Andrija-Mandic-protestДемократски фронт ДФ затражио је од парламентарне већине да се до суботе формира прелазна влада, а премијер Мило Ђукановић поднесе оставку. Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић најавио је да ће, уколико тај захтев не буде испуњен, у суботу бити организован нови протест на који ће, како је рекао, доћи читава Црна Гора.

Он је истакао да је ултиматум неопозив.