italija-rim-mars-miliona-25-10-2014-1РИМ – Милион Италијана окупило се на протесту у Риму који је организовао највећи италијански синдикат ЦГИЛ због планова премијера Матеа Ренција да реформише тржиште рада, јавља агенција „Анса“. Незапосленост међу младима достигла рекордних 44,2 одсто.

Носећи црвене заставе синдиката ЦГИЛ, студенти и млади из читаве италије предводили су демонстранате који су прошетали улицама италијанске престонице, тражећи да премијер учини више на отварању нових радних места и заштити права оних који су тек изашли на тржиште рада, јавља АФП, а преноси Танјуг.

„Ми немамо намеру да одустанемо. Ренци мора знати да смо му ми који смо данас на улицама Рима потребни за реформу земље“, казао је Маурицио Ландини, лидер синдиката ФИОМ који се придружио протесту.

Незапосленост међу младима у Италији, која има трећу привреду по величини у зони евра, достигла је рекордни проценат од 44,2 одсто, а чак и они који успеју да се запосле добију уговоре на одређено време.

„Ми смо дошли овде да кажемо да несигурност запослења није наша судбина. Ми желимо улагање у будућност“, рекао је један млади демонстрант преко мегафона у маси људи, док је други држао транспарент са саркастичним натписом „хвала ти на решењу за наше проблеме, Ренци“ и сликом човека који повраћа.

Ренцијева Демократска странка је подељена око предложених мера, а највеће поделе изазвала је дебата о будућности члана 18, који штити неправедно отпуштене раднике.

Желећи да унапреди италијанску привреду и привуче стране инвеститиоре, Ренци хоће да олакша компанијама да оптуштају људе и да уведе систем по коме права и бенефиције запослени стичу временом.

Међутим синдикати и левица су гневни због планова о таквим изменама.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на У Риму „марш милиона“ због Вучићевских мера

* Обавезна поља