izbori rikНОВИ ПАЗАР – Према прелиминарним резултатима Центра за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД) на данашњим изборима за националне савете националних мањина у шест санџачких општина за листу „Бошњачко јединство – др Сулејман Угљанин” гласало је 55 одсто Бошњака, док је листа „За Бошњаке, Санџак и муфтију” освојила 44,50 одсто гласова.

У овим општинама је данас укупно гласало 37 одсто Бошњака, док ће избори бити поновљени на два бирачка места у Тутину и једном у Новом Пазару.

Програмски координатор ЦЕСИД-а Бојан Клачар рекао је на конференцији за новинаре да је листа „За Бошњаке, Санџак и муфтију” у Новом Пазару освојила 52 одсто гласова, док је Угљанинова листа добила 47,59 одсто гласова.

„Листа ‘За Бошњаке, Санџак и муфтију’ у Прибоју је освојила 41 одсто гласова, у Пријепољу 61, 6 одсто, у Сјеници 40 одсто, Тутину 29 одсто и Новој Вароши 67,5.

Листа ‘Бошњачко јединство’ има 56, 5 одсто гласова у Прибоју, 37,4 у Пријепољу, док је у Сјеници освојила 59,5 одсто гласова, Тутину 71 одсто и Новој Вароши 31,8 одсто”, рекао је Клачар.

Он је истакао да је излазност од 37 одсто легитимна за формирање националног савета. Највећа излазност била је у Новој Вароши где је гласало 52,4 одсто уписаних бирача, па у Сјеници – 50 одсто, Прибоју – 46,7 одсто и Тутину – 43 одсто.

Најмање Бошњака гласало је у Новом Пазару 31 одсто и Пријепољу 31, 8 одсто.

Ђорђе Вукотић из ове организације рекао је да ван територије шест санџачких општина живи око две хиљаде Бошњака, чији резултати гласања математички могу на одређен начин променити резултате ових избора.

„Осим тога, избори ће бити поновљени на три бирачка места која имају укупно око 3.200 гласача. Избори се понављају у Тутину на изборним местима број 30 и 36, као и у Новом Пазару на бирачком месту број 19, где је у гласачкој кутији било пет листића више”, рекао је Вукотић.

Он је додао да у изборном процесу није било озбиљнијих проблема и да је поништавање избора на неколико изборних места уобичајено у сваком изборном процесу.

Представници ЦЕСИД-а посматрали су одвијање изборног процеса на свих 169 бирачких места у шест општина Санџака.

На последњим изборима за националне савете 2010. године гласало је 56, 7 одсто Бошњака.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Угљанин победио муфтију према ЦЕСИД-у

* Обавезна поља