novakovic--foto--public_fБорислав Новаковић, актуелни шеф посланичке групе ДС-а у Скупштини АП Војводине, ухапшен је у свом стану у Новом Саду, неколико сати пре него што је требало да се обрати на конференцији за новинаре у централи Демократске странке у Београду.

Како је потврђено за „Политику”, Новаковић је „имао информацију” да ће бити ухапшен до краја недеље, зато је дан раније из ДС-а и стигла најава за конференцију за новинаре на тему „Незаконито поступање Управе криминалистичке полиције”. Новаковић је планирао да изнесе доказе о наводном кршењу људских права, закона о полицији, закона о кривичном поступку, а све у вези са претходним хапшењем такође због оптужби да је незаконито пословао грађевинским земљиштем.

Ухапшени Борислав Новаковић и још три особе терете се да су злоупотребом положаја на којима су били у Заводу за изградњу града (ЗИГ) власнику фирме „Боровица транспорт” омогућили да прибави четири милиона евра и тиме оштети буџет Новог Сада.

Злоупотреба се догодила 2011. и 2012. године. Поред Новаковића који је био директор Завода за изградњу града, ухапшена је и Мирјана Дејановић бивша в. д. директорка, Драгана Живковић помоћница директора за финансије и Зоран Бојовић бивши руководилац у заводу који је тамо радио док је директор био Владимир Јелић из СПО-а. За последње двоје се сумња да су у току 2012. године извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја и подстрекавања, наводи се у саопштењу МУП-а.

„Новаковић је супротно извештају комисије донео одлуку којом је признао квалификацију ’Боровица транспорт’ у првој фази рестриктивног поступка 2009. године. Мирјана Дејановић је осумњичена да је издавала налоге службама завода да припреме документацију, знајући да није у складу са законом. На тај начин су осумњичени незаконито омогућили стицање квалификације ’Боровица транспорт’ за учествовање у другој фази рестриктивног поступка”, наводе из МУП-а.

У саопштењу се указује и да је на основу тога, Новаковић 2011. године закључио два уговора са наведеним предузећем, иако је знао да не испуњава услове за извођење радова на последњој деоници изградње Булевара Европе. Дејановићева се сумњичи да је извршила радње требовања средстава за авансно плаћање, без банкарске гаранције, те да су тако фирми „Боровица транспорт” омогућили корист у смислу незаконитог увођења у посао.

Из МУП-а истичу и да је ухапшени Зоран Бојовић подстрекао Драгану Живковић да не изврши активирање банкарских гаранција за обезбеђење аванса пре истека важности с обзиром на то да „Боровица транспорт” није испунио уговорне обавезе, те да је престао да изводи радове. На тај начин су осумњичени прибавили имовинску корист фирми „Боровица транспорт” на штету буџета града Новог Сада у износу од 4.000.000 евра, додаје се у саопштењу МУП-а.

И пре хапшења, било је јасно да ће „проблематични” уговор са предузећем бизнисмена Душана Боровице стићи до тужилаштва. Садашње руководство Завода за изградњу града успело је да раскине тај уговор јер радови нису почели у року од годину дана. Након избора новог извођача радова на тендеру, видело се да је за исти посао највиша понуда на тендеру била чак за 240 милиона динара мања од оне са којом је Боровица добио радове.

После избора новог извођача радова на изградњи моста преко канала Дунав – Тиса – Дунав, којим ће Булевар Европе бити спојен са аутопутем Е-75, садашњи директор ЗИГ-а Горан Вишњић објаснио је да је ова понуда 300 милиона динара јефтинија од понуде фирме „Боровица транспорт” која је прихваћена 2011. године, када је Боровици авансно уплаћено 462 милиона. ЗИГ је тужио Боровичино предузеће за повраћај уплаћеног аванса. Бизнисмен Душан Боровица је раније осумњичен у истрази која се води о малверзацијама у Развојној банци Војводине.

У септембру прошле године, Борислав Новаковић је заједно са власником Индустрије меса „Матијевић” Петром Матијевићем, власником „Александар градње” Војиславом Гајићем и њиховим сарадницима Миланом Јозановом и Зораном Ћулумом, ухапшен због махинација са грађевинским земљиштем на углу Футошког пута и Булевара Европа, где је Гајић изградио хотел „Холидеј ин”. Они су осумњичени да су оштетили буџет града за 1,3 милиона евра. Новаковић је два месеца провео у притвору. Новосадске демократе тада су организовале протест и покренуле петицију са захтевом да се он пусти на слободу. Полиција је у априлу завршила истрагу и предала предмет тужилаштву. На томе је остало.

Борислав Новаковић био је први градоначелник Новог Сада након 2000. године. Следећи мандат није добио, јер га је Маја Гојковић победила у „фото-финишу” на непосредним изборима за градоначелника. У мандату од 2008. до 2012. године, када из руку радикала новосадска власт поново прелази у руке демократа, за градоначелника је изабран Игор Павличић а Новаковићу је припала фотеља првог човека Завода за изградњу града, најпрофитабилнијег градског предузећа. Са тог места, након прекомпоновања новосадске власти у септембру 2012. године, прелази у Скупштину Војводине, где је до данас водио посланички клуб ДС-а. Од средине деведесетих година прошлог века важи за једног од најутицајнијих функционера ДС-а у Новом Саду.

novakovic01rasfoto-nenad-mihajlovic_f

Новаковићу и осталима одређен притвор до 30 дана

БЕОГРАД – Специјални суд у Београду одредио је вечерас притвор до 30 дана бившем директору Завода за изградњу града у Новом Саду Бориславу Новаковићу, као и за троје запослених у том јавном предузећу.

Судија за претходни поступак одредио им је притвор, на предлог тужилаштва због постојања особитих околности које указују да ће боравком на слободи ометати истрагу утицањем на сведоке, рекла је Танјугу портпарол суда Бранислава Пузић.

Осим Новаковићу притвор је одређен и Мирјани Дејановић, Зорану Бојовићу и Драгани Живковић.

Радисављевић: Новаковић и остали задржани ради саслушања

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић потврдио је да је полиција привела неколико особа међу којима и бившег директора Завода за изградњу града у Новом Саду Борислава Новаковића због сумње да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја. Одређена им је мера задржавања ради њиховог саслушања у својству осумњичених.

Васин: Приведен три сата пред конференцију

Нови Сад – Председник Покрајинског одбора ДС Мирослав Васин изјавио је да је функционер те странке Борислав Новаковић приведен три сата пре конференције за новинаре на којој је желео да обавести јавност о незаконитом поступању Управе криминалистичке полиције. Новаковић, који је шеф посланичке групе ДС у Скупштини Војводине, на конференцији за новинаре у Београду хтео је да саопшти да је поднео кривичну пријаву против Н. Н. лица у полицији због незаконитог поступања Управе криминалистичке полиције у вези са истрагама у Заводу за изградњу града Нови Сад, чији је бивши директор. Председник војвођанских демократа је рекао да је управо због тога и због начина на који је истрага вођења, у циљу да из ње буду изостављени они у чије време је штета настала, а да у њу буду укључени они који немају везе са насталом штетом очигледно да полиција не ради свој посао у складу са законом.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшен Борислав Новаковић

* Обавезна поља