OLIVER IVANOVICБЕОГРАД — Влада Србије тражи да лидер ГИ СДП Оливер Ивановић буде хитно пуштен да се брани са слободе, рекао је министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин.

„Влада Србије тражи да се Оливер Ивановић хитно пусти на слободу, да се брани са слободе, да му се омогући да своју одбрану припреми на одговарајући начин, а да дотад буде премештен у одговарајуће јединице на северу Косова и Метохије како би његово здравље и безбедност били заштићени“, рекао је Вулин за Танјуг.

Он је казао да влада тражи да се што пре изађе са оптужницом против Ивановића, како би се „знало на чему смо, шта је скривио и од чега треба да се брани“.

Вулин је оценио да је хапшење Ивановића чин који изазива тешку нестабилност и покреће озбиљна питања и сумње о свему што се дешава на Косову и Метохији и о правој намери оних који говоре о нормализацији односа и откривању ратних злочина.

„Хапшење за ратне злочине који су се десили пре 15 година, а да им је Оливер Ивановић био доступан свих тих година – и као посланик у приштинским институцијама, и као човек који живи у Митовици, који путује по свету – то је у најмању руку неозбиљно објашњење“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, то је покушај дестабилизације севера Косова и проналажења „лажне уравниловке, по којој ако се Албанац ухапси за ратне злочине, то аутоматски значи да се хапси и Србин“.

Вулин је рекао да влада неће дозволити да се хапшење искористи за, како је рекао, „мрачне планове“ попут увођења привремене управе у северној Косовској Митовици, како би се рекло да Срби нису способни да спроведу изборе и да им зато мора бити наметнута привремена управа.

„Могуће је да је и то један од мотива хапшења и зато молим Србе да буду мирни, достојанствени и да све што раде, раде уз владу, ми мислимо на њих“, рекао је Вулин, упитан да ли ће хапшење Оливера Ивановића утицати на изборе у северној Косовској Митовици 23. фебруара.

Слободан Петровић и Костић затечени хапшењем Ивановића

„Потпредседник косовске владе“ Слободан Петровић изјавио је данас да је затечен хапшењем лидера Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића, наводећи да је тренутак у којем се то десило врло лош и да никоме на Косову и Метохији нису потребне тензије.

„Заиста сам затечен хапшењем, није било најава и информација које би упућивале на овај догађај. Тренутак у којем се све дешава је јако лош, ником нису потребне тензије, а ја ћу тражити да будем извештаван и очекујем да ћу у току дана имати више информација“, рекао је Петровић Танјугу.

Он је рекао да хапшење Оливера Ивановића неће охрабрити друге процесе на Косову и Метохији, поготово не изборни процес у северној Митовици, који је у току.

Петровић, који је и председник Самосталне либералне странке, навео је да се још нису стишале тензије због убиства одборника те странке у скупштини општине Северна Митовица Димитрија Јанићијевића и подсетио да још нису расветљени ни ранији напади на чланове те странке.

Председник листе „Српска“ Владета Костић изразио је данас чуђење поводом хапшења лидер СДП Оливера Ивановића, истичући да му није јасно како је Ивановићу, ако се већ сумњичи за злочине, било одобрено да буде кандидат за градоначелника северне Митровице.

„Затечени смо и зачуђени, с обзиром да је Оливер Ивановић од 1999. године нон-стоп политички активан у јавном животу на Косову“, рекао је Костић Танјугу.

„Није нам јасно како је могла да му буде одобрена канидадатура за градоначелника северног дела Митровице, ако је имао такав терет којим га сумњиче“, рекао је председник листе „Српска“, који тражи да се Ивановић брани са слободе.

Горан Богдановић: Ивановић да се брани са слободе

Функционер Демократске странке и бивши министар за Косово Горан Богдановић оценио је да хапшење лидера СДП у „овом тренутку, осетљивом по српску заједницу на северу Косова и Метохије, може само довести до нових тензија и нежељених последица“.

„Зато захтевам да се Оливер Ивановић хитно пусти из притвора и да му се омогући да се брани са слободе. Заиста чуди да се после 13 или 14 година покрећу већ затворене истраге о наводним ратним злочинима Оливера Ивановића, а, с друге стране, без решења остају истраге убистава српске деце у Гораждевцу, жетелаца у Старом Грацком или злочин код Ливадица“, рекао је Богдановић за Бету.

По његовим речима, хапшењем Оливера Ивановића уочи понављања избора у Северној Митровици, међу Србима се ствара осећај несигурности и утисак да се истраге отварају у складу с нечијим политичким потребама.

„У сваком случају, Оливеру Ивановићу треба омогућити да се брани са слободе, а правосудни органи да раде свој посао без политичког притиска“, навео је Богдановић.

Ксенија Божовић: Напуштамо парламент ако не пусте Ивановића

Заменица председника Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Ксенија Божовић изјавила је данас да ће евентуална одлука одборника те партије да напусте локалне парламенте на северу Косова зависити од тога да ли ће Оливер Ивановић бити пуштен из притвора.

Божовићева је новинарима рекла да ће та одлука зависити и од договора са представницима Владе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију.

„Канцеларија Оливера Ивановића је за све представнике међународне заједнице била отворена за сарадњу. Он је човек који је успео да помири у успостави сарадњу и са Албанцима и несхватљиво је да га сада оптужују за убиство“, рекла је Божовићева.

Она је за данас најавила састанак са специјалним представником ЕУ Самуелом Жбогаром и амбасадорима пет утицајних западних држава.

„Министар за Косово и Метохију послаће човека који ће да координира са нама везано за даље активности. Наставићемо са протестима али сматрамо да они морају да буду јединствени јер само тако можемо да успемо у захтеву да се Оливеру Ивановићу омогући одбрана са слободе“, рекла је она.

Према њеној оцени, уколико одборници поднесу оставке, биће угрожен и Бриселски споразум. Такође је нагласила да у овој ситуацији не постоји разлог да се учествује на изборима.

„О којој демократији да разговарамо? Кога да кандидујемо и за кога да гласамо када је Ивановић у притвору?“, рекла је она и позвала на јединство свих политичких представника.

СДПС: Хапшење два дана пред истек рока

И Социјалдемократска партија Србије изразила је чуђење због чињенице да се Ивановић хапси за наводне злочине који су се догодили пре 15 година и то само два дана пре истека рока за предају кандидатура на поновљеним изборима за градоначелника Косовске Митровице.

 

Еулекс је дужан да саопшти које су то нове околности које су мотивисале тужиоце да поново покрећу истрагу и да ли се на овај начин тужилаштво директно укључило у политички процес на Косову и Метохији, саопштава СДПС.

Социјалдемократска партија Србије, како се наводи, не улази у природу оптужби на рачун Ивановића, које свакако треба непристрасно истражити, али начин на који је изведено његово хапшење, као и време када се то догодило, могу изазвати несагледиве последице на политичку стабилност на Косову и Метохији.

У саопштењу се истиче да ће овакво понашање Еулекса и тужилаштва сигурно унети додатни страх међу становништвом српске националности које је остало да живи на том простору.

СДПС ће обавештавати све релевантне медјународне организације о поступању представника Еулекса у овом случају, наводи се у саопштењу.

Приштински медији о привођењу Ивановића

Приштински медији данас придају велику пажњу приводјењу председника Грађанске Иисте СДП Оливера Ивановића, коме је одређен једномесечни притвор и који је, према речима његовог адвоката Небојше Влајића, јутрос рано одведен у Приштину у притворску јединицу.

Ивановића штампа у Приштини представља као човека који деценију покушава да се представи као модеран српски лидер и наводи да је јуче ухапшен као осумњичен за ратне злочине против Албанаца и за убиства почињена 2000. године.

Дневник „Коха диторе“ каже да је Ивановић осумњичен да је био учесник злочина 14. априла 1999. године, као и за „кампање истеривања Албанаца са севера годину дана касније, што је резултирало са 10 убијених“.

Тај дневник сазнаје да се за Ивановића сумња да је учествовао у злочину 14. априла 1999. године у селу Баир код Косовске Митровице када је, како наводи „Коха“, убијен 31 Албанац, а сумњичи се и за догађаје годину дана касније на северу Косовске Митровице „током кампање истеривања Албанаца са севера“.

Лист „Зери“ наводи да је један од сведока који је дао изјаву Одбору за људска права у Митровици, Шпанд Хасани, рекао да је 3. и 4. фебруара 2000 године управо Ивановић био тај „који је био на челу криминалаца који су убили Албанце“.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Реаговања на хапшење Ивановића

* Обавезна поља