marin-le-pen-izbori-rezultatiПАРИЗ – Екстремно десничарски Национални фронт (ФН) у првом кругу регионалних избора, одржаних јуче у Француској, остварио је највећи број гласова, између 27,2 и 30,8 процената.

ФН је на самом врху листе у најмање шест од 13 региона и ако добију већину, то ће бити први пут да странка на чијем је челу десничарка Марин ле Пен (47) добије власт у било ком региону.

Ле Пенова је синоћ поздравила резултат који је је остварио ФН, нагласивши да он указује на то је ова партија „неоспорно прва партија Француске“. Бивши француски председник Никола Саркози јуче је искључио било какав савез са Социјалистичком партијом председника Франсоа Оланда како би се спречило да власт у регионалним саветима добије екстремна десница. Иначе, Саркозијева Републиканска партија заузела је друго место на јучерашњим регионалним изборима, а други круг избора биће одржан за недељу дана.

Јучерашњи избори одржани су под строгим мерама безбедности због скорашње серије терористичких напада који су се догодили у Паризу.

Национални фронт је конзервативна, националистичка и десничарска партија, која је позната по свом евроскептицизму и антиимигрантским ставовима. Партија је настала давне 1972. године и од њеног настанка, па све до пре четири године на њеном челу налазио се Жан-Мари ле Пен, отац актуелне лидерке. Партија је настала уједињавањем покрета Нова част и организације Национални покрет за француску слогу.

Током лета ова партија је била посебно у центру пажње у Србији, јер су посланици ФН поднели предлог резолуције о прекиду преговора Србије о чланству у ЕУ, јер, како су нагласили, забринули су се за Србију да не прође као Француска.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Убедљиви изборни тријумф Мари Ле Пен

* Обавезна поља