Председник Србије Александар Вучић одбио је да се данас у Бриселу састане са представницима власти у Приштини због провокација којима су он лично и наша страна изложени претходних дана – сазнају Новости.

Тиме је данашња рунда завршена, а шеф државе је са свим подметањима Албанаца и њиховом отвореном опструкцијом упознао шефицу европске дипломатије Федерику Могерини.

Према речима Директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића, Београд жели да сачува мир али да не може да прихвати покушаје да се прети и забрани посета председника Србије Косову и Метохији.

Такође, истакао је Ђурић, неприхватљиви су покушаји да се обесмисле разговори и покушаји (Хашима Тачија) да Прешево, Медвеђу и Бујановац прикаже као део територије Косова.

„Једина територија о којој треба да се говори је територија Косова и Метохије“, казао је Ђурић и додао: „Могли сте да видите и шта је претходно вече радио Тачи када је показивао како се тобоже разговара о Медвеђи, Прешеву и Бујановцу, па онда показујући териториторију која је већа од целе КиМ на подручју југа наше земље као територије о којој се разговара“.

Истакао је да је једино питање које је нерешено и питање о којем се разговара питање КиМ.

„То је једино о чему се разговара, све друго не служи ничему другом него да руши тај процес. Овај процес у континуитету руши неспремност и лоша воља Приштине“, казао је Ђурић.

Како је навео, са друге стране одговорност за то сноси и ЕУ, која је у ствари требало и да обезбеди нормалне услове за ове разговоре, да се не воде у условима уцена, претњи, притисака, за које ЕУ треба да буде гарант.

„Све то нас је довело у ситуацију да данас нема ни најмање услова да се са представницима Приштине разговара, након свих гадости које су урадили не желимо да их видимо“, казао је Ђурић.

Он је истакао и да се председник Србије до вечерас неће обраћати јавности.

Што се тиче посете председника Вучића КиМ, Ђурић је казао да су по том питању у београдском тиму, као и у Влади Србије подељена мишљења.

Када год узмемо да разговарамо, то су два за два против.., казао је Ђурић и додао да се људи двоуме и да су подељена мишљења, као и да се председник до вечерас по том питању неће обраћати, а ако се буде одлучио да иде, сасвим је сигурно да ће посетити и језеро Газиводе.

На питање да ли се председник Србије плаши евентуалног хапшења на Косову, Ђурић одговара да се не плаши и да, ако буде одлучио да оде на Косово, сигурно неће бити ухапшен, као и да је сигурно да ће се слободно кретати на територији КиМ.

Ђурић је такође позвао грађане на Косову и Метохији да у што већем борју дођу и чују председника Вучића.

Упитан да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да нема препрека за посету Вучића јужној покрајини, Ђурић је казао да не жели да прича о лажима и цинизму и додао да су Албанци из Приштине лагали и везано за његову посету у среду, „па им није било доста то што су покушали да забране и врате га са административног прелаза, него су морали да лажу и да није био тамо“.

„И ЕУ која је гарант те врсте споразума има све преписке између нас тако да ме од тих лажова и превараната ништа не чуди“, казао је Ђурић.

Казао је да је председник Вучић данас упознао високу представницу Федерику Могерини са свим сто су Албанци у претходних неколико дана радили.

„Моје мишљење је да је и њихова обавеза била да створе боље услове за преговоре. Свој став о томе изнеће и председник Вучић о томе када се буде обраћао. Упознао ју је са свим елементима и свим што се дешавало у претходних неколико дана, свим измишљотинама које је Приштина преузела и због чега и не желимо данас да се видимо са њима“, казао је Ђурић.

Упитан како види наставак дијалога, Ђурић је навео да је за почетак потребно да Албанци из Приштине престану да лажу и варају, па ће се после видети о чему и како ће се разговарати.

ЂУРИЋ: ТАЧИ СЛАГАО ДА НЕМА ПРЕПРЕКА ЗА ПОСЕТУ

Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи рекао је данас новинарима у Бриселу да нема никаквих препрека за посету председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији, а у јавности се појавио документ из којег је јасно да је Тачи лагао и обмануо јавност.

„Овим потврђујемо да смо добили обавештење и потребну агенду за предстојећу посету Косову током викенда. Скрећем пажњу да је агенда посете Косову делимично одобрена. У вези предложене агенде не можемо да вам позитивно одговоримо на захтев посете постројења Газиводе. Хвала унапред на разумевању“, наводи се у мејлу, који је Џелал Шаћири у име приштинских власти упутио официру за везу Дејану Павићевићу.

Факсимил документа објавио је на свом твитер налогу Марко Ђурић.

Ђурић је на твитеру написао да се из тог мејла види да је Приштина забранила Вучићу да обиђе Газиводе, чију реконструкцију је финансирала држава Србија.

ПАЦОЛИ: ЗБОГ ПРИТИСАКА ЕУ НИСМО ИМАЛИ ИЗБОРА

„Министар спољих послова“ тзв. „Републике Косово“ Беџет Пацоли потврдио је да ће Александар Вучић посетити Косово, рекавши да је одлука донета вечерас и да Приштина због притиска ЕУ и савезника, није имала други избор.

„Њему је одобрена посета код језера Газиводе. Ово није моја одлука, већ одлука Владе Косова. Имали смо притисак од ЕУ и савезника, тако да нисмо имали други избор“, рекао је Пацоли.

Косовски министар је раније данас рекао да се Косово не противи посети председника Србије језеру Газиводе, већ да таква посета, према његовим речима, не би требало да се догоди сада.

Вучић је изјавио да ће ићи на Косово овог викенда, као што је то раније најављено.

Он је на конференцији за новинаре у Београду рекао да посету почиње обиласком језера Газиводе и да очекује да све протекне мирно.

„Ја сам на Газиводе ишао два или три пута, ми Газиводе сматрамо српским ресусрсом, али ресурсом и Срба и Албанаца. Ми смо нудили компромисна решења, јер знамо колико је Албанцима потребна вода, ми смо желели да се по том питању договарамо“, казао је Вучић.

Вучић је казао да очекује да све протекне мирно и да , како је рекао, „укаже свима колико су значајне Газиводе, не само за Србе већ и за Албанце“.

Вучић је казао и да ће дијалог у Бриселу бити настављен, али „не у оно време када су најавили из ЕУ“, јер ће, како је рекао, тада бити у посети Кини.

МОГЕРИНИ: РАЗГОВОРИ ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини саопштила је данас, након одвојених разговара са председником Србије Александром Вучићем и са косовским председником Хашимом Тачијем, да тешкоћа има и даље, а да ће наредни сусрет на високом нивоу сазвати пре Министарске недеље у оквиру Генералне скупштине УН у Њујорку.

Федерика Могерини је навела да је данас имала више рунди разговара са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем, билатерално, о свим темема које су на столу.

„Тешкоћа и даље има“, наводи се у саопштењу Службе за спољне послове.

Рекла је да верује у пуну посвећеност обојице председника да наставе процес преговора и постигну у наредним месецима правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа у складу са међународним правом.

„Сазваћу у Бриселу следећи састанак на високом нивоу пре Министарске недеље у оквиру заседања Генералне скупштине УН, која почиње 18. септембра, како би две стране напредовале у разговорима о садржају споразума“.

ТАЧИ: РАЗГОВОРИ СА БЕОГРАДОМ ПРЕКО МОГЕРИНИ

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи казао је да се због не одржавања трилатералног састанка не може гворити о бојкоту дијалога и да су разговори са Београдом вођени не директно, али преко високе представнице Федерике Могерини.

„Имали смо билатералне састанке са Федериком Могерини, а Србијја је имала своје билатералне састанке. Неког другог пута ћемо имати трилатералне састанке. Имали смо преговоре преко Могерини, али смо видели да су нам разлике велике“, казао је Тачи у Бриселу новинарима.

Нагласио је да су разлике и мимоилажења у ставовима Београда и Приштине врло велике и дубоке.

„Трилатерални састанак ћемо оставити за неки други пут како бисмо разговарали о стварима о којима се овде бавимо“, казао је Тачи.

Казао је да је постигнут договор са Вучићем да се морају превазићи проблеми у наредном периоду и навео да је то договорено не директно, него преко Федерике Могерини.

„Што се тиче посете Вучића Косову, Косово има своје институције и то је независна и суверена држава и ми ћемо у потпуности поштовати договорен план посете. Нисмо ту да бисмо ниподаштавали било кога, само ћемо у потпуности испоштовати план пута“, казао је Тачи.

Навео је да се око посете Вучића КиМ договарало као и раније око посета других званичника јер, каже, виде да је неопходно да се пренесу поруке мира.

„Оно о чему смо се Вучић и ја договорили јесте да наставимо на пројекту мира и сигурности у региону и свако од нас има своју брзину и свој пут и ја то поштујем. За постизање споразума може протећи извесно време, али ћемо напредовати и Косово ће бити уједињено у том плану. Тај финални договр ће имати подршку народа кроз референдум и парламента“, казао је Тачи.

Навео је да поштује и оне који се слажу са таквим споразумом, али и оне који се не слажу, захвалио се онима који подржавају процес и додао да они који се не слазу са решавањем питања и од њега и од председника Вуцића праве боље преговараче.

„Поштујем легитимни интерес председника Србије за Србе на Косову и у потпуности ћу поштовати његов план пута на Косову, на исти начин као што поштујем жељу Прешевске долине да буду укључени у косовску страну у процесу демаркације границе“, навео је Тачи.

Истакао је да је оно што ће бити коначан договор – на грађанима Србије и Косова да одлуче, а тај договор једино има мисла кроз међусобно признање.

„Што се тиче идеје о корекцији граница, започет је унутрашњи дијалог на Косову и надам се да ће резултирати демаркацијом границе дуге 430 километара са Србијом и међусобним признањем. Неће бити места ни за какве трагедије или слично, споразум ће подразумевати да људи остану на својим одгњиштима“, навео је Тачи.

Навео је и да данас у Бриселу није први пут да није одржан трилатерални састанак и казао да је то део пословних аранжмана које се ту одвијају.

„Надам се да ћемо се састати за неколико недеља поново. Не постоји одбијање састанка, већ само наставак нормалног тока рада, који ће омогућити трилатерални састанак“, казао је Тачи.

ДАЧИЋ: СРБИЈА ИМА ПОСЛА СА ИЗОПАЧЕНИМ ПРЕДЛОЗИМА

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је, након претњи које су ових дана стизале из Приштине, сада и међународна заједница могла да види „са каквим све умовима Србија има посла, са каквим изопаченим предлозима, изјавама, претњама“.

„Изјаве се темеље на измишљеним причама да они треба да дају некоме дозволу иако то није ни предвиђено Бриселским споразумом и то човеку који говори о миру стабилности и поверењу. То све говори са каквим лудацима имамо посла“, нагласио је он.

Додаје да је јасно као сунце да Приштина опструише дијалог, али да ЕУ и међународна заједница дају само штура саопштења која се односе и на једну и на другу страну.

„Какве везе има Србија са тим“, пита се Дачић и додаје да је Вучић отишао у Брисел јер „добро разуме и интелигентно схвата“ да нема договора, али да наша земља не сме да дозволи да не долази на састанке и да је оптуже за опструкцију дијалога.

„Потпуно је лицемерно да сада седите са онима који тако нешто раде после свих претњи и увреда које дозале из Приштине“, нагласио је он.

Негирао је да Србија нема подршку међународне заједнице и додао да један део међународне заједнице не гледа благонаклоно да дође до решења.

„Србија није слаба када преговара, већ показује своју јачину. Србија неће дозволити да је било ко понижава“, закључио је он.

Он је рекао да ће председник Србије Александар Вучић након повратка из Брисела добро проценити корист и могућу штету ако оде на Косово и Метохију и да ли ће то неко искористити за агресију на север КиМ.

Нагласио је да се председник Вучић не плаши за своју безбедност, већ да размишља шта ће бити са Србима када он оде са КиМ.

„Припреме за долазак председника су у току и српски народ са великим одушевљењем чека његов долазак“, рекао је Дачић за ТВ Прва.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић без састанка са Тачијем а сутра на Космету

* Обавезна поља