jorgovankaБЕОГРАД – Народна банка Србије (НБС) негирала је тврдње опозиционих посланика у парламенту да је НБС први пут забележила губитак, поручивши да је финансијски резултат који је НБС забележила у 2013. години последица курсних и ценовних разлика, што је углавном и за сада обрачунски.

То је резултат односа евро-долар, пада приноса на сигурне хартије од вредности на светском тржишту и пада цене злата, наводи се у саопштењу НБС-а.

Међутим, треба имати у виду да ови губици нису ефективно реализовани, и да је, рецимо, злато количински остало у НБС, а његова цена се мења.

Шеф посланичког клуба ДС-а Борко Стефановић ја навео током расправе о ребалнсу буџета у парламенту да је први пут НБС забележила минус у пословању, али да гувернерки Јоргованки Табаковић неће бити смањена плата.

Централне банке се у 2013. години, шире посматрано, суочавају са губицима по основу пада приноса на сигурне хартије од вредности и цена злата, наводи НБС и истиче да на ове утицаје нису имуне ни „јаке банке”.

Централна банка Швајцарске, како навеоде, је у 2013. години забележила нето губитак од 9,1 милијарди швајцарских франака (10,4 милијарде долара). Швајцарска централна банка је због губитака обуставила исплату дивиденди, као и уплате у државни буџет и буџете кантона.

Њен губитак, проузрокован је падом вредности златних резерви, злато је 2013. године појефтинило 30 одсто, најбржим темпом од 1981. године.

Нетачне су тврдње да је једини пут када је НБС остварила губитак била 2013. година. Остварени резултати од 2006. до сада показују да је НБС губитак остварила и 2006. и 2007. године. Али је значајна разлика у томе ко је тада стварно зарадио на променама курса и у трговини хартијама од вредности.

По правилу, у годинама када је остварен губитак, реализовано је или јачање домаће валуте или су смањене цене активе (злата и хартија од вредности) или су оперативни трошкови били високи услед потребе да се врши стерилизација ликвидности услед значајног прилива капитала који је преко повећања ликвидности вршио притисак на повећање цена.

Подсећамо да НБС има законску обавезу да обезбеђује монетарну и финансијску стабилност у земљи, што је у 2013. години успешно и остварено. Због општих економских околности цена постизања тих резултата била је већа.

Иако НБС по својој основној функцији није профитна установа, све мере које је НБС предузимала у прошлој години имале су за циљ да остваримо одржив резултат уз што мање трошкове. Истовремено, подсећамо и да финансијски резултат НБС ни на који начин не представља оптерећење за пореске обвезнике у Србији.

НБС указује и да је у 2013. години први пут била у обавези да уплати порез на добит правних лица (за недобитне организације), што је такође утицало на забележени финансијски резултат.

Чињеница је и да је монетарна политика у прошлој години покривала недостајуће мере фискалне консолидације. Смањењу трошкова НБС у наредном периоду ће, по основу повећање отпорности домаће економије на екстерне шокове, допринети управо и реализација мера фискалне консолидације и структурних реформи.

Уверени смо да досадашњи резултати оправдавају трошкове јер су учинили непотребним издатке које би имали привреда, становништво и држава да они нису остварени, наводи се у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Народна банка објашњава губитак

* Обавезна поља