djukanovic-rasmunsenЦрна Гора од данас има статус посматрача у НАТО, пошто су шефови дипломатије 28 чланица Алијансе потписали протокол о приступању ове државе том савезу.

Уочи потписивања премијер Мило Ђукановић поручио је да данашњи дан има посебну симболику за Црну Гору јер кореспондира са прославом деценије независности те државе.

„Част ми је што имам прилику да вам се обратим у овом важном тренутку за моју земљу. Једнако важном као 2. децембра када сте послали позивницу. Потписивањем на нивоу министара спољних послова одали сте велико признање нашим напорима на путу до пуноправног чланства“, рекао је Ђукановић.

Ђукановић је рекао да је потписивање Протокола потврда да је Црна Гора 21. маја 2006. закорачила правим путем.

– Наžжалост, сведоци смо да је Балкан заостали регион европске цивилизације, и да је потребно уложžити додатне напоре да се стабилизује економски и да се демократски развије. Нашšе уврење је да се управо последњих година повлаче добри потези у том правцу – додао је црногорски премијер.

djukanovic-brisel-nato

„За десет година дошли смо на корак до чланство у НАТО и на поодмаклом смо путу ка ЕУ. Значи да смо изабрали добар пут“, сматра Ђукановић и закључио: „Потписивањем Протокола наш посао се не завршава“.

– Ово је почетак новог поглавља безбедности у историји Црне Горе. Константно гледамо како да допринесемо стабиности региона. Северноатлантска алијанса је важžан иструмент за тако нешšто. Хрватска, Словенија и Албанија већ су у пуноправном чланству, а сада следи и Црна Гора. НАТО ће наставити да буде фокусиран на Западни Балкан, који нам је веома важан – истакао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Столтенберг је на крају церемоније поклонио Ђукановићу оловку којом су шефове дипломатија земаља чланица Алијансе потписали приступни протокол.

Срђан Милић о пријему Црне Форе у НАТО

Предсједник Социјалистичке народне партије Срђан Милић дао је интервју државној телевизији Пољске. Достављамо вам одговор предсједника Милића на питање о чланству Црне Горе у НАТО.

Изјаву Милића преносимо у цјелини.

Много важније од тога да ли НАТО жели Црну Гору као члана, јесте да ли грађани Црне Горе желе да буду дио тог војног савеза.

Такође, и властима у Црној Гори је јасно да се већина грађана противи пуноправном чланству у НАТО, а темељна одредница сваке одговорне политике јесте да се не смију доносити одлуке о преношењу суверенитета супротно вољи народа.

Зато нам треба државни референдум о уласку у НАТО војни савез.

Сматрамо да Црна Гора, као држава и ми као њени грађани, много губимо, а ништа не добијамо пријемом у пуноправно чланство у тај војни савез. То потврђују и све озбиљне политичке, безбједоносне и економске анализе које се баве тим питањем.

Будућност односа у Црној Гори треба градити на јасним и недвосмисленим принципима – економски јакој, социјално одговорној, политички стабилној и безбједносно сигурној државу у интересу свих њених грађана. Не треба нам нови замрзнути конфликт у Црној Гори, нити смијемо дозволити да питање НАТО интеграција додатно подијели наше друштво. Зато као рјешење нудимо да се грађани на фер и слободном референдуму изјасне да ли желе или не да њихова држава буде пуноправни члан тог војног савеза.

Осим због сигурности и стабилности политичког система у Црној Гори, државни референдум представља и најбољи одговор онима који планирају да утичу са стране, преферирајући подршку или онима који се залажу да наша земља буде дио НАТО-а или су против тога.

Кандељ – Легитимизација режима Мила Ђукановића

Пријем Црне Горе у НАТО био би нека врста легитимизацијe режима Мила Ђукановића, изјавио је за Спутњик научни сарадник Институтa за европске студије Руске академије наука Павел Кандељ.

