milo-taci 1ПОДГОРИЦА — Црна Гора данас обележава Дан независности јер је 21. маја 2006. године на референдуму одлучено да држава обнови самосталност.

Главна свечаност биће одржана у Подгорици, на Тргу независности, с почетком у 20 часова. На скупу ће говорити црногорски премијер Мило Ђукановић и председник Европског савета Доналд Туск.

Засад је познато да ће свечаној академији поводом Дана независнсности присуствовати још шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак и председник Косова Хашим Тачи.

Лајчак је био представник Европске уније задужен за реализацију референдума о независности Црне Горе, други Словак, Франтишек Липка, био је председник Референдумске комисије.

Свечаности у част Дана независности биће одржане и на Цетињу, а програми прославе јубилеја већ су организовани или ће бити реализовани у свим црногорским градовима.

На референдуму 21. маја 2006. године, 55,5 одсто грађана Црне Горе изјаснило се у прилог обнове самосталности државе, док је 45,5 одсто било против.

crna-gora-nato-400На референдум је изашло више од 86 одсто грађана Црне Горе, иако је услов за признавање референдумског резултата био излазак преко 50 одсто уписаних бирача, а цензус је био 55 одсто.

Црна Гора је, после капитулације 1916. у Првом светском рату и бекства краља Николе Петровића Његоша у Француску, 1918. године, на основу одлука Подгоричке скупштине, ушла у састав Србије, односно у новостворену Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, касније Краљевине Југославије.

Одлукама Другог заседања Авноја током Другог свјетског рата, као и Уставом из 1946. године, Црна Гора је добила статус равноправне федералне јединице у бившој СФРЈ.

Мирославу Лајчаку, изасланику ЕУ за организовање референдума 2006. уручен орден

Подгорица — Председник Црне Горе Филип Вујановић уручио је министру спољних послова Словачке Мирославу Лајчаку орден Црногорске велике звезде.

Вујановић је поручио да је Лајчак веома заслужан за, како је оценио, квалитетан ниво међудржавних односа Црне Горе и Словачке.

Словачки дневни лист СМЕ пренео је да је приликом јучерашњег сусрета Лајчака са градоначелником Подгорице Славољубом Стијеповићем једна од улица у Погорици названа Словачка улица.

Захваљујући се на ордену, Лајчак је честитао десетогодишњицу од проглашења независности Црне Горе и поручио да та земља може да буде поносна на достигнућа у протеклој деценији, пренео је РТЦГ.

Лајчак, који је током 2006. године био изасланик Европске уније за спровођење референдума за независност Црне Горе, нагласио је успех у европским и евроатланским интеграцијама и укупан развој Црне Горе.

Вујановићев кабинет саопштио је да су црногорски председник и Лајчак на састанку заједнички констатовали да, како су навели, „две пријатељске и блиске државе у свим областима остварују висок ниво сарадње“.

„Словачка Република у континуитету снажно подржава европске и евроатланске интеграције Црне Горе. Та подршка је значајно допринела квалитетној динамици европских интеграција, позиву и потписаном протоколу за приступ Црне Горе НАТО-у“, додаје се у саопштењу.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Црна Гора слави Дан независности а Тачи драги гост

* Обавезна поља