milo_djukanovicПОДГОРИЦА – Уочи посете премијера Црне Горе Мила Ђукановића САД, група црногорских интелектуалаца је у писму потпредседнику САД Џозефу Бајдену који ће га примити, указала да Ђукановић „мора да предзуме радикалне политичке потезе, укључујући и личне пририоде, да би се укинули наслеђени монополи из комунистичке ере“.

Група је у писму указала да Црна Гора „заслужује да има демократију и смјењиву власт, као и сви њени европски суседи“. Потпредседник САД треба да се с Ђукановићем састане у уторак, 8. априла, у Вашингтону.

Писац Балша Брковић, генерал у пензији Благоје Граховац, уредник Есад Кочан, финансијски експерт Љубиша Крговић, економиста Дејан Мијовић, универзитетски професори Миодраг Перовић и Милан Поповић, предузетник Жарко Ракчевић и новинарка Милка Тадић Мијовић у писму су замолили Бајдена да они, као и многи други, сматрају да је Ђукановић на „антиподу демократије, владавине права и темељних вредности западне цивилизације“.

Они сматрају да због Ђукановића и „његовог ригидног држања свих полуга власти“, у Црној Гори није дошло до „пада Берлинског зида“ – односно до „транзиције из контролисаног у отворено друштво“.

„Наследница комунистичке партије а Демократска партија социјалиста, коју апсолутно контролише Ђукановић, добила је нов назив, али није променила комунистички стил владања“, каже се у писму. Потписници наводе да је Црна Гора, иако кандидаткиња за ЕУ и НАТО, „данас банкротирана држава коју потресају ендемска корупција и непотизам, и којој предстоји огроман пут док не постане развијена демократија“.

Оцењено је да су у протекле 24 године Ђукановић и његови „најближи рођаци и пријатељи, систематски злоупотребљавали државну моћ да би спречили слободну конкуренцију, манипулисали изборима и постали најбогатији појединци у земљи“.

Група интелектуалаца наводи да из црногорске држава „и потиче и преко ње се одвија активност организованог криминала“, да је то „једна од главних балканских рута за шверц дроге и прање новца“, док њени истражни и правосудни органи „немају резултата у борби са овим озбиљним криминалом, нити с наводним учешћем водећих државних руководилаца у њему“. У писму се у том смислу указује на „отезање правосуђа да процесуира чврсте докаке које је Комисија за хартије од вриједности САД прикупила о високој корупцији извршеној током приватизације Црногорског телекома“.

„Зато не чуди што многи сматрају да неконтролисани организовани криминал који потиче из Црне Горе, представља опасност по стабилност земље и читавог балканског региона“, пише у писму.

Потписници сматрају да „инсистирање“ НАТО на декриминализацији државе представља главни разлог због којег је Ђукановић „врло мало до сада радио да се повећа јако ниска јавна подршка за чланство у тој организацији“.

„Ако желите да подржите стабилност и просперитет Црне Горе и Балкана, основна поука коју Ђукановић треба да изведе из вашег сусрета са њим… је да он мора да предузме радикалне политичке потезе, укључујући и личне природе, да би се наслеђени монополи из комунистичке ере укинули без даљег одлагања“, закључује група црногорских интелектуалаца у писму потредседнику САД Џозефу Бајдену.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Црногорски интелектуалци против Ђукановића

* Обавезна поља