић, навео је да се трудио да увек народ што дуже држи у миру, те да је лукавтсвом добијао уступке за свој народ и државу.

„Избегавао је битку с царским војскама кад год је могао, није желео да дозволи борбе које би донеле поразе народу, имао је урођену спопсобност оријентације, а сељачком лукавошћу, мудрошћу и бригом за Србију успевао је зе,љу да сачува”, поручио је премијер.

Приметивши да је непогрешиво знао кад треба попуштати, а кад затезати, окарактерисао је Молиша као рођеног вођу масе, правог народног трибуна.

„Био је аутократа, а то је несто у чему су Срби увек додатно претеривали. Причало се о страшном Милошу, чак је и он волео да се о њему тако прича, јер веровао је да само ако се народ држи у стези, народ може много да се постигне”, навео је Вучић оценивши да је, кад је дошло време да се доноси устав и тадашњи владар Србије донео и једну револуционарну одлуку – бирајући између племства и раје одлучио је да спахилуци треба да припадну онима који на земљи раде.

А Сретењски устав, додао је, као модеран евроспки акт, делимично је ограничио књажеву власт.

Они су, рекао је Вучић, били уједињени и знали да само уједињена Србија може да иде напред.

И данас се слави вера у нас и у Србију, закључио је Вучић на сввечаној академији, којој присуствије и више допломата, међу којима и амбасадор Кине Ли Манћанг..

Свечана академија под називом „И Универзитет. . . и књига…” у Старој скупштини почела је химном Републике Србије.

Стара Скупштина налази се на ивици порте крај старе Милошеве цркве, један од најзначајнијих споменика културе у овом делу Србије.

У време када је Крагујевац био престоница Србије, у порти крај Милошеве цркве одржаване су седнице првих народних скупштина.

Подношени су извештаји о стању и раду у народу, бирани депутанти за Цариград и Петроград, састављане дипломатске ноте за султана или руског цара и распарављало о важним питањима у првој половини 19.века.

У Старој скупштини која је подигнута у време прве владавине кнеза Михаила Обреновића најзначајнија седница Скупштине одржана је на Сретење 1835. године, када је Србија добила први демократски Устав, Сретењски Устав, чији је творац био кнежев секретар Димитрије Давидовић.

Испред порте цркве окупио се велики број грађана са заставама Србије, који су бурним аплаузом дочекали српског премијера.

kragujevac-vucic

За лаке мере не треба влада, довољна и неодговорна власт

КРАГУЈЕВАЦ – Србија је данас после тешких мера одговорнија и другачија, поручио не данас премијер Александар Вучић и додао да земља више није пред банкротством, да Србијом више не управљају тајкуни, да је сачуван њен углед у Уједињеним нацијама и Унеску.

„За све то највећи терет преузели су грађани”, рекао је премијер у обраћању грађанима Крагујевца, после свечане академије поводом Сретења.

Он је истакао да за лаке мере нису потребни ни премијер, ни држава, само неодговорна власт.

„Свако може да обећава и да чини лаке мере и да не каже да ћемо тако да пропаднемо за годину дана. За лаке мере вам не треба премијер и одговорна влада, то може свако, а Србија је данас, после тешких мера, одговорнија и другачија, а сви грађани знају кроз шта смо прошли”, рекао је Вучић.

Он је додао да зна да се у Србији тешко живи, да је незапосленост велика, али је подсетио и да је много мање него пре неколико година, кад је била 26 одсто, а сад је 18.

„Знали смо кад да мало попустимо, а кад да затегнемо, а све што смо постигли, постигли смо јер смо били уједињени”, рекао је Вучић и замолиио грађане да и убудуће буду сложни и уједињени, и да „чувамо Карађорђеву и Милошеву Србију”.

Он је рекао да сада у Србијом не управљају лопови и тајкуни, мада их и даље има, посебно на локалу, али да више нема оних који управљају банкама и воде државну политику.

У последње две године, рекао је, успели смо да земљу спасимо од банкротства.

Подсетио је и да није усвојена резолуција о Сребреници у Уједињеним нацијама, као и да је пропао захтев Косова да буде члан у Унеско.

„Ни пре две године се нисам додворавао никоме, нећу ни данас, нећу никога да молим, једино грађане да покажу трпељивост и стрпљење и да радиомо заједно, јер нам ништа неће пасти с неба”, рекао је Вучић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Крагујевцу о Карађорђу и Милошу

* Обавезна поља