toza-markovic-kikindaКИКИНДА – Полиција је данас ухапсила већинског власника компаније „Тоза Марковић” београдског бизнисмена Дејана Бабића (47) и још шест особа због сумње да су оштетили ово предузеће за 2,8 милијарди динара, а избегавањем плаћања пореза на добит буџет Републике Србије у износу од око 117 милиона динара. Хапшења су, у наставку акције на сузбијању злоупотреба у приватизацији, спроведена на подручју Београда, Кикинде и Крушевца. Поред Дејана Бабића, ухапшени су и Р. П, И. Р. и М. Н. из Кикинде и С. Ј. из Београда – сва четворица су руководиоци у предузећу „Тоза Марковић”, затим М. К. и П. П. из Београда, који су чланови управног одбора компаније, док полиција трага за још три особе.

Седморица ухапшених терете се да су од 2006. до 2013. године задуживали АД „Тоза Марковић” код пословних банака, уговарајући комерцијалне кредите под тржишним условима да би тај новац одмах по приспећу на текуће рачуне пребацивали у друге компаније у којима Бабић има већинско власништво и непосредну или посредну контролу над управљањем и доношењем одлука, по основу позајмица које никада нису враћене. Тако је кикиндски произвођач црепа и плочица на терет свог пословања сносио трошкове кредита и камата које заправо није ни користио, док је Бабићевим фирмама, повезаним правним лицима, прибављена противправна имовинска корист од 1,37 милијарди динара. Некадашњи гигант индустрије грађевинског материјала је у стечају од априла прошле године због дуговања која су достигла 50 милиона евра. Рочиште у зрењанинском Привредном суду, на којем би повериоци, међу којима су пословне банке и „Србијагас” требало да се изјасне о плану реорганизације више пута је одлагано.

„Оно што предстоји је усаглашавање мера из плана реорганизације са повериоцима, после тога биће познат датум одржавања рочишта”, кратко је изјавио за „Политику” стечајни управник Драган Божић.

У Независном фабричком синдикату указују да фабрика, иако у стечају, ради и запошљава 600 радника. Плате, у просеку не веће од 25.000 динара, редовно се исплаћују.

„Ми смо у правном оквиру који се зове стечај, а повериоци ће одредити даљу судбину фабрике, да ли ће нас гурнути у банкрот или нам дати шансу. Нама је важно да радимо и производимо. Да није било малверзација, ми не бисмо сад били у стечају”, наводи Зоран Средојев, председник организације Независног синдиката „Тоза Марковић”.

У другом фабричком синдикату Независност су у протеклих неколико година у више наврата јавно износили сумње о малверзацијама. Председник синдиката Бранислав Татић, који од новембра не ради више у „Този”, истиче да је хапшење осумњичених за упропашћавање фабрике било очекивано: „Ми смо пре неколико година најављивали штрајкове због пребацивања пара на рачуне других фирми, а истовремено неисплаћивања плата радницима. У фабрику ништа није улагано, уведени су страховлада и мобинг. Уништили су бренд који је надалеко био чувен.”

Откада је крајем 2006. године београдска фирма ИТХ постала власник АД „Тоза Марковић”, фабрике основане 1886, прекинут је сваки разговор са медијима, па је одговоре на многобројна питања о пословању фабрике немогуће било добити од менаџмента. Поред кикиндске компаније, Бабић има већинско власништво или контролу над управљањем у предузећима ИТХ, „Наутика”, „Светски цреп”, „Житопродукт”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшен власник компаније „Тоза Марковић“ – Кикинда

* Обавезна поља