vitalij-klicko-ukrajina-protestiКИЈЕВ – Сукоби у Кијеву настављени су и током ноћи, а активисти су напали зграду у којој се налази полиција.

Обраћајући се великом броју окупљених у центру Кијева синоћ, опозициони лидери нису експлицитно рекли да ли су прихватили понуду, већ су само поновили своје захтеве.

– Виктор Јанукович је објавио да влада није спремна да преузме одговорност за земљу и понудио је опозицији да води владу. Шта је наш одговор на то? Ми се не плашимо одговорности за судбину Украјине – казао је Јацењук и додао да је уторак, када се одржава специјална седница парламента, “пресудни дан”.

Опозиција тражи потписивање споразума о слободној трговини са ЕУ и ослобађање политичких затвореника међу којима је и бивша премијерка Јулија Тимошенко.

Они траже и ванредне председничке избора – редовни би требало да буду одржани 2015.

Јацењук је касније на Твитеру написао: “Нема дила Јануковичу, завршићемо оно што смо почели. Грађани одлучују ко ће бити лидери, а не ти”.

Кличко је, обраћајући се демонстрантима, рекао: “Не враћамо се назад и наставићемо да дискутујемо и покушавамо да пронађено правац”.

Демонстрације су почеле у новембру након што су украјинске власти одлучиле да не потпишу споразум о блискијој сарадњи са ЕУ, већ да продубе везе са суседном Русијом.

Стотине демонстраната синоћ су опколиле културни центар у Кијеву који је обезбеђивала полиција. Они су у зграду бацали “Молотовљеве коктеле” и петарде, али полиција је рано јутрос успела да напусти зграду пошто је Кличко преговарао о њховом безбедном повлачењу.

Јацењук је лидер посланичке групе друге странке по величини Отаџбина и савезник Тимошенкове. Кличко је лидер странке Удар.

Опозиција одбила Јануковичев предлог

Опозиција одбила предлог Виктора Јануковича да преузме место премијера. Лидери опозиције Арсениј Јацењук и Виталиј Кличко траже расписивање председничких избора и доношење новог устава. У 10 региона демонстранти заузели зграде локалних влада.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјинска опозиција одбила да води владу

* Обавезна поља