rusija-nvo_123Чак 4.108 формално руских невладиних организација добило је прошле године страну финансијску помоћ или је имало редовно спољно финансирање – саопштили су Министарство правде РФ и руска друштвена комора.

Министарство правде РФ при том је открило: да се спољно финансирање руских НВО током две последње године повећало безмало 18 пута и то назвало „сумњивим”.

Према речима секретара Друштвене коморе Александра Бречалова, током 2014. године су руске НВО од својих страних спонзора добиле преко 70 милијарди рубаља. Само две године раније (2012.): страну помоћ је добијало 458 руских НВО, а укупна сума је била нешто већа од 4 милијарде рубаља. Већ 2013. је донела велики скок: „помоћ” је добило 2.705 НВО, а она је достигла 37 милијарди рубаља.

Руске НВО  су из државног буџета Русије прошле године добиле 4,2 милијарде рубаља.

Бречалов је истовремено указао на још једну, скривену страну целе ствари:

„Не можемо, наравно, свих оних 4.108 сматрати страним агентима. Међутим, било би наивно веровати да међу НВО имамо само 52 страна агента. Још наивније: да наши „западни партнери” против Русије уводе различите економске санкције, а да истовремено из чистог добра финансирају наше НВО окренуте решавању социјалних проблема. Уосталом, све смо видели у Украјини. САД су у тој земљи преко НВО радиле свих протеклих 20 година и успеле су да против Русије окрену безмало целу земљу. Својим НВО обезбедиле су и финансије и обучиле их како се манипулише масовном свешћу”.

Бречалов то није рекао, али руски политички аналитичари процењују да највећи део тих туђих НВО заправо ради на припреми „америчког мајдана” у Москви неким другим великим руским градовима.

Уосталом, погледајте: половином фебруара 2015 у Русији је било укупно 225.724 удружења грађана. Од тог броја, у Москви – 34.000, у Московској области – 14.ооо, у Санкт Петербургу – 12.000, у Краснојарском крају – 6.800…

Чисто невладиних организација и „друштвених фондова” је преко 22.000, плус још 19.500 „аутономних НВО”…


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на У Русији ради 4.108 НВО које финансира Запад

* Обавезна поља