aleksandar-vucic-tirana-27-05-2015-1ТИРАНА – Премијер Србије Александар Вучић разговарао је данас у Тирани са председником албанског парламента Иљиром Метом о односима двеју земаља и бољој економској сарадњи у будућности, укључујући потребу успостављања директне авио линије Београд – Тирана.

„Ми смо два највећа народа на Балкану и морамо да унапређујемо наше односе“, истакао је премијер Вучић.

Једна од тема разговора била је и сарадња у области туризма, као и инвестиције у и из обе земље.

Наглашена је важност успостављања директне линије Авио компаније Ер Србија на релацији Београд-Тирана, која умногоме помаже јачању економских веза, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Мета је истакао важност сарадње два парламента и најавио скори долазак албанске парламентарне делегације у Београд.

„Најважнији изазов за наше две земље је економија. Морамо да нађемо начин да унапредимо наше економске односе, као и укупну економску ситуацију у обе земље“, нагласио је Мета.

Вучић борави у дводневној посети Тирани. Он је претходно разговарао са премијером Албаније Едијем Рамом.

Заједничка конференција за штампу Вучића и Таме

Vucic i Rama-AlbanijaТИРАНА– Србија Косово третира и наставиће да га третира као свој саставни део, изјавио је данас у Тирани премијер Србије Александар Вучић.

Српски премијер је истакао, на заједничкој прес конференцији са албанским премијером Едијем Рамом, да Србија и Албанија, без обзира на различите ставове према Косову, не треба да заоштравају међусобне односе, већ треба те разлике да уваже и пронађу заједнички језик.

Захваливши албанском премијеру на добродошлици, Вучић је казао су два народа суседи и да ће то тако остати заувек, те да стога све проблеме треба решавати дијалогом.

„Чињеница је да се не слажемо око Косова и |Метохије. Србија га третира и наставиће да га третира као свој саставни део, док Албанија третира Косово као независну државу”, рекао је Вучић.

Ипак сматрам да то неподударање не значи да разлике не можемо да ублажимо дијалогом и на миран начин.

„Ови проблеми се не решавају ратом већ дијалогом”, рекао је Вучић и поручио да су Србија и Албанија суседи, те да због тога треба да узму судбину региона западног Балкана у своје руке.

„Размишљамо другације, говоримо другачије. Али то није у вези са оним како радимо заједно. Хвала Албанији на позиву. Однос Србије и Албаније је важан за Балкан. Односи увек могу бити бољи”, рекао је Вучић.

Премијер Александар Вучић изјавио је данас у Тирани да је поносан што је први српски премијер који је дошао у званичну посету Тирани, да има много области у којима две земље треба да сарађују.

„Нисмо разговарали само о дипломатији, говорили смо о развоју туризма и како да мотивишемо грађане Србије да дођу у Тирану и обрнуто. На добром смо путу, морамо да радимо на томе. Чињеница је да нисмо сагласни по питању КиМ”, рекао је Вучић, истичуући да је дошао у име грађана Србије.

Премијер је оценио да су економски развој и сарадња веома важни и за Србији и за Албанију и да је стога од изузетног значаја да две земље раде на том пољу заједно.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Албаније Едијем Рамом истакао да Србија и Албанија треба заједно да раде на инфраструктурним пројектима који би требало да споје два народа и две земље.

„Пред нама је десетине и стотине километара које треба заједно да изградимо” рекао је српски премијер истичући значај изградње ауто пута који ће повезивати Београд и Тирану.

Он је рекао да ће такви пројекти бити од користи Србима и Албанцима на Косову, али и у интересу унапређења односа Београда и Тиране.

„Србија је спремна за такву сарадњу”, рекао је Вучић.

Рама: Да урадимо исто што и Немци и Французи после II св. рата

Албански премијер Еди Рама изјавио је да се данас пружа могућност Албанцима и Србима да за добробит својих земаља и читавог региона ураде оно што су Немци и Французи урадили за себе после Другог светског рата.

Рама је то рекао у заједничком обраћању новинарима са премијером Србије Александром Вучићем.

„Храброст коју су Немачка и Француска показале после Другог светског рата без обзира на крв која проливена може да нас охрабри да и ми кренемо даље у изградњу суживота у миру без обзира на верске и остале разлике”, рекао је Рама.

Указао је да без обзира што, како је рекао, између Србије и Албаније постоји „брдо проблема”, то не значи да се „нећемо потрудити да кроз дијалог са Србијом те разлике ублажимо”.

Од данашњег састанка, рекао је, очекује више него од оног у Београду пре шест месеци када је постигнуто доста споразума међу којима и онај о признавању диплома.

