stokholmОСЛО – Један од познатих југословенских гангстера и вођа подземља у шведској престоници Миле Марковић (52), пронађен је у четвртак увече мртав у својим колима испред зграде у Улвсунди, индустријском предграђу Стокхолма.

Марковић је у жижу интересовања јавности доспео средином 2011, када се осмелио да јавно уцени краља Карла Шеснаестог Густава. Он је преко медија тврдио да поседује компромитујуће фотографије шведског суверена и тражио од двора да му исплате око пет милиона евра, претећи да ће у противном обзнанити слике и видео-записе баханалија краља и његове свите.

Полиција се није званично огласила после убиства, али сведоци наводе да се нешто после 18 часова чуло више пуцњева и да су са места злочина двојица нападача побегла у белој „тојоти короли”.

Постоје велики изгледи да је Марковић снимио свог убицу, пише шведски дневник „Експресен”, преносећи сведочење комшија који тврде да је он поставио камере око куће и да ће видео-записи свакако помоћи у откривању нападача.

Марковић је као млад дошао из Југославије у Шведску, где крајем седамдесетих постаје шампион у бантам категорији. Ипак, подсећа дневник „Афтонбладет”, он постаје познат као власник ноћних барова и стриптиз-клубова које су посећивале многе славне личности из шведског јавног живота.

Као „порно-могул”, Марковић је извор и сведок тројици шведских новинара који су 2010. издали биографску књигу о шведском краљу – „Карл Шеснаести Густав – монарх против своје воље”.

Контроверзни владар који је прошле године обележио 40 година на трону, често је ишао на места на која краљеви обично не залазе. Уживао је у ноћним забавама са плесачицама и стриптизетама. Сведоци, међу којима и „гангстер Миле”, тврде да је краљ често прелазио границе пристојног уживања, па су његове посете прерастале у оргије и баханалије.

Према наводима тројице аутора књиге о шведском суверену, забаве су се одржавале и у приватним становима, вилама, затвореним клубовима. Миле тврди да је краљу и његовим пријатељима доводио проститутке и стриптизете. Медијима је дао једну фотографију на којој краљ ужива у друштву обнажених лепотица и упозорио да има још пуно доказа о краљевском блуду.

Наводни докази о умешаности краља у раскалашан ноћни живот потресле су не само двор већ и целу Шведску. Јавност је била шокирана, јер је до тада краљ уживао огромну популарност као владар без мрље на каријери.

Биографска књига о пикантним детаљима из краљевог ноћног оргијања постала је бестселер. Трон се заљуљао, а краљица Силвија запретила разводом.

Притиснут са свих страна, краљ Густав се бранио тврдећи да му је све то сместио „гангстер Миле”. Ангажовани су експерти свих профила да докажу да Марковић лаже и да су његови крунски докази заправо обичан блеф, а да су фотографије монтиране и фалсификоване.

Шведски медији тврде да је Марковић по истом рецепту покушао да изнуди новац и од чувеног бившег шведског тенисера Бјeрна Борга. Тадашњи први рекет света није подлегао уценама, пријавио је Марковића и сместио га у затвор.

„Миле је имао непријатеље и супарнике од подземља до престола. Било је само питање времена када ће се ово догодити”, изјавио је за „Експресен” Микаел Баделт, Марковићев пословни партнер.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Убијен Србин који је уценио шведског краља

* Обавезна поља