Nikolic-zeman-rukovanjeБЕОГРАД – Председник Чешке Милош Земан оценио је данас током посете Србији да би стварање оружаних снага Косова било у ствари само поновно наоружавање Ослободилачке војске Косова одговорне за терористичке акције.

„Будући да је ОВК у време рата у Југославији извршила читав низ терористичких акција, плашио бих се самосталне косовске армије која не би била ништа друго него наоружани ОВК”, казао је Земан чешким новинарима који га прате у посети Србији и Словенији.

Чешки председник је нагласио да је саставни део мировних споразума било и распуштање ОВК.

„А сада би је фактички обновили. Заступам став да је Косово, које низ земаља није признало, благо речено, веома чудна држава. Држава са јаким утицајем нарко мафија”, рекао је Земан чешким новинарима на крају посете Србији.

Чешки председник подсетио је такође и на сумњу да је наводно ОВК трговала људским органима, а да на те оптужбе које су се појавиле у међународној јавности 2008. године упозорио и извештај Савета Европе 2010. године.

Чешки председник након дводневне посете Србији путује у Словенију.

———————-

Земан:Чешке фирме могу да помогну развоју Србије

Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас да чешке компаније могу да допринесу развоју привреде и побољшају живота грађана у Србији, и да са традиционалних облика сарадње треба прећи на дугорочна улагања.

На Пословном форуму Србија – Чешка, који је данас одржан у Привредној комори Србије (ПКС), Земан је казао да чешке инвестиције у Србији још више добијају на значају, јер је у Србији стопа незапослености 26 одсто.

„Незапосленост није само економски проблем, то је и губитак људског достојанства”, нагласио је Земан.

Према његовим речима, актуелну економску и социјалну кризу у свету, па и у Србији могу да реше само предузетници.

Земан је нагласио и да је циљ Чешке да прави дуготрајне пројекте и да како је додао „не буде потрошачко друштво, већ друштво које ради и ствара резултате”.

Он је истакао да се он у свом раду води познатим старим принципом да сваки човек у животу треба да изгради кућу, посади дрво и остави потомство.

„Потребно је да сви схватимо да треба да оставимо оне ствари које ће нас надживети. Политичари не би требло да се брину само за плод већи и за дрво”, нагласио је председник Чешке.

Председник ПКС-а Жељко Сертић казао је да је Србија у врху чешких дугорочних политичких и привредних приоритета и да је та земља новом извозном стратегијом сврстала Србију на листу 12 приоритетних земаља у области трговине и улагања.

„Основу економских односа Чешке и Србије представљају спољно трговинска размена, инвестиције и чешка развојна помоћ”, казао је он и подсетио да су укупна чешка улагања у Србију око 30 милиона евра, док је вредност развојне помоћи и донација око 28 милиона евра.

На пословном форуму Србија – Чешка одржаном у ПКС-у представило се око 50 компанија из Чешке и око 100 компанија из Србије заинтересованих за сарадњу.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Земан о војсци Косова и привредној сарадњи

* Обавезна поља