Иако је свакако рано за озбиљније оцењивање Ердоганове посете, све изнето указује да се Ердоган није осећао као гост, већ као домаћин у Новом Пазару, што најбоље потврђује то што је након завршеног обраћања окупљенима он, сам без Вучића, отишао на састанак Бошњачког националног већа, где га је чекао његов стари фаворит Сулејман Угљанин! Њихов сусрет за Вучића остаје политичка тајна.(1)

Драган Милашиновић, ФСК, 12.10.2017. 

Није прошло ни месец дана од Ердоганове посете Новом Пазару и ових мојих речи, а почело је. Дугогодишњи турски повереник за Србију Сулејман Угљанин, човек који као председник Бошњачког националног већа (БНВ) прима плату из буџета Србије, огласио се више него јасно. Он је на конференцији за новинаре рекао да ревизијом Акционог плана за националне мањине у овај документ треба уврстити и датум успостављања европских снага безбедности и европских правосудних органа у Санџаку.

“Тражимо и прецизан датум повлачења српске полиције, војске, тајних служби, правосудних органа са територије  Санџака. Ови наши захтеви су у складу са одлукама Мировне конференције о бившој Југославији у Хагу, када је и одржан референдум грађана Санџака о аутономији“(2)

Да подсетимо. Ради се о нелегалном Референдуму о аутономији Санџака, одржаном 25. 26. и 27. октобра 1991. године, који је организовала СДА Санџака. Будући да се Сулејман Угљанин тада, као и сада, председник ове странке у то време налазио у Турској где је побегао јер му је у Србији претило хапшење због распиривања верске и националне мржње, референдум је спровео (по налогу Алије Изетбеговића), тадашњи секретар СДА Расим Љајић, који је био председник “Централне комисије за спровођење референдума о изјашњавању грађана Санџака о потпуној политичкој и територијалној аутономији Санџака”(3).

Није згорег подсетити се да су од пре пар месеци странке Угљанина и Љајића у коалицији широм Рашке области. Закључке изведите сами, аналитичар вам није неопходан.

Али, Угљанин је рекао још нешто:

„Пуних 27 година српски државни органи се понашају у складу са знањем, струком и образовањем. На територији Санџака српска војска, полиција, тајне службе и њихови чиновници се понашају монструомски и непријатељски према Бошњацимја и цивилном становништву уопште. Српска полиција и правосуђе у Санџаку су фашистички пијуни, пијуни оног дела српског народа који су у основи четници и који желе да протерају све што им Русија нареди, да овде не остане ниједног нормалног Бошњака, Албанца, Србина и Црногорца“(4).

Упс! Опрез. Не због вређања српских државних органа, који су према њему више него толерантни, јер на то смо од Угљанина већ навикли. Прочитајте још једном. Русија. Овај аутор прати Угљанинова политичка злодела од када се појавио на српској политичкој сцени и може Вам рећи да никада није помињао Русију у овом контексту. Пазите, четници који желе да протерају све што им Русија нареди”! Дакле, није само Ердоган, већ Ердоган и …

Ово отвара бројна питања.

Е, ту већ треба аналитичар и озбиљна анализа. Имаћете је наредних дана на овом порталу, само да сачекамо прве реакције на овај пробни балон Сулејмана Угљанина. Знатно је већи од претходних…

________________________________

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/balkanske-skice-erdogan-kao-domacin-vucicu-u-novom-pazaru/
  2. www.nspm.rs/hronika/sulejman-ugljanin-srpska-policija-i-pravosudje-u-sandzaku-su-fasisticki-i-cetnicki-pijuni-koji-zele-da-proteraju-sve-sto-im-rusija-naredi-da-ovde-ne-ostane-nijednog-normalnog-bosnjaka-albanca-srbina-i-crnogorca.html
  3. sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC_%D0%BE_%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B8_%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D1%9F%D0%B0%D0%BA%D0%B0_1991.
  4. www.nspm.rs/hronika/sulejman-ugljanin-srpska-policija-i-pravosudje-u-sandzaku-su-fasisticki-i-cetnicki-pijuni-koji-zele-da-proteraju-sve-sto-im-rusija-naredi-da-ovde-ne-ostane-nijednog-normalnog-bosnjaka-albanca-srbina-i-crnogorca.html

 


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Угљанин опет јаше

* Обавезна поља