ugljaninБошњачко национално веће (БНВ) организовало је данас у Новом Пазару протестну шетњу и скуп под слоганом „За правну сигурност, једнакост пред законом и за европску будућност“, због, како тврде, дискриминације Бошњака у Србији.

Окупљени грађани кренули су испред Главног уреда БНВ у протесну шетњу до градског шеталишта носећи транспаренте „Санџак аутономија“ на српском и енглеском језику, „Стоп насиљу над Бошњацима“, „Мој језик је босански“ и друге.

Председник БНВ Сулејман Угљанин рекао је на скупу да се овим протестом скреће пажња јавности на тежак и неодржив положај Бошњака, али и на све остале проблеме са којима се Бошњаци свакодневно сусрећу, а које државни органи немају вољу да решавају.

– И након 24 године стојимо на почетку, због чињенице да су Бошњаци једини народ на Балкану који није решио свој национални статус, ни у једној од новонасталих држава бивше Југославије – рекао је Угљанин.

Према његовим речима, Бошњаци 24 године бирају своје легитимне представнике, али државни органи не поштују њихову изборну вољу.

Угљанин тврди и да је држава поставила приватне тужиоце, судије и полицајце Бошњаке који газе бошњачка права и да су, како је рекао, „као 90-тих почели да шаљу полицију на врата честитим Бошњацима, да им претресају им куће, али да им то неће проћи“.

– Покушаћемо све да учинимо да се изборимо за правну државу, правну сигурност и владавину права – рекао је Угљанин, позивајући Бошњаке да не наседају на провокације и да се појединачно не обрачунавају са полицијом, већ да проблеме решавају регуларним путем, кроз институције и парламент.

– Тражићемо лустрацију, смене свих људи у судству, тужилаштву и полицији који су чинили злочине над Бошњацима, а ако то држава не прихвати, тражићемо да овде дође Европски суд јер овдашње нећемо признавати – истакао је Угљанин.

Председник БНВ нагласио је да ће све захтеве покушати да остваре преко институција система.

– Међутим, уколико у томе не успемо, тражићемо помоћ, па макар и НАТО пакт довели да штити Бошњаке. Покушаћемо да учинимо све да од ове шовинистичке творевине, српске државе Србије, направимо модерну демократску државу – нагласио је Угљанин.

Он је додао да је БНВ основало правни тим који ће, како је рекао, „од сада контролисати рад тужилаштва, судства и полиције“ и коме ће моћи да се обрате сви Бошњаци ради решавања проблема.

Он је рекао да су мањине у влади и све демократске партије у опозици заједно поднели захтев за смену председника државе Томислава Николића јер он, како каже, „наређује тужиоцима да не копају по прошлости и тиме шаље директну поруку војсци и полицији да и даље убијају Бошњаке и да за то неће бити кажњени“.

Угљанин је подсетио да су Бошњаци, удружени са другим мањинама, предложили Скупштини Србије доношење Резолуције за решавање мањинских права у Србији, као њихов допринос држави на европском путу.

– Тај документ је путоказ овој држави како да најкраћим путем доће и прође сва поглавља и постане чланица ЕУ – рекао је Угљанин.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Угљанин буни „Санџаклије“

* Обавезна поља