Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је да је седница Савета за националну безбедност Србије одржана у четвртак због изјаве Бакира Изетбеговића о Косову ништа друго до „пумпања мишића Александра Вучића и његових сарадника“. Додаје да је и Вучићева изјава да нема уласка у ЕУ без обавезујућег споразума са Косовом такође фарса.

Гостујући у прелиставању штампе у Новом дану, Миливојевић је рекао да је није уопште ништа ново, нити било шта спорно у изјави Изетбеговића, јер је већ познато да већина бошњачких лидера жели да Косово буде независно, али да је немогуће да БиХ призна независност Косова, јер се око тога морају да сложе сва три ентитета, а то је немогуће.

„Тако да је реакција из Србије било само једно ‘пумпање мишића Вучића и његових сарадника. Први пут се састаје савет којим председава министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а претходно се најављује хитна седница, која се одржава три дана касније, и на крају, ништа не чујемо са тог састанка, шта је договорено“, рекао је Миливојевић.

Миливојевић не зна шта би могао да буде одговор Изетбеговићу који је најављен са седнице Савета. „Заиста не знам шта би могао да буде одговор. По мени је битно шта је Изетбеговић рекао…А није рекао ништа што се већ не зна“, каже Миливојевић.

Према његовим речима, ако се већ заказивала седница Савета за безбедност, требало је поћи од оних „који су признали независност Косова“, а не од „онога који најављује да ће признати, а зна се да не може да призна“.

„Председник Србије Александар Вучић се понаша као заштићено дете Ангеле Меркел“, изјавио је Цвијетин Миливојевић

„Шта смо учинили пре Црној Гори која је признала независност Косова? Шта смо учинили према Немачкој?….Мислим да ни бирачи СНС не верују више у те приче, у којима обмањујете бираче да никада нећете признати независно Косово, а имплицирате могућност да га се одрекнете“, каже Миливојевић коментаришући изјаву Александра Вучића да Србији неће бити омогућено да постане чланица Европске уније без правно-обавезујећег споразума са Косовом.

Како је рекао, та Вучићева изјава је још једна фарса. „Вучић је јуче рекао грађанима оно што су нам страни званичници говорили неколико пута у последње 3-4 године, почев од немачких“, каже Миливојевић. Додаје да није битно шта ће бити у том споразуму и да ли ће вас неко натерати да кажете да сте признали Косово, него је битна суштина.

„А то је да је између Косова и Србије успостављена граница и да њу није успоставила бивша власт, него ова садашња, патриотска“, каже Миливојевић.

Подсећа да у Бриселском споразуму се ни на једном месту не спомиње Косово као део Србије, већ, како је рекао, о Косову као држави у којој ће се решити неке ствари, па и Заједница српсклих општина.

„И као да грађани Србије то већ не знају…То се чини јер истичу рокови, 2018. је година када се морају пресећи те ствари…И Јоханес Хан је јуче Ани Брнабић у Бриселу рекао да ако Србија жели у ЕУ, до 2023. мора да заврши неке неке ствари, а ово је једна од њих“, каже Миливојевић.

Али, како каже, свако воли на неки начин да живи у некој нади. „Овде је мантра да Вучић зна шта ради и да ће Вуциц ‘премантати ЕУ’ и да ће успети да задржи и Косово и да уђе у ЕУ…А СНС не даје решења, он их упорно избегава“, оценио је Миливојевић.

„Постоји консентус да треба променити неке делове Устава Србије, али постоји и ‘обавезно штиво’ из Брисела, за који не постоји никакав консензус, а то је Преамбула устава, која се тиче Косова, а за чију промену не постоји консензус“, каже Миливојевић говорећи о променама Устава Србије на које се Србија обавезала као услов за улазак у ЕУ.

 

Опозиција нема капацитет за изборе

На питање да ли опозиција у Србији има капацитет за ванредне парламентарне изборе, Миливојевић каже да опозиција нема капацитет ни за београдске изборе.

„Опозиција нема капацитет да се посвети републичким изборим, па ни београдским, али ту је ствар инерције, с обзиром да у Београду људи гласају по инерцији, против Вучића, а не зато што опозиција нешто понуди“, оценио је Миливојевић.

Додаје да је Александар Вучић од 2012. године губио изборе у Београду и да му сада треба „нешто јаче и више“, а парламентарни избори су, како каже, право решење.

„Онда би Вучић могао сам да води кампању. Тиме би шансе владајуће коалиције расле, па би она могла да евентуално добије и београдске изборе“, каже Миливојевић.

Он мисли да би опозиција у Београду могла да се појави и у три или четири колоне и да би све могле да пређу цензус, али је битно да се договоре да после избора формирају коалицију.

„Опозиција нема капацитет за републичке изборе, али ни 2000-те године опозиција није имало ништа спектакуларно да понуди, била је уједињена у идеји против Слободана Милошевића и тако су победили…И данас може да се уједини у мржњи против Вучића и победи, зашто да не“, закључио је Миливојевић.

ЕУ жмури на гушење слободе говора

Коментаришући ћутање ЕУ на гушење слободе медија у Србији, Миливојевић каже да би ЕУ требало да буде узор грађанима, да нам покаже колико је лепо и да ми сами пожелимо да уђемо у ЕУ.

„Ако жмурите на притиске на медије због тога што је вам је Вучић одрадио нешто друго што вам је требало, и ја лично сам против уласка у ЕУ… Јер бирократе из Брисела тако перципирају однос према медијима“, каже Миливојевић.

О порукама да би сами новинари требало да се изборе за бољу будућност, Миливојевић каже да је то немогуће.

„Како? Овде на тржишту не може да опстане ни пет посто медијиа…Имате две могућности – да имате сигурног донатора или да се пројектно финансирате, тј. да будете блиски власти па да на конкурсима добијете неке финансирање…И то је оно што се догађа – фирма која је јуче  почела да ради добије милионе, а медиј који постоје десетинама година, не добије ништа“, оценио је Миливојевић.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Цвијетин Миливојевић о Вучићевом пумпању мишића

* Обавезна поља