aluminijumПОДГОРИЦА – Медијска полемика руских власника Комбината алуминијума са Владом, наставила се отвореним писмом бившег извршног директора фабрике Јурија Мојсејева. Он сада тврди да Влада „непромишљеним радњама сама себе увлачи све дубље у замку“.

„Цена грешака нису само вишемилионски дугови по међународним арбитражним тужбама, већ и инвестициона изолација Црне Горе“, саопштио је Мојсејев.

Он је у подужем отвореном писму навео да је једини излаз цивилизована процедура стечаја КАП-а, где ће права свих поверилаца бити испоштована, као и пуноправна и објективна истрага, тражење и кажњавање криваца за крађу електричне енергије.

Према његовим речима, не тако давно, Влада је саопштила свој план за очување КАП-а, који је, како је додао, практично од речи до речи поновио оно што је предложено пре годину и по, уз напомену да план није предвидео присуство Руса као страног инвеститира.

„Уложили смо у црногорску економију 200 милиона евра, практично је субвенционишући, а сада покушавају отворено да нас одбаце“, казао је Мојсејев. Он је додао да се у цивилизованом свету такве радње називају експропријацијом својине и да су апсолутно неприхватљиве.

Коментаришући оптужбе Мојсејева на рачун Електопреноса, директор ове компаније Љубо Кнежевић, негирао је да је Пренос крив за крађу струје из међународне интерконекције.

Горан Ђуровић из Позитивне Црне Горе каже да не верује да су Руси уложили 200 милона у Црну Гору.

„Та наводна улагања се морају проверити, који су то договори, то је плод нечијег раније договореног аранжмана за који црногорска јавност не зна“, каже Ђуровић и подсећа да је раније тврђено да је уложено 300 милиона евра.

По речима Небојше Медојевића, функционера Демократског фронта, Црна Гора ће претрпети тешке последице јер „Руси сигурно имају са чим да уцењују Ђукановића“.

„Толико је било пропуста у купопродајном уговору и уговору о поравнању, који се могу окарактерисати само као корупција“, сматра Медојевић.

Мојсејев је најавио да ће, на све начине оспоравати одлуке Владе у односу на „нашу својину“.

„Намеравамо да наплатимо од ње сву могућу одштету и све трошкове које смо претрпели као и инвестиције. Жалосно је што ће трошкови пасти на терет пореских обвезника, али дугови се морају платити“, поручио је Мојсејев.

Радници траже своје

Синдикат алуминијума предао је захтев Привредном суду за повраћај средстава узетих из стамбеног фонда, као дела стечајне масе КАП, наводи се у билтену те синдикалне организације. Из стамбеног фонда држава и руски партнер у КАП позајмили су око 2,5 милиона евра за куповину сировине и набавку електричне енергије. Радници су већ поднели захтев за исплату јунске и осам дана од јулске плате, односно до увођења стечаја.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Црногорска влада вара инвеститоре

* Обавезна поља