Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за Инсајдер да Српска напредна странка има најчистије финансије као и да би Агенција за борбу против корупције и Више тужилаштво требало да заврше свој посао када су у питању сумње да је СНС прао новац у кампањи за изборе 2014. године. С друге стране, професор Факултета политичких наука и бивши члан Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић каже за Инсајдер.нет да је тешко поверовати да ће се овај случај завршити подизањем оптужнице против одговорних лица у СНС, иако су „аргументи Агенције за борбу против корупције врло озбиљни“.

Стојиљковић наводи и да нису тачне тврдње преседника Вучића да су донатори СНС уплаћивали идентичне износе од по 40 000 динара јер, како је рекао, претпоставља да законом није дозвољено да појединци уплате више од тога.

„То једноставно није тачан податак, јер законско ограничење за донације приватних лица износи двадесет просечних плата што је признаћете много више од 40 000 динара. Идентичне уплате су пракса СНС-а па су тако 2012 готово сви њихови донатори уплаћивали по 19 000 динара а сада је то износ од 40 000“, рекао је професор Стојиљковић за Инсајдер. нет

Подсетимо, на питање уреднице Инсајдера Бранкице Станковић како је могуће да више хиљада грађана уплати странци идентичан износ од 40.000 динара, а да су неки од њих истовремено и корисници социјалне помоћи, Вучић је одговорио да „претпоставља да је то зато што је дозвољено да физичка лица издвоје до тог нивоа, а не више од тога“.

“Сад ћу да Вам објасним како. Седимо нас двоје, и буде ту и неки трећи човек. Ја не знам да ли је то тако, ал’ претпостављам – ја кажем: „а ја хоћу да дам 800 евра, али ја не могу да дам 800 евра, дозвољено је то. Ево ти, изволи новац, молим те, плати за нашу странку“, рекао је Вучић.

На питање, шта ако је то новац неког тајкуна или новац донет џаковима, Вучић је неколико пута рекао: “Немојте кад Вас молим”, наглашавајући да то није тачно. Он је истакао да још једном моли Агенцију за борбу против корупције да испитају све до краја.

Зоран Стојиљковић бивши члан Агенције за борбу против корупције сматра да су идентичне донације довољан основ за сумњу, поготово када су донатори корисници социјалне помоћи.

„Идентичне донације великог броја грађана за кампање Српске напредне странке могу бити резултат унутар партијског договора, што само по себи није кажњиво. Међутим, проблем су они појединци који су донирали СНС а утврђено је да су уједно и примаоци социјалне помоћи односно да нису могли имати тај новац на располагању, каже Стојиљковић.

Како је навео у овим случајевима оправдана је сумња да је странка на тај начин увела у легалне токове новац из недефинисаних извора.

„То може бити неки појединачни прилог изнад износа који је законом дозовољен, новац од рекетирања неких локалних привредника или новац зарађен у неком послу са немештеним тендерима“, рекао је Стојиљковић.

Иако се подршка бирача СНС није значајно мењала од 2014. до 2017. године , занимљиво је да је ова странка за овогодишње председничке изборе добила донације од близу 7000 људи, 2014 од 2300 људи док је каммпању СНС за изборе 2016 финансијски помогло само 17 физичких лица.

Професор Стојиљковић смара да је и то податак који буди сумњу и говори у прилог тези да питање донирања СНС није питање слободне воље оних који странку подржавају већ резултат унутарстраначких калкулација.

 

Он међутим наводи да се из расположивих података све завршава на сумњама због чега је неопходно да неко јавно изађе и посведочи да му је странка дала новац који је касније уплаћен као донација.

Према закону о финансирању политичких активности забрањено је давање прилога политичком субјекту преко трећег лица а кажњива намера прикривања извора финансирања.

И поред тога, Стојиљковћ сматра да је тешко поверовати да ће се овај случај завршити подизањем оптужнице против одговорних лица у СНС.

„Тешко да ћемо имати такав епилог. Ипак ови аргументи Агенције за борбу против корупције су врло озбиљни и они ће заталасати ствари, бар ће им отежати да следећи пут нађу људе који ће на овај начин учествовати у кампањи“ рекао је Стојиљковић.

Подсетимо, Агенција за борбу против корупције пријавила је у марту ове године Вишем јавном тужилаштву у Београду Српску напредну станку, због сумње на прање новца током избора 2014 године.

Агенција у том извештају наводи да је из података које им је доставило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања утврђено да се одређени број лица истовремено појављује као давалац прилога политичкој странци и као корисник социјалне помоћи.

Иако је у интервјуу Инсајдеру Александар Вучић рекао да извештај Агенције не садржи податке Управе за спречавње прања новца веч „оно што они траже да се испита“ у извештају се недвосмислено истиче да је Управа за спречавање прања новца утврдила да је 135 лица у кратком временском року положило износе од 40 000 динара на личне рачуне да би убрзо након тога, тај новац пребацили као донацију Српској напредној странци.

Према подацима Управе за спречавање прања новца реч је о укупно 5,4 милиона динара који су донирани СНС, без објашњења о пореклу новца.

Занимљиво је да је Александар Вучић и у кампањи за председничке изборе 2017. помогло више хиљада грађана који су скоро сви и овога пута уплатили идентичне износе од 40.000 динара.

Изветај Агенције за борбу против корупције о контроли трошкова у кампањи за председничке изборе 2017. године још увек није објављен иако је новинарима Инсјадера у Агенцији речено да ће извештај бити представљен јавности до краја октобра. Према последњим информацијама које смо добили, извештај је завршен а тренутно се чека на потпис директорке Агенције.

На кампању Александра Вучића 2017. потрошено је скоро 800 милиона динара, што је 25 пута више од трошкова кампање другопласираног Саше Јанковића и 300 пута више од трећепласираног Луке Маскимовића Белог. После Вучића, највише новца на кампању је потрошио Вук Јеремић, три пута мање, односно 262 милиона динара.


Извор: Инсајдер

Оставите коментар

Оставите коментар на Стојиљковић – Тврдње Вучића о финансирању СНС нису тачне

* Обавезна поља