dojce-welleПетро Порошенко је Украјинцима обећао бољи живот, а он још није ни на видику. Критике на рачун председника Украјине с правом су све гласније, сматра уредник ДW-редакције на украјинском Бернд Јохан.

Обећаао је људима у својој земљи реформе и европску перспективу. Под слоганом „За бољи живот“, предузетник и политичар Петро Порошенко изабран је пре годину дана за украјинског председника. Он је најавио је да ће земљу реформисати по узору на Европску унију, али сумње у то да ли ће успети расту.

Реформе теку веома споро. Приближавање Европској унији компликованије је него што се очекивало. Насамиту „Источног партнерства“ протекле недеље у Риги, Европска унија обећала је да ће наставити да подржава Украјини. Већ готови Споразум о слободној трговини требало би да ступи на снагу 2016. године. Али и даље се натеже око визног режима. Перспектива чланства Украјине у ЕУ за сада није саставни део преговора. Европска унија има обзира према руским интересима. Можда је Унија опрезна баш зато што би украјински полет могао да пропадне.

Далеко од бољег живота

Украјина тетура између банкрота и рата. Кијев тренутно преговара с Међународним монетарним фондом (ММФ) о исплати нове финансијске помоћи. У јуну се очекују конкретни резултати. Паралелно се преговара и о огромним потраживањима из иностранства које Украјина једва да може да подмири. Могући сценарији су репрограмирање дугова или њихово „резање“, што Украјина у међувремену и захтева. Истовремено, тој земљи прети и инсолвентност са можда тешким последицама за финансијска тржишта, пре свих за саму Украјину. Од избијања кризе животни стандард грађана драстично је опао, а то би могло да се додатно погорша. Украјинци су, чини се, од бољег живота даљи него икада. То је горка истина.

Један од разлога за такво стање јесте рат са сепаратистима на истоку земље које подржава Русија. Украјина на дужи рок не може да изађе на крај са високим издацима за одбрану који су повезани са сукобом. Иако јастребови у Кијеву, и у влади и у Националном већу за безбедност, још увек тврде да је војно решење могуће – њега нема. То су показали војни порази последњих месеци. Маневарски простор додатно ограничава финансијска криза у Украјини.

Нема војног решења за исток Украјине

Притисак на Порошенка расте. Он мора да делује. На унутрашњем плану он оставља утисак неког ко је сигуран у победу. Пред војницима се демонстративно појављује у војној униформи. Јасно, исток Украјине је угрожен. Украјина мора да се брани. На истоку већ прети следећа ескалација: стратешки важан лучки град Маријупољ на мети је сепаратиста. Напад би могао да почне сваког часа.

Али снага се демонстрира и у спремности на дијалог и компромис. Порошенко те способности показује пре свега у разговорима са страним политичарима. У њима инсистира на политичким решењима и по том питању он је истог мишљења као и Немачка и друге европске земље. Запад уз помоћ санкција одржава притисак на Москву, али се истовремено са сепаратистима мора преговарати. Ту нема алтернативе – осим рата. Примирје договорено пре три месеца и више је него крхко. Спровођење Споразума из Минска у дело, једини је пут којим би Украјина могла да буде поштеђена још већег крвопролића.

Реформе значе и борбу против олигарха

Само тако може да успе процес политичке и економске стабилизације читаве земље. Свакодневицу у њој још увек „диктирају“ корупција и непотизам. Богати олигарси из различитих табора још увек вуку конце и контролишу кључне гране индустрије. Стиче се утисак да за њих право и закони не важе. Украјина до сада није учинила много у борби против тих аномалија. Критике на рачун владе с правом расту, а све више је на мети премијер Арсениј Јацењук. Многи Украјинци оптужују га за недостатак спремности да спроведе реформи. Захтеви за оставком све су гласнији.

А Порошенко? И он непрестано оклева – поготово када се ради о ограничавању моћи олигарха. Можда зато што је и он један од њих. Након избора на председничку дужност, обећао је да ће прекинути „везе“ са сопственом фирмома, ли то још није урадио. Ако Порошенко заиста жели бољи живот за људе у Украјини, он онда мора да поведе борбу против олигарха. И потребан му је шеф владе који ће га у тој борби подржати.


Извор: Дојче Веле

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјина између банкрота и рата

* Обавезна поља