nunsОба новинарска удружења и Синдикат новинара Србије позвали су данас медије да се сутра, поводом 3. маја, Светског дана слободе медија, укључе у акцију „Пет минута громогласне тишине“.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) је у прогласу позвао све новинаре и електронске медије да сутра у 11.55 сати искључе тон и замраче екране, и тако се придруже акцији „Пет минута громогласне тишине“ како би „најширу јавност упозорили на све лошији положај новинарске професије у Србији“.

УНС: Нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха од власти

Београд — Поводом Светског дана слободе медија, 3. маја, УНС је позвало медије да се прикључе акцији „Пет минута тишине“.

Такође, медијима је упућен апел да тада објаве Проглас у коме указују на тешку материјалну ситацију и цензуру.

Медији би требало да прекину емитовање вести на пет минута, од 11.55 до 12.00, и Проглас објаве на екранима или онлајн издањима.

„Пад Србије на светским ранг листама медијских слобода није последица само материјалног положаја новинара, него и настављања праксе власти и политичара да користе медије за политичке обрачуне. Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха од власти“, наводи се у Прогласу.

Додаје је да је година за нама „избацила“ на медијску површину сурову чињеницу да слободи медија не прети опасност само од власти него и „анонимних чувара приватног капитала“.

Подсећа се да је угушена култна емисија „Утисак недеље“, као и да упркос обећањима нису истражене спорне приватизације медија, „Вечерњих новости“ и „Политике“.

„Власт сматра да је решила проблеме у медијској сфери тиме што је усвојила медијске законе. Иако је њима обезбеђено повлачење државе из медија и прозрачност државног финансирања медија, и даље није видљива новчана помоћ коју добијају од страних и домаћих донатора“, пише у Прогласу.

Упозорава се да законом о јавном информисању и медијима није прописана обавеза финансирања медија из буџета локалних самоуправа, нити минимум издвајања, због чега четвртина општина ове године неће издвојити „ни динар за пројектно суфинансирање медија“.

Додаје се и да закон прописује краћи рок за повлачење државе из медија, односно њихову приватизацију у односу на остала предузећа, чиме се доводи у питање могућност да запослени у медијима уопште добију новац за отпремнине.

У свом Прогласу, УНС зато захтева да Влада Србије обезбеди новац и Министарству за рад наложи да приоритет имају захтеви за отпремнине у медијима који треба да буду приватизовани.

Захтева се и да влада испоштује одредбе Закона и омогући запосленима да постану власници својим медија, уколико се не спроведе њихова приватизацију до краја јуна.

Тражи се и да локалне самоуправе у буџетима за наредну годину обезбеде најмање два одсто за пројектно суфинансирање локалних медија и да се промени Закон о јавном информисању и медијима, на начин да су функционери и локалне самуправе дужне да обезбеде новац за пројектно финансирање под претњом новчане казне.

Један од захтева односи се и на Специјално тужилаштво за ратне злочине, од кога траже да истраже одговорност за убиство 39 новинара у ратовима у бившој Југославији и на Косову „уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност више од 50 новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида“.

НУНС: Власт гуши критичко извештавање

„Улога и циљ медијских посленика мора бити слободно и одговорно информисање и стварање критичке јавности у друштву, а не испуњавање жеља политичких и економских моћника“, наводе из НУНС-а.

Власт и држава су, како се истиче, дужни да новинарима и медијима у Србији обезбеде услове за слободан рад, без притисака и цензуре.

НУНС тврди и да о стању медијских слобода у Србији најбоље говори све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца, наводећи да је у прошлој години, стотине медијских радника остало без посла, док се хиљадама њих, чак и у профитабилним медијским компанијама, исплаћују понижавајуће ниске зараде.

НУНС наводи да се, према извештају организације Репортери без граница (РСФ) за 2014. годину, на светској листи по слободи медија Србија налази на 67. месту од укупно 180 земаља.

„Власт у Србији гуши критичко извештавање, док се различитим, посебно финансијским притисцима, нарушава независност уређивачке политика медија. Развој медијске ситуације не води ка жељеном, европском циљу. Да би се ствари поправиле, потребан је стални притисак јавности, али и спремност цивилног друштва и новинара да се непрекидно боре за слободу медија, указује РСФ“, навео је НУНС.

Синдикат новинара Србије: Таблоиди су пропагатори шунда и власти

Синдикат новинара Србије (СИНОС) придружио се данас позивима да се медијски посленици укључе у акцију „Пет минута громогласне тишине“, оцењујухући да је девет месеци од доношења сета медијских закона „стање у српским медијима драстично погоршано“.

СИНОС у прогласу, поводом Светског дана слободе медија тврди да су „комерцијални електронски медији и таблоиди постали нескривени пропагатори шунда и власти, да цензура и аутоцензура расту, а да Србија на рејтинг листи ‘Фридом хауса’ пада“.

У прогласу се оцењује да су иницијатори и промотери закона имали циљ да буде угашена већина локалних медија, а да преостали буду приватизовани и стављени под контролу.

О њиховој судбини, тврди се, доделом пара из локалних буџета, одлучиваће „такозвани експерти медијске коалиције која стоји иза тог неуставног, недемократског и дискриминаторског сета медијских закона“.

СИНОС је навео и да нема слободних медија без слободних новинара, који морају бити економски обезбеђени и радно-правно заштићени.

Међутим, оцењује се, у Србији се, у већини приватних медија, ради за минималну и нередовну плату, често „на црно“ без здравственог и пензијског осигурања и уз забрану синдикалног организовања.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на „Громогласна тишина“ против медијског мрака у Србији

* Обавезна поља