vucic-vlada-srbije-pozadina-zastava-1БЕОГРАД — Српских добровољаца има и са украјинске и са проруске стране у сукобима на истоку Украјине и они штете својој држави, каже премијер Србије Александар Вучић.

Премијер је оценио да је то „веома штетно за нашу земљу“, као и да се на обе стране боре десетине људи из Србије.

„Радимо заједно са свим светским обавештајним службама. Свако ангажовање држављана Србије у украјинској кризи је штетно по Србију“, рекао је Вучић.

„Србија не учествује у тим сукобима. Србија води одговорну политику. Нисмо у могућности да законски реагујемо, али све више водимо рачуна о лицима која се враћају са територији Сирије и Ирака и оних који у Украјини учествују у сукобу, пратимо њихово деловање у земљи“, рекао је Вучић новинарима.

Он је позвао све који ратују на територији Украјине да се врате у земљу и брину о својим породицама, јер како је истакао, није њихово да ратују у туђој земљи ни за 6.000 долара, ни за 1.200 долара, у зависности од тога колико их ко плаћа.

Вучић је објаснио да је реч о лицима која су у 90 одсто случајева плаћена, која раде са свим најважнијим обавештајним службама, истакавши да не жели да говори о томе како се они прикључују проруским или другим снагама.

„Али наноси се велика штета Србији“, нагласио је и најавио да ће, на предлог Расима Љајића, бити донета нека решења.

„За Србију и српски народ ратови су давно завршени. Ми гледамо у мирну будућност, у којој размишљамо како да будемо 2016. године економски најнапреднија земља у региону“, закључио је Вучић.

Вучић је додао да прихвата предлог министра Расима Љајића да се кривични законик измени тако да се ратовање наших грађана у иностранству кажњава као тешко кривично дело.

Министар Љајић је неколико пута говорио о „псима рата“, а и из БИА су поручили да српски држављани који ратују у иностранству, посебно у исламским земљама, постају безбедносна претња за Србију и регион.

Руска агенција РИА новости објавила је да се група српских добровољаца сукобила с војском Украјине на „кључном ауто-путу на истоку“.


Извор: Б-92, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић о добровољцима у Украјини

* Обавезна поља