odesa01Хиљаде грађана Одесе окупиле су се данас испред локалног Дома синдикта у којем су неонацисти и агенти Службе безбедности Украјине 2 маја прошле године живе спалили најмање 49, а вероватно више од 100 опонената кијевске хунте.

Окупљени су скандирали: „Нећемо заборавити, нећемо опростити!“ и „Фашизам неће проћи!“.

Са собом су донели, поред цвећа и венаца, свеће, кандила и фотографије уморених. Одмах на почетку су пустили у небо црне балоне и голубове.

Нешто даље одатле – на Саборном тргу – свој митинг је одржало око 300 припадника унитарне Украјине. Они су узвикивали: „Слава Украјини!“.

Њихова порука је била: „Почетком маја 2014. успешно је ликвидиран покрет сепаратиста који су намеравали да Одеску област одвоје од Украјине“.

Познати украјински посланик-неонациста Игор Мосијчук био је још још отворенији и искренији. Рекао је да је 2. мај у Одеси за њега „значајан дан у историји Украјине“.

У великом броју градова у свету одржане су манифестације поводом злочина украјинске власти у Одеси.

Примера ради, у Москви се испред амбасаде Украјине окупило више од 1000 људи који су тражили да Кијев пронађе кривце за тај „велики и страшни злочин“ и да их примерно казни.

odesa-godisnjica

У италијанском граду Ћериано Лагето на истоименом тргу је постављен споменик Мученицима Одесе.

У центру Варшаве је организован митинг са импровизованом фото-изложбом о „злочину у Одеси“.

Председник Луганске Републике – Игор Плотњицки – изјавио је да се народ Донбаса „прихватио оружја тек после злочина у Одеси, схвативши да нешто слично прети и њему“.

Председник Доњецке Републике, Александар Захарченко, оценио је да је Украјин као земља престала да постоји „управо после трагедије у Одеси“.

Он је Одесу назвао „бисером руске културе“ и најавио: „Ми ћемо казнити нељуде који су зверски уморили недужне људе. Протераћемо из Града Руске Славе фашистичке изроде. Мир ће се опет вратити у нашу таједничку Отаџбину“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Црни балони на годишњицу злочина у Одеси

* Обавезна поља