kori udovickiБЕОГРАД – Закон о платама у јавном сектору омогућиће праведнији систем исплате плата како би било мање злоупотреба, и како би се оне уједначиле, односно за исте послове омогућила и иста зарада, изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Она је на седници Економског кокуса Скупштине Србије, на коме је било речи о платама и запошљавању у државној управи и предложеним правцима реформе где је представила Нацрт закона о максималном броју запослених у јавном сектору и Нацрт закона о платама у јавном сектору, рекла да ће смањење трошкова запослених у држави бити могуће не само смањењем броја запослених и смањењем плата, већ и бољом организацијом.

Удовички је обраћајући се члановима кокуса, рекла да је циљ да се у наредне три до три и по године, створи далеко ефикаснија и јефтинија управа која ће бити сервис грађанима и подршка привреди и привредном расту.

„Циљ је модерна и јака државна управа, а праведнији систем плата требало би да омогући да он буде једноставнији и транспарентнији да би било мање злоупотреба код зарада“, рекла је Удовички наводећи да ће бити могуће смањити трошкове запослених у држави не само смањењем броја запослених и смањењем плата већ реорганизацијом тако да просечан трошак по запосленом буде нижи.

Она је рекла да ће на сајту министарства данас бити објављена анализа, односно број запослених у јавној управи, коју је представила пре два дана, наводећи да је укупан број послова, за које се исплаћују плате из буџета, 493.505, а у ту бројку улазе и уговори о делу који законом не улазе у плате.

Удовички је рекла да има простора за унапређење ефикасности државне управе и да смањење запослених у наредне три године мора да се спроведе пажљиво, одмерено и промишљено.

Она је навела да се кроз бољу организацију такође могу смањити трошкови без отпуштања и додала да је приметно да постоји лоша структура запослених те ће бити неопходна систематизација радних места, како би се она „уприличила ономе што је заиста потребно и реално за производњу услуга које морају да буду јасно дефинисане“.

„Ако имате лошу структуру запослених они раде много више прековремено, неке људе плаћате, примера ради, троје њих за посао који може да обави једна особа“, навела је пример Удовички.

Она је рекла да има простора за смањење броја запослених у државној управи, али да информације које су постојале, а односиле су се на то да је јавна управа гломазна- нису тачне.

Тачније, када имате 500.000 запослених у државној управи, то значи да на 100 становника „иде“ седам запослених што спада у мање у Европи, односно то значи да немамо толико много запослених у односу на потребе, рекла је Удовички.

Министарка је рекла да ће Законом о платама бити омогућено „да се све зараде уподобе, односно да се за исти рад, врсту посла, исплаћује иста зарада“.

Како је навела, тренутно се прави такозвани каталог послова, што је, додала је, велики посао, који мора да буде добро описан.

Она је додала да се за то мора побринути сваки од ресора у Влади Србије.

„Нама су укупни јавни трошкови државе врло високи у односу на наше могућности, али имамо и малу флексибилност јер пензије не могу бити мање, али и социјална давања не могу да буду мања“, рекла је министарка.

Потпредседница Владе је навела да када се смањују трошкови запослених у државној управи, ствара се простор да се повећа део средстава за запошљавање људи у приватном сектору.

„Биће могуће директно у неким областима пребацивање запослених из државног у приватни сектор“, рекла је она.

Састанку економског кокуса присуствовали су и представници локалних самоуправа, НАЛЕД-а, ИРИ-ја.

Члан Економског кокуса Зоран Бабић указао је да верује да је нацрт закона урађен добро и указао да када се говори о максималном броју запослених, „да се плаши да када предвидимо максимум и имамо максимум“.

Сви ће ицихи на максималан број, а поставља се питање како мотивисати људе да се ради рационалније и да та разлика може отићи за инвестиције, казао је Бабић.

Удовички је казала да овај закон не би био потребан у земљама које се држе финансијских ограничења.

На седници је саопштено и да је Јавна расправа о Закону о максималном броју запослених у јавном сектору почела 15. маја и трајаће до 4. јуна, а већ су почела да стижу мишљења од стране великог броја државних органа која ће бити узета у обзир.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Удовички о Закону о платама у јавном сектору

* Обавезна поља