„На власти у Црној Гори је исти режим, односно партија Мила Ђукановића је на власти већ 25 година, а њему је веома важно да од западних држава добије ‘демократско признање’“, рекао је Кандељ.

Одговарајући на питање зашто црногорске власти игноришу мишљење грађана своје државе који су отворено против ступања њихове државе у Алијансу,Кандељ каже да је то због тога што режим схвата да, у том случају, нико присталицама ступања у НАТО не би гарантовао победу.

Други моменат је тај, како каже, што се ступање у НАТО на Балкану доживљава и као претходно добијена пропусница за улазак у ЕУ.

„Иако формално нико неће поставити такав услов, ипак су све остале балканске земље прво ступиле у НАТО, а тек онда у ЕУ“, подсећа Кандељ.

„Формално црногорске власти говоре да би они желели да очувају добре односе са Русијом. У смислу геста добре воље црногорске власти су омогућиле Русима да без визе бораве на територији Црне Горе до 90 дана. То је добро и за туризам, од којег Црна Гора у великој мери зависи“, истиче он.

У војном смислу, Кандељ закључује да црногорска војска постоји више симболички, па тако ступање у НАТО не би било нешто значајно.

Марко Милачић – Потписивање протокола нелегитиман чин

Покрет за неутралност Црне Горе оценио је данас да је протокол који је Црна Гора потписала о приступању НАТО-у нелегитимни акт, који нема утемељење у народној вољи.

„Реч је о недемократском чину, супротном жељи већине грађана Црне Горе, који је плод договора две партнерске недемократске елите — оне у седишту НАТО-а, у Бриселу, и ове на власти у Црној Гори“, наводи се у саопштењу.

Извршни директор Покрета Марко Милачић каже да ће као такав тај документ, али и сви евентуални наредни документи који се тичу приступања бити темељно преиспитани када се у Црној Гори стекну елементарни демократски услови и дође до смене власти, несмењиве 27 година.

marko milacic

„Како је показала афера ’Депеша‘, коју је јавности доставио Покрет за неутралност, премијер Мило Ђукановић вуче Црну Гору у НАТО, између осталог, на бази класичних фалсификата када су у питању подаци о подршци грађана учлањењу у НАТО. Афера ’Депеша‘ је демонстрирала да црногорска власт фабрикује факте, смањујући број противника НАТО интеграција за чак 11 одсто“, подсетио је Милачић.

Зато је, како каже, јасно да данашње потписивање Протокола о приступању нема додирних тачака са историјском одлуком, како желе да је прикажу у пропагандним пунктовима режима, већ о још једној у низу превара грађана Црне Горе.

„Да је НАТО заиста демократска организација не би, узмимо само то за пример, улазио у уговорне односе са Милом Ђукановићем, последњим европским аутократом, премијером који са скупштинске говорнице своје политичке опоненте назива ’битангама‘, ’кретенима‘ и слично“, закључује Милачић.

Марија Захарова – Русија ће пропорционално одговорити

МОСКВА – Покушаји НАТО да промени војни и политички пејзаж у Европи утичу на интересе Русије и навешће је да пропорционално одговори, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова након потписивања Протокола о приступању Црне Горе у НАТО.

Marija Zaharova

Она је, на брифингу за новинаре, оценила да тај протокол „само потврђује намеру Брисела да максимално убрза процес приступања и учини га неповратним“, пренео је ТАСС.

Захарова је истакла да су напори да се, како је рекла, „вештачки увуче“ Подгорица у Алијансу спроведени док се, како тврди, истовремено у позадини радило на закулисном договору са највишом црногорским званичницима.

То је, како је навела, било супротно мишљењу народа у тој земљи, чиме су забиђени демократски принципи и процедуре којима је, истакла је, „НАТО наводно чрвсто посвећен“.

Двадесет осам чланица Алијансе потписало је данас у Бриселу Протокол о приступању Црне Горе у НАТО


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Црна Гора потписала протокол о приступу НАТО

* Обавезна поља