Албанија, истакао је, признаје дијалог Београда и Приштине зато што је, како је рекао, показана храброст да се иде даље у односима двеју страна и посебно да се спроведу договорени споразуми.

Зато је, каже, наставак дијалога од животне важности за читав регион.

Рама је српском премијеру пожелео добродошлицу, истакао да се нада да ће оставити добар утисак на њега и да ће после тога Вучић моћи својим сународницима да каже да могу слободно да долазе у Албанију, нарочито лети.

„То што имамо различите ставове око неких ствари не значи да нисмо свесни чињенице да две земље играју значајну улогу у очувања мира”, рекао је Рама.

Он је рекао да верује да ће заједно успети да унапреде односе и даље спроводе агенду за регион без граница, те да ће допринети уклањању баријера у трговини, култури и науци.

Албански премијер је изразио и наду да ће де државе и да унапреде заједничке пројекте у области инфраструктуре.

„Желимо да одмрзнемо односе између наше две земље”, рекао је албански премијер.

„Желимо регион без граница. Између Срба и Албанаца не желимо баријере”, истакао је Рама.

„Надам се да ћемо заједно кренути даље на путу ка ЕУ”, рекао је Рама и додао да Србија и Албанија имају много тога заједничког што може да допринесе напретку двеју држава.

Говорећи о недавним догађајима у Куманову, албански премијер је рекао да Албанија са несумњивим интересовањем прати развој ситуације, пре свега шта се дешава са Албанцима у Македонији.

Ти догађаји, истакао је, потврдили су осетљивост мира у региону и на читавом Балкану.

За Албанију је, навео је, неприхватљиво угрожавање територијалног интегритета било које државе и сматра да је то неприхватљиво за одржавање демократског, стабилног и одрживог мира у регону.

Рама је рекао да сваки покушај екстремизма и тероризма треба строго осудити, као и угрожавање припадника других националности.

„Наш мир је сан Европе и начин да остваримо своје снове за улазак у ЕУ. ЕУ једини циљ за уједињење свих наших земаља и место у којем ће бити остварени сви наши циљеви”, навео је албански премијер и закључио да Албанија жели интензивирање односа са Србијом као „знак новог времена које долази”.

Албанија, истакао је, признаје дијалог Београда и Приштине зато што је, како је рекао, показана храброст да се иде даље у односима двеју страна и посебно да се спроведу договорени споразуми.

Он је, међутим, додао да Тирана жели да се више уради за Албанце на подручју Прешева.

„Они желе да буду третирани као Срби на северу Косова”, рекао је Рама.

Вучић и Рама о дрону – шала с којом се није шалити

Премијер Албаније Еди Рама поново је данас у Тирани инцидент са дроном на фудбалској утакмици у Београду тумачио као шалу, а председник Владе Србије Алексансдар Вучић поновио да се са заставом „велике Албаније” није шалити и да је то била провокација која се, без сумње, лоше одразила на односе две државе.

Премијер Вучић је рекао да је инцидент са дроном у Београду пре шест месеци био политички организован, а да застава „велике Албаније” за Србију представља политички инцидент.

На заједничкој конференцији за новинаре са својим домаћином, албанским премијером Едијом Рамом, Вучић је рекао да се тај инцидент без сваке сумње „врло лоше одразио” на односе двеју држава.

„Знам име. Господин се зове Исмаил, не знам му презиме. Ради се о особи која је дошла из Италије три-четири дана пре утакмице”, рекао је Вучић.

Одговарајући на коментар српског премијера о дрону и застави „велике Албаније”, Рама је рекао да „велика Албанија” за Албанце није ни визија, ни пројекат, нити програм.

Не оставља, каже, утисак на Албанце када се појави у било ком облику и месту, као што је то био случај у Беогораду.

„Да смо видели заставу ‘велике Србије’ смејали бисмо се као и читав народ и не бисмо је озбиљно схватили”, рекао је Рама истакавши да верује да су обе стране извукле поуку из тог догађаја.

Премијер Албаније Еди Рама је рекао да не схвата због чега се Срби љуте толико у вези са тим.

„Велика Албанија није ни наша визија ни наш програм. Не разумем због чега се Србија толико љути у вези те заставе на мечу. Ми се не бисмо љутили”, рекао је Рама.

„То је била политичка порука. Не можете донети заставу Велике Албаније чисто ради шале”, рекао је Вучић.

Рама је закључио да је тај инцидент превазиђен овом узвратном посетом премијера Србије, која, рекао је, представља знак заједничке добре воље да се иде напред и уверења да, без обзира на несагласја и неподударања, имамо неограничену могућност за узајмно пријатељство.

Председник Владе Србије Вучић допутовао је данас пре подне у Тирану, у дводневну посету Албанији, прву једног српског премијера у историји, и то у тренутку деликатних односа две земље, али и у светлу чињенице да је чланство у ЕУ стратешки циљ и Београда и Тиране.

Српског премијера на аеродрому је дочекао заменик премијера Нико Пељеси.

aleksandar-vucic-tirana-27-05-2015-1

Светски медији: Премијер Србије у историјској посети Албанији

Светски медији су данас пренели да је премијер Србије Александар Вучић у историјској посети Албанији, првој у којој у тој земљи борави један председник српске владе, уз оцену да посета има за циљ унапређење крхких билатералних односа на путу ка ЕУ, али и да власти две земље имају непремостиве политичке разлике.

Француски лист „Монд” оцењује да Вучићева посета Тирани „означава нову етапу у процесу помирења две земље” и констатује да су уочи посете премијери Србије и Албаније показали спремност да раде на побољшању односа две земље, што подстиче перспектива чланства у ЕУ којој обе теже.

Париски дневник „Либерасион” истиче да је Вучићева посета Тирани праћена јаким мерама безбедности и да се догађа у поново напетом контексту у региону, две недеље након погубних напада у Македонији.

Подсећајући да је посета албанског премијера Едија Раме Београду пре шест месеци била праћена суморном атмосфером пошто је Рама прекршио протокол и позвао Београд да призна независност Косова, француски радио РФИ указује да су Вучић и Рама данас показали да „озбиљно раде у корист добробити региона”.

Немачки радио „Дојче веле”, под насловом „Вучић и Рама, покушај други”, наводи да остаје утисак како власти две земље имају непремостиве политичке разлике, а сарађују само колико се мора због Брисела.

Како оцењује ДВ, најбољи сценарио сусрета у Тирани – и даљег развоја српско-албанских односа уопште – биле би помирљиве изјаве о европској будућности обе земље и оба народа.

„Пут до те будућности несумњиво води преко Берлина где опет упорно понављају да су добри комшијски односи на Балкану предуслов напредовања ка пуноправном чланству у ЕУ”, истиче немачки радио и додаје да ће ту поруку поновити и канцеларка Ангела Меркел када у јулу посети Београд и Тирану.

Под насловом „Вучић и Рама: Разлике око Косова, заједнички циљ ЕУ”, Радио Слободна Европа оцењује да су тензије до данас знатно спасле после Рамине посете Београду и Вучићевих оптужби упућених албанском премијеру за провокацију и злоупотребу гостопримства.

Руска агенција Спутњик преноси да је једна становница Тиране захвалила премијеру Вучићу, јер је због његове посете у албанској престоници урађено пет пешачких прелаза.

Такође наводи да је полиција у Тирани наредила да се затворе све радње које се налазе на путу којим ће проћи премијер Вучић.

Поводом посете премијера Вучића Тирани, московски „Комерсант” пише да нормализација односа између Србије и Албаније има кључни значај за стабилност региона, који се поново нашао на ивици оружаног сукоба, као и да од договора са Рамом зависе америчке инвестиције.

албанија-вуциц--mediji(1)

Вучић на свим насловним странама штампе у Тирани

ТИРАНА – Премијер Србије Александар Вучић данас је на насловним странама свих дневних листова у Тирани, а албански Обзервер истиче да су организација његове посете и програм сачињени по угледу на недавну посету папе Фрање.

Лист Шћип ( Shqip) пише да је реч о „узвратној утакмици”, а Легализмет пита „шта се крије иза данашњег састанка Вучића и Раме?”.

Многи листови у први план истичу мере обезбеђења, а лист Тема прецизира да ће Вучићеву посету обезбеђивати 1. 500 полицајаца, као и да ће на располагању службама безбедности бити војни хеликоптери.

Албански лист Дита се на насловној страни, поред карикатуре Александра Вучића и Едија Раме са дроном, пита и зашто је Вучић одустао од националистичке реторике пред посету Албанији.

Дневни лист Мапо преноси да је цела Тирана блокирана због посете српског премијера.

И остали дневни листови, попут Кохе диторе, посету најављују коментаром да је читава Тирана блокирана.

Портали Балкан веб и Топ ченел објављују сда је полиција затворила сва мала предузећа на путу од аеродрома до Тиране.

Албанска Газета 55 најављује посету српског председника владе насловом „Вучићева посета, титовска верзија потчињавања Албаније”


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Тирани

* Обавезна поља