Predsednistvo-SPSИвица Дачић ни после четири месеца од конгреса социјалиста није преломио ко ће му бити блиски сарадници у партији. Ово одуговлачење са избором заменика, потпредседника главног одбора и председника извршног одбора могло би да потраје до првомајских празника, то јест све док премијер Александар Вучић не одлучи ко све остаје у његовом тиму.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић се слаже са оценом да Дачић отеже са избором својих најближих партијских сарадника јер чека исход реконструкције Вучићевог кабинета, будући да не зна каква ће му бити судбина: да ли ће социјалисти остати у власти или ће можда морати у опозицију.

„То што Ивица Дачић  одуговлачи са избором потпредседника није нимало случајно, јер одмерава кога да изабере и гледа штету и корист од избора. Приликом одлучивања мора да води рачуна и о томе шта СНС мисли о њима. Међу кандидатима за потпредседнике СПС-а има и оних који су врло критични према раду владе, што изазива једну врсту подозрења код најјачег коалиционог партнера”, истиче Станковић.

Незванично се може чути да би избор Бранка Ружића за Дачићевог заменика био споран за напредњаке и да је то можда главни разлог што је шеф социјалиста још неодлучан око главних кадровских решења у странци. Иако званично нико из СНС-а није категорично условио останак социјалиста у власти неизбором Ружића за Дачићевог заменика, председник СПС-а мора да извага најбоље решење које неће бити прст у око Вучићу. Уколико пак не изабере Ружића, суочиће се са отпором у странци јер доскорашњи председник извршног одбора има убедљиво највећу подршку међу општинским одборима СПС-а.

Као разлог зашто отеже са избором најближих сарадника Ивица Дачић није споменуо Ружића, већ је указао на рејтинг странке који мирује последњих неколико месеци. А он се врти између 10 и 12 одсто, што је нешто ниже него што је СПС са ПУПС-ом и ЈС освојио на изборима од 16. марта 2014.

„Проблем је што рејтинг СПС-а нити расте нити пада, иако нисмо завршили избор страначких органа. То значи да све треба да нас забрине зашто је то тако”, рекао је Дачић за „Политику”.

У СПС-у се може незванично чути да се Дачић тим поводом неколико пута нашалио са страначким функционерима, рекавши им да ће свог заменика и потпредседнике изабрати када рејтинг социјалиста почне да пада.

За разлику од свог шефа, Новица Тончев, председник општинског одбора СПС-а у Сурдулици, сматра да ће се социјалистима побољшати рејтинг када се коначно комплетирају органи партије. Он сматра да сви изабрани функционери требају да добију јасна и прецизна задужења и да после неколико месеци одговарају за резултате свог рада.

dacic-ruzic-1390600793-433925

„Нема разлога да се отеже са избором страначких органа, јер се приближавају локални и покрајински избори. Мене су одбори предложили за место потпредседника, али коначну реч има Дачић. На страначке функције требају да се изаберу на основу резултата који су постигли на локалним изборима”, истиче Тончев.

Он додаје да не би било добро да сви чланови Дачићевог тима буду из „београдског круга двојке” јер су на парламентарним изборима 2014. године социјалисти од пола милиона гласова – око 300.000 освојили у остатку Србије.

Међу социјалистима се као готова ствар говори да је Дијана Вукомановић виђена за председника извршног одбора, јер је Дачић задовољан њеним радом у Скупштини Србије. Њен најозбиљнији конкурент за ову функцију је Жарко Обрадовић, који је годинама био десна рука Ивице Дачића. По овом сценарију, неко од њих двоје ће на овом месту заменити Бранка Ружића, који је осам година радио овај посао.

Дијана Вукомановић каже да су за сваку партију добра кадровска освежења, рокаде и унапређења, али и смене оних који не подижу рејтинг партије. Она сматра да је позиција председника ИО СПС-а најодговорнија после места председника странке и додаје да је задовољна подршком коју је добила од локалних одбора и функцијом председнице посланичке групе СПС-а коју сада обавља.

„Нисам се кандидовала за председника ИО, нити смо у руководству преговарали о било којој позицији за било кога од нас из досадашњег руководства, а такав разговор тек предстоји. Извршни одбор је најоперативнији орган партије и подразумева теренски рад и координацију са радом одбора широм Србије, а не кабинетски преко мобилног телефона. То и јесте била моја замерка уваженом колеги Бранку Ружићу, јер су прошла времена када су партијске централе слале директиве локалним одборима”, истиче Дијана Вукомановић.

Да Ивица Дачић није задовољан радом појединих страначких функционера, знало се још пре одржавања конгреса СПС-а 14. децембра прошле године. Он је после реизбора у „Сава центру” у радном делу конгреса, који је био затворен за јавност, оштро замерио неким функционерима који претендују за потпредседничка места да су водили оштру кампању стављајући себе у први план. Он им је тада наводно замерио што енергију коју су утрошили у борбу за фотеље нису искористили на парламентарним изборима, јер би у том случају социјалисти освојили око 40 одсто гласова. Дачић је још тада најавио подмлађивање партије и више жена у страначким органима.

У СПС кладионицама највеће шансе да постану потпредседници осим Бранка Ружића има и министар енергетике Александар Антић. Они се много боље котирају у бази и код Ивице Дачића у односу на остале кандидате за високе функције као што су Новица Тончев, Дејан Раденковић, Милутин Мркоњић, Владан Заграђанин, Жарко Обрадовић и Славица Ђукић Дејановић.

Можда је председник београдског одбора СПС-а Александар Антић у најповољнијој ситуацији, јер је његова позиција у Влади Србије прилично стабилна и чак се може догодити да после реконструкције владе њему буду понуђено да остане једини социјалиста у Немањиној 11. У том случају, он сигурно не би прихватио да остане у влади, јер у њој не би остао и његов лидер, чиме би додатно ојачао и онако јак утицај који има у партији.

milutin mrkonjic_1362646768_670x0База жели и Мркоњића

Осим Ружића, камен спотицања за Дачића је и Милутин Мркоњић, који ужива велику подршку међу локалним одборима социјалиста. Они се сигурно не би задовољили да Мркоњић буде именован у председништво странке, а да на његово потпредседничко место дође неко само зато што је млад.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто Дачић не формира руководство СПС-а

* Обавезна поља