ukrajina-donjeck-vojna-operacija-06-08-2014-1Украјинска армија је на ивици распада. Војници немају ни опрему, ни муницију, а главни олигарх земље Игор Коломојски продаје армији петролеј и панцире по три пута већој цени. У дефициту су и људски ресурси. У последњих неколико дана више од 400 војника је прешло границу са Русијом и затражило азил. Неизвесност плаши људе, а неспособност кијевских власти да организују сопствену армију прети да се ускоро претвори у катастрофу државних размера.

Масовно бекство украјинских војника навело је да поново почне да се говори о жалосном стању оружаних снага у земљи и о потпуном паду борбеног духа као његовој последици. Људе покреће страх да не остану изроди у свом друтшву, сматра украјински политиколог и публициста Александар Каревин:

Може се говорити о нежељи да се буде џелат сопственог народа. Данас је једна власт. Сутра може да буде друга. Све то смо већ видели када су они који су бранили Јануковича затим постали непријатељи народа. Нико не зна шта ће бити за месец, два. Војници схватају да ако се десе неке промене на врху, они могу да постану не хероји, како их сада називају, већ народни непријатељи.

Још један проблем састоји се у томе што овом војском нема ко да руководи. Нема лидера који би могао да окупи људе и да у потпуности сноси за њих одговорност, каже председник украјинске организације Руска заједница Украјине Константин Шуров:

Како би војска могла да испуни свој задатак важан фактор игра не само њена обученост, усклађеност, јединство, већ и постојање угледних и компетентних људи који чувају војнике на челу ове војске. То је аксиома. Таквих у Оружаним снагама Украјине, тим пре у Националној гарди нема.

Кијев се и даље нада у подршку Запада. А он наставља да подгрева његове наде. Ових дана САД су објавиле да поланирају да издвоје 19 милиона долара за припрему и опремање украјинске Националне гарде. Али кијевске власти не треба да рачунају на наоружање најновијег обрасца. Њима ће се потрудити да „увале“ најнепотребније, каже главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

Украјини се данас пружа помоћ. Али то се чини путем достављања у земљу старог совјетског наоружања из НАТО земаља, које су својевремено биле део Варшавског уговора. Такве трансфере они врше без посебних помпи. Али желим да подвучем: украјиснка армија једноставно није спремна да користи западну војну технику. РАди тога су потребни обучени војни кардови, а Украјина ратује по методици од пре 30 година, старим совјетским оружјем.

Не треба се чудити таквом стању у армији, додаје Коротченко. Данашње Министарство одбране Украјине је потпуно корумпирана структура. Тако када су САД у марту пружиле Украјини помоћ у виду 300 хиљада сувих дневних оброка, до војске практично ништа није ситгло. Сви они су се нашли на црном тржишту земље. Тако да судбина армије незавидна је и тужна, кажу експерти. Катастроф аза сада није наступила, али то је само питање времена. А оно сада ради против Кијева.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјина уочи катастрофе државних размера

* Обавезна поља