ugljanin-lista manjinaНОВИ ПАЗАР — Носилац листе „За бошњачко јединство“ Сулејман Угљанин изјавио је после поновљених избора на три бирачка места у општини Тутин, да је његова листа победила.

Он је додао да је добијено легално и легитимно Бошњачко национално веће.

„Бошњаци су добили Бошњачко национално веће, а држава још један легитиман орган за решавање мањинских питања, овде конкретно бошњашког питања, на нашем европском путу“, рекао је Угљанин на конференцији за новинаре у Новом Пазару.

„Ово бошњачко веће је и легитимно и легално, имаће способност и могућност да реши све бошњачке проблеме и сва нерешена питања“, навео је Угљанин.

Он је рекао да ће упутити позив представницима листе „За Бошњаке, Санџак и муфтију“ да учествују у раду будућег Већа и свим осталим институцијама и интелектуалцима који се озбиљно баве питањем Бошњака.

„Хоћемо да окупимо најбоље кадрове и поставимо људе који могу највише да учине за добробит свих Бошњака. Наш први задатак ће бити промена Закона о националним саветима националних мањина, јер „због њега 30 одсто мањина није гласало на овим изборима, иако су то желели“, изјавио је др Угљанин. Као носилац листе „За бошњачко јединство“, наставио је он, „инсистираћу да се конститутивна седница закаже у најкраћем могућем року“.

„Радује ме чињеница што смо успели да постигнемо свој велики и скоро неостварљиви циљ да избори протекну у свечаној и мирној атмосфери и да у таквој атмосфери добијемо слободно изражену вољу Бошњака“, рекао је Угљанин.

На конференцији за новинаре листе „За бошњачко јединство“ саопштени су резултати поновљених избора у општини Тутин на три бирачка места и саопштени укупни резултати.

Како је речено, збирни резултат укупних избора на нивоу Србије са јуче поновљеним изборима јесте да је листа „За бошњачко јединство“ добила 19.305 гласова односно 54,62 посто, а листа „За Бошњаке, Санџак и муфтију“ 16.044 гласа или 45,3 посто.

Муслију – Реализација референдума о присједињењу Албанији

БУЈАНОВАЦ – Будући председник Националног савета Албанаца у Србији Јонуз Муслију је међу главним циљевима, које албанска мањина жели да оствари у наредном периоду, деловањем Националног савета, навео уџбенике које треба донети из Тиране и Приштине.

„Нема компромиса за албанску заставу. То је наш идентитет”, рекао је Муслију за Радио Слободна Европа.

Без обзира што то није у надлежности Националног савета, Муслију је рекао и да ће се током свог мандата залагати и за имплементацију Кончуљског споразума и референдума Албанаца са југа Србије одржаног 1992. године који предвиђа и присаједињење Косову.

„То је главни циљ, то је воља народа“, рекао јео Муслију.

Упитан колико је та идеја реална и да ли ће о томе разговарати са Владом Србије, Муслију је одговорио да власти у Београду знају за тежње и захтеве Албанаца са југа Србије и да ће њихов однос према централној власти зависити од односа власти према њима.

„Наш пут је према Тирани и Приштини. Зависи све од Владе Републике Србије, како се понаша према Албанцима тако ћемо се и ми понашати према Влади Републике Србије“, рекао је Муслију.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Угљанин и Муслију о својим „платформама“

* Обавезна поља