ukrajinska-opozicija-dzon-keriМИНХЕН – Врло је могуће да ће против демонстраната у Кијеву бити употребљена војска, поручила украјинска опозиција на састанку са европским званичницима у Минхену. Лидери опозиције затражили су увођење санкција властима у Кијеву.

Украјинска опозиција је на састанку са европским званичницима упозорила на „врло извесну интервенцију војске“ против демонстраната који више од два месеца протестују у Кијеву.

На то је упозорио један од лидера украјинске опозиције Арсениј Јацењук, који се у Минхену, где се одржава безбедносна конференција, састао са европским званичницима, међу којима је била и висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон.

Јацењук је „обавестио званичнике да је врло извесно да ће власт прибећи сили, укључујући ангажовање војске“, саопштила је странка бивше премијерке Украјине Јулија Тимошенко, која је у затвору, Баткившчина, на чијем челу је Јацењук.

Амерички државни секретар рекао је да је борба за демократску европску будућност, данас најважнија у Украјини и да Сједињене Државе и Европска унија подржавају народ Украјине у захтевима за више демократије. Кери се на маргинама скупа састао са лидерима украјинске опозиције.

„Већина Украјинаца се бори да се придружи партнерима, који ће им помоћи да живе слободно. Они не верују да његова будућност зависи само од једне земље“, каже државни секретар САД Џон Кери.

Председник Европског савета Херман ван Ромпај каже да без обзира на геополитички положај Украјине, понуђено је тешње везивање са Европском унијом, али не безусловно.

„То не би нашкодило везама са Русијом, са којом Украјина дели историју и културу. Будућност Украјине је у Унији“, каже Ромпај.

Шеф руске дипоматије поновио је став Москве да Украјина треба сама да бира пут без притиска споља.

„Какве везе има демократија са подршком демонстрантима, који пале владине објекте и узвикују расистичке пароле. Зашто истакнути европски политичари охрабрују такве акције“, каже министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Украјинска опозиција од Запада тражи да уведе санкције украјинским властима, које оптужује да планирају увођење ванредног стања.

„Санкције су савршено средство да се диктаторске власти у Кијеву натерају да поштују демократске принципе“, каже лидер украјинске опозиције Арсениј Јацењук.

Критикујући Москву због притиска на Кијев, генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмунсен изјавио је, у Минхену – да Русија и Западни војни савез треба да се врате стратешком партнерству.

Украјинска опозиција већ више од два месеца протестује захтевајући, између осталог, одлазак са власти Јануковича због његовог одбијања да потпише споразум о придруживању ЕУ.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјинска опозиција тражи санкције

* Обавезна поља