dodik-raspad-bihБАЊАЛУКА – Тужилаштво БиХ издало је наредбу за претрес објеката, рачуна и трансакција председника Републике Српске Милорада Додика, јавила је Радио-телевизија РС.

Тужилаштво БиХ издало је 14. децембра наредбу да се изврши претрес објеката, рачуна и свих трансакција које користи Додик, наводи РТРС позивајући се на информације Новинске агенције РС.

Из Републике Српске у више наврата указивано је да је рад Суда и Тужилаштва политички мотивисан, те да њиме управља страни држављанин Хасан Плех, подсећа се у прилогу.

Из Републике Српске је више пута указивано да би сваки политички мотивисан упад у институције Српске могао да изазове несагледиве и нежељене посљедице, наводи РТРС.

Тужилаштво БиХ данас је саопштило да је упутило предлог за одређивање мере притвора у трајању од 30 дана за Фахрудина Радончића, лидера Савеза за бољу будућност БиХ (СББ), који је ухапшен у понедељак под сумњом да је ометао рад правосуђа.

Аналитичари хапшење Радончића називају само пробним балоном како би се јавност у Републици Српској припремила за евентуална хапшења њених званичника.

Слично мисли и потпредседник СНСД Радован Вишковић за кога је све ово „ријалити” и медијска представа Тужилаштва, наводи телевизија РС.

Акција СИПА против Додика може изазвати сукобе

БАЊА ЛУКА – Агенција за истраге и заштиту БиХ (Сипа) припремила је налоге за претрес појединих институција Републике Српске и та акција, за коју су већ припремљени налози, очекује се у наредних неколико дана, пишу бањалучке „Народне новине” позивајући се на извор близак правосудним институцијама БиХ у Сарајеву. Према сазнањима тог листа, није искључена могућност да предмет претреса буде председник Републике Српске Милорад Додик.

Након што су „Народне новине” објавиле ову информацију, и новинска агенција Срна је објавила сазнања по којима је Тужилаштво БиХ 14. јануара издало наредбу да се изврши претрес објеката и провера рачуна и свих трансакција председника РС. Агенција „Срна” подсећа како је из Српске у више наврата указивано на то да је рад Суда и Тужилаштва БиХ политички мотивисан, те да њиме, наводи ова агенција, управља страни држављанин Хасан Плех.

„Више пута из Републике Српске је указивано на могућност да би сваки политички мотивисан упад у институције Српске могао да изазове несагледиве и нежељене последице”, наводи Срна.

По објави ових података, јавност у Српској се запитала да ли заиста постоји могућност и намера да Сипа, агенција са седиштем у Сарајеву, покуца на врата некој од институција у Бањалуци коју обезбеђује МУП Републике Српске. Посебно имајући у виду недавни инцидент, кад су припадници Сипе упали у полицијску станицу у Новом Граду, након чега су званичници РС оценили како то умало није довело до сукоба. А да би ситуација могла бити наелектрисана – уколико се као тачна потврде сазнања бањалучких медија – сведочи и ранија изјава самог Додика о могућности да Сипа претресе Палату председника или његову приватну кућу.

dodik-zastava

„Немогуће, па знате ли ви шта је председник код Срба”, коментарисао је недавно Додик, који је и након упада у станицу у Новом Граду, приликом обраћања посланицима у Скупштини  РС, тим поводом оценио како је такав поступак могао изазвати оружани сукоб.

„Народне новине” даље тврде како се у овом случају неће много гледати има ли доказа о делу које ће се високом званичнику из Српске ставити на терет.

„Не мора то бити нека крупна афера, битно је да човек који се сумњичи буде на високој позицији”, уверава извор „Народних”. Та би акција, тврди овај лист, требало да буде пандан недавном хапшењу лидера Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудина Радончића, осумњиченог за ометање рада правосуђа. Хапшење високопозиционираног функционера из РС, пишу „Народне”, представљало би покушај да се умири бошњачка јавност, будући да је Радончић несумњиво највећи званичник из бошњачког политичког корпуса, који је са лисицама на рукама ушао у просторије Тужилаштва и Суда БиХ. „Министар безбедности БиХ Драган Мектић (кадар Босићевог СДС), заједно са лидерима странака Савеза за промене, одавно координише активности, које за циљ имају довођење Додика пред правосуђе БиХ”, наводи се у тексту „Народних новина”.

Лист пише да „они не одустају од такве идеје, иако су у последњих неколико месеци пропала два покушаја Додикове дискредитације и правног процесуирања (килограм злата и вила на Дедињу)”.

„Народне новине” пишу да су српски и хрватски корпус већ имали по једног политичара осуђеног у првостепеном поступку – Младена Иванића, за криминал у „Српским шумама”, и Анту Јелавића, за проневеру помоћи коју је Хрватска слала Хрватима у БиХ.

„Иванић је ослобођен, а Јелавић је на дан изрицања пресуде побегао у Хрватску. Мирко Шаровић је, због улоге у афери ’Привредна банка Српско Сарајево’ у затвору провео годину, да би се на крају доказало да је пресуда неправедна, па је на основу одштете добио више од стотину хиљада конвертибилних марака”, пишу „Народне”.

Овај лист додаје да је Драган Човић годинама био под оптужбама Тужилаштва БиХ, али је у сваком случају процес завршен ослобађајућом пресудом.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Тужилаштво БиХ претреса Додикове рачуне и објекте

* Обавезна поља