evroazija-4Евроазијски економски савез припрема се за проширење. Четири земље су већ ушле у њега. Око 40 је изјавило жељу да се придружи зони слободне трговине ЕАЕС. Савез има перспективе новог и озбиљног геополитичког фактора. Зато и зона слободне трговине на бази Савеза, како истичу експерти, врло је перспективна идеја.

Главно је схватити удео интеграције поједине земље. Такорећи, одмерити све аргументе за и против. На пример, Русији и Казахстану је врло важно тржиште за пласман сировина. А оним земљама које поседују вишак радне снаге важно је тржиште за пласман производа прерађивачке индустрије. Међу таквима су Кина и Иран. И пред ЕУ се отвара предивна могућност за сарадњу. Русија је позвала и Украјину да се придружи ЕАЕС. Ипак Кијев је одбио, усмеривши се на евроинтеграцију. Што се тиче ЕУ, овде није све тако просто. Европа је сада између две ватре. С једне стране проширивање трговинских веза са Азијом добро је за Брисел. Ипак против такве узајамне користи оштро иступају САД. Зашто? Ако Вашингтон одобри економску и трговинску алијансу Европе и Азије, добиће јаког конкурента и ослабиће свој утицај на континенту. Такви планови не иду на руку Белој кући.

Међу потенцијалним учесницима перспективног економског савеза су све закавкаске републике, Туркменија, Узбекистан и Монголија. Врло занимљиво може да буде придруживање Турске том савезу. Корист од сарадње са ЕУ земља, наравно, има, али сада се тесним везама Анкаре и Брисела противе исте те САД. И прилично активно. То потврђују и последње вести из Турске.

Нове могућности слободна трговинска зона у оквиру ЕАЕС пружа и земљама Блиског Истока, укључујући Сирију. Међу скорим новим члановима ЕАЕС је Киргизија. Тамо убрзано, прорачунавши сву корист, доносе одговарајуће законе. Формиран је чак фонд за помоћ републици уз учешће Москве од милијарду долара. Новац је руски, пројекти су кригиски. Такав уговор ће помоћи Киргизији да се полако укопе у Царински савез, достојно и без губитака. У целини, задат је добар тон. И није искључено да ће ЕАЕС ускоро истиснути ЕУ. Уз то, како истичу експерти, ЕУ већ губи тле под ногама, сатерује себе у ћошак свакаквим санкцијама и политичким пројектима. На томе Брисел од свег срца може да захвали Вашингтону.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Перспективе ЕАЕС

* Обавезна поља