Milorad-Dodik-1aНије спорно да се у Сребреници десио велики злочин, али никада нећемо пристати на тезу да се у том граду догодио геноцид, на чему, уз подршку дела међународне заједнице, упорно и координисано инсистирају бошњачки политичари ради покушаја слабљења уставне позиције Српске!

Ово је за „Новости“, изјавио председник Српске Милорад Додик коментаришући потез потпредседника Српске и функционера СДА Рамиза Салкића који је упутио у Народну скупштину РС предлог Резолуције о осуди геноцида у Сребреници.

– Наш став је јасан. Нико не спори да се у Сребреници десио злочин, али не и геноцид на чему упорно инсистира Сарајево. Жао нам је што се десио злочин у том граду и што су многи људи страдали иако имамо званичне информације које говоре о много мањем броју жртава од оних које помињу бошњачки политичари – казао је Додик.

Председник РС је нагласио да догађаје из јула 1995. године у Сребреници прате многобројне контроверзе.

– Неки од навода странаца и бошњачких политичара о овом догађају су далеко од истине. Сребреницом се, нажалост, упорно манипулише ради јачања унитарног концепта и слабљења Српске, а како се примиче 11. јул напади из Сарајева су све отворенији – истакао је Додик.

Салкић је потврдио „Новостима“ да је јуче упутио у парламент РС Резолуцију о осуди геноцида у Сребреници. Он каже да би НС РС требало да се придружи Европском и парламентима других земаља који су „осудили геноцид у Сребреници“.

– Очекујем да парламент РС усвоји ову резолуцију којом се, осим геноцида у Сребреници, осуђују сви злочини почињени у рату БиХ на свим странама. Ово је морално, а не политичко питање – рекао је Салкић.

– Очекивао сам да ће резолуцију упутити председник РС Милорад Додик с обзиром на то да је посетио Меморијални центар у Поточарима и уверио се шта се тамо десило.

Додик каже да није реално да ће парламент РС усвојити ову резолуцију.

– Као председник РС нећу утицати на рад парламента, посланици ће гласати онако како мисле да треба, али уверен сам да ниједна партија из Српске неће подржати Салкићев предлог – рекао је Додик који је додао да 11. јула ове године неће присуствовати обележавању 20. годишњице од злочина у Сребреници све док се овај случај политизује.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Није било геноцида у Сребреници

* Обавезна поља