Doku UmarovГРОЗНИ – Руски специјалисти убили врховног вођу кавкаских исламиста Доку Умарова, који је претио нападима на Олимпијским играма у Сочију. Вест о његовој смрти објавио председник Чеченије Рамзан Кадиров, који је Путинов близак сарадник. Званичне потврде Умаровљеве смрти још нема.

Вођу кавкаских исламистичких побуњеника Доку Умарова, који је претио нападима на Олимпијским играма у Сочију, убили су руски специјалисти, објавио је председник Чеченије Рамазан Кадиров, а преноси Си-Би-Ес.

Кадиров, који је Путинов близак сарадник, објавио је то на свом профилу на Инстаграму, не пружајући никакве доказе за своју тврдњу.

Иако је и раније давао сличне изјаве, које су се показале неистинитима, Си-Би-Ес пише да се овога пута информација о Умаровљевој наводној смрти проширила и по чеченским џихадистичким форумима.

Умаров је недавно позвао своје борце да изврше терористички напад у Сочију за време Зимских олимпијских игара.

Иако за то није преузео одговорност, њега повезују и са узастопним терористичким нападима на Волгоград, у којима су живот изгубиле 34 особе, а већи број људи је повређен. Одговорност је преузео одговорност за раније нападе на московски аеродром Домодедово, као и на подземну железницу.

Умаров је некада био вођа чеченских сепаратиста, али се након слома њиховог отпора окренуо радикалном тумачењу ислама и прогласио се кавкаским емиром.

Његов циљ је стварање независне исламске државе на подручју руских кавкаских република Чеченије, Дагестана и Ингушетије, али и шире.

Детаља о околностима Умаровљеве наводне смрти за сада нема. Руска новинска агенција Интерфакс од својих извора у безбедносним службама засад није добила потврду да је Умаров заиста мртав.

______________________________

MAХAЧKAЛA – Наjмање седам особа рањено jе данас у нападу на jедан ресторан у Mахачкали, престоници jужне руске републике Дагестан, где побуњеници прете нападима током Зимских олимпиjских игара коjе ће бити одржане идућег месеца у Сочиjу.

„Прва експлозиjа jе избила када jе испаљена граната на другом спрату ресторана, а друга када jе у ваздух дигнут jедан паркирани аутомобил“, саопштио jе извор Mинистарства унутрашњих послова у Дагестану, републици у региону Северног Kавказа коjа jе насељена претежно муслиманима, преноси Итар-Tас с.

Неименови безбедносни извор jе првобитно саопштио да jе у нападу у Mахачкали убиjено неколико људи, али jе Mинистарство унутрашњих послова убрзо потом издало званично саопштење наводећи да нико ниjе убиjен.

Насиље jе избило неколико тренутака након што jе на државноj телевизиjи емитован интервjу са руским председником Владимиром Путином, у коме jе он обећао да ће осигурати потпуну безбедност на Oлимпиjским играма у Сочиjу, упркос страховима од наставка напада бомбаша-самоубица повезаних са исламистима.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Убијен Доку Умаров – експлозија у Дагестану

* Обавезна поља