По сведочењу Клинтона и Жака Ширака датом Би-Би-Си-Ју, Ђукановић је сам тражио бомбардовање циљева у Црној Гори „промилошевићеваца“

Актуелни црногорски председник Мило Ђукановић тражио је да НАТО бомбардује 1999. године поједине објекте у Црној Гори.

То се наводи у документима на сајту Председничке библиотеке и музеја бившег америчког председника Била Клинтона.

У документима се наводе да је Црна Гора, током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, била тема више телефонских разговора Клинтона са британским премијером Тонијем Блером и немачким канцеларом Герхардом Шредером.

У деловима разговора који су доступни јавности наводи се да је Ђукановић, који се тада такође налазио на функцији црногорског председника, тражио да НАТО гађа поједине објекте у Црној Гори.

Индикативно је да је уместо експлицитног навођења Ђукановићевог имена искоришћена – цртица.

Тако у једном од транскрипта разговора Клинтона са Блером стоји: „Наш народ тражи да размотримо превентивне акције против појединих мета у Црној Гори. Знам да _ не жели да тамо гађа, али је чак _ казао да има неке ствари које бисмо требали да гађамо. Да ти дам пример или два: сматрамо да има неколико објеката у која улазе како би изнели пројектиле; у и око лука у Црној Гори; постоји један кључан мост који морамо да нападнемо, пре него што крену са преласком војних јединица. Стога смо веома забринути због њихових могућности да користе те објекте. Нема много мета и нема пуно ризика од цивилне штете“.

Мурино (Извор: ИН4С)

Ово није први пут да се појављују директна сведочења која указују на срамну улогу Ђукановића током НАТО агресије на СРЈ 1999. године.

Тако је, по сведочењу Клинтона и Жака Ширака, датом Би-Би-Си-Ју, Ђукановић сам тражио бомбардовање циљева у Црној Гори „промилошевићеваца“, међу којима је и Мурино.

У филму Би-Би-Сија Пад Милошевића“, Клинтон је казао да је бомбардовање локација у Црној Гори, међу којима је и Мурино, тражио директно Ђукановић. Он је  рекао да га је после гађања циљева у Црној Гори телефоном назвао француски лидер Ширак и питао о чему се ради. Он му је пренео да је бомбардовање циљева у Црној Гори тражио тадашњи црногорски председник.

Кликните на слику за увећање

Клинтон је додао да је добио информације да Ђукановић тражи бомбардовање локација где су они који су против њега и који су „промилошевићевци“.

Ни до данас, упркос многобројним подсећањима најугледнијих медија и личности на овај срамни детаљ Ђукановићеве биографије, нико из црногорске власти није нашао за сходно да пружи задовољавајуће објашњење за злочин у којем је Ђукановић саучествовао.

Издаја плаћена 55 милиона долара

У документима објављеним од стране Клинтонове администрације наводи се да су САД пружиле значајну политичку и финансијску подршку Ђукановићу, те да су само у у 1999. години Владу Црне Горе помогле са 55 милиона долара.

У питању је време када је НАТО 89 дана бесомучно бомбардовао Савезну Републику Југославију, а Ђукановић је „награђен“ због тога што је у том периоду радио све против своје државе, а у корист агресора.

САД су за ту срамну улогу Ђукановића користиле еуфемизам „отклон од Милошевића“.

У документима се наводи да се тадашња америчка државна секретарка Медлин Олбрајт са Ђукановићем састала више пута. Додаје се и да је уочи почетка бомбардовања НАТО 1999, Клинтонов саветник за националну безбедност Семјуел Бергет припремио документ који се тиче војних операција на Косову, а у којем је за Олбрајт био намењен део о Црној Гори.

„Што се може учинити да се минимизирају политичке последице ваздушних напада у Црној Гори на председника Ђукановића“, пише у документу из марта 1999. са којег је скинута ознака тајности. У документу се помињу верзије напада на СРЈ у којем би првобитни пакет ваздушних напада био фокусиран на интегрисане системе ваздушне одбране у Србији и у Црној Гори.

„Напад на интегрисане системе ваздушне одбране укључује у случају нужде нападе у Црној Гори. Већ смо упозорили председника Ђукановића да ће то вероватно бити случај“, стоји у документу од 20. марта. Четири дана касније почели су ваздушни напади на Југославију.


Извор: ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Улога Мила Ђукановића у бомбардовању 1999.

* Обавезна поља