Ukraine ProtestКИЈЕВ – Посланици украјинског парламента изгласали су данас укидање закона којим су од прошлог понедељка забрањена масовна окупљања демонстраната, после чега су двомесечне мирне демонстрације ескалирале у сукобе грађана и полиције.

Закон је укинут гласовима 361 посланика, док су забележена само два гласа “против”, што значи да више не важе драконске мере којима је предвиђено кривично гоњење учесника у антивладиним протестима, пренеле су агенције.

Стављање ван снаге контроверзног закона, као и оставка премијера Миколе Азарова требало би да допринесу смањењу тензија и проналажењу начина за мирно превазилажење кризе.

Поводом оставке Азарова огласио се шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер који је оценио да “оставком премијера украјинска влада шаље сигнал опозицији који ће довести до даљих разговора”.

“Оставка премијера могла би да буде први корак у потрази за политичким компромисом”, истакао је Штајнмајер, док је лидер опозиционе партије УДАР Виталиј Кличко оценио је да је оставка Азарова само „корак ка победи“.

Председник Украјине Виктор Јанукович понудио је раније лидеру највеће опозиционе партије Отаџбина (Баткившчина) Арсенију Јацењују место премијера, а Кличку место вице-премијера за хуманитарна питања, што су обојица одбили.

Азаров је оставку образложио потребом за „стварањем додатне могућности за друштвени и политички компромис, за мирно решавање сукоба“.

Јанукович је потписао указ о оставци Азарова, распуштена и влада

Председник Украјине Виктор Јанукович је потписао указ о оставци Николаја Азарова са места премијера. Истим указом је распуштена и влада.

Премијер је дао оставку, како је сам рекао „ради мирног решавања конфликта у земљи“.

Председник владе Русије Дмитриј Медведев је раније телефоном разговарао са Николајем Азаровом. Азаров му је саопштио да даје оставку и захвалио се на заједничкој сарадњи. Медведев је истакао да се Русија нада да ће се политичка криза у Украјини решити мирним путем.

Премијер Микола Азаров поднео оставку

Премијер Украјине Микола Азаров поднео је оставку у циљу лакшег разрешења политичке кризе у земљи која траје већ два месеца.

„Како би се створиле додатне могућности за политички компромис, ради мирног решавања сукоба, донео сам одлуку да замолим председника Украјине да прихвати моју оставку“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту кабинета премијера, преноси руска агенција РИА Новости.

Према речима Азарова, стање настало у земљи угрожава економски и социјални развој Украјине и носи са собом претњу читавом украјинском друштву и сваком грађанину.

„Влада је током сукоба чинила све ради мирног решавања сукоба. Радили смо и радимо све да не дозволимо да дође до крвопролића, ескалације насиља и нарушавања права грађана. Влада је обезбедила функционисање привреде и система социјалне заштите у екстремним условима. Ипак, заоштреност стања и опасност од сукоба због наших грађана, због судбине Украјине захтевају додатне одговарајуће кораке“, приметио је Азаров.

Он је поручио да је најважније сачувати јединство и целовитост Украјине и да је то далеко важније од личних планова и амбиција“.

Лидер опозиционе партије УДАР Виталиј Кличко оценио је да је оставка Азарова само „корак ка победи“.

„Већ неколико месеци говоримо да је оно што се збива на улицама такође резултат политике актуелне владе. Ово није победа, али је корак ка победи“, рекао је Кличко, а пренео АФП.

Председник Украјине Виктор Јанукович је понудио лидеру највеће опозиционе партије Отаџбина (Баткившчина) Арсенију Јацењуку место премијера а Кличку место вице-премијера за хуманитарна питања, што су обојица одбила.

У међувремену је почело и ванредно заседање парламента о начинима окончања двомесечне кризе у земљи након што је председик Виктор Јанукович попустио пред кључним захтевом опозиције да се укину драконски антипротестни закони.

Ванредна седница се доживљава као прекретница у тренутку када има извештаја да влада размишља о увођењу неких оштријих мера, па чак и ванредног стања ако преговори са опозицијом пропадну, навела је агенција АФП.

Рада је одмах после свирања химне и минута ћутања за погинуле прекинула данашње заседање како би се договорила око дневног реда.

ОЕБС позива Украјину да укине оганичавање слободе медија

Представник Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија Дуња Мијатовић поздравила је данас договор постигнут између председника Виктора Јануковича и украјинске опозиције у вези укидања недавно усвојених контроверзних закона о јавним протестима, укључујући одредбе које ограничавају слободу медија.

“То је важан корак. Искрено се надам да ће Врховна Рада ставити ван снаге регресивне одредбе које се односе на слободу медија, као део ове одлуке”, истакла је она у саопштењу.

Мијатовић је посебно подвукла криминализацију клевете, широку примену кажни за екстремистичке активности које се тичу слободе медија, сузбијање независности националног регулатора и рестрикцију слободе интернета.

“Као што сам раније рекла те одредбе могу довести до несразмерних ограничења у вези слободе медија које би могле угушити расправу и емитовање различитих ставова у Украјини”, нагласила је она.

Мијатовић је поновила своју спремност да посети Украјину и понуди подршку њене канцеларије у решавању питања везаних за слободу медија.


Извор: Глас Русије, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Укинут закон, Азаров поднео оставку

* Обавезна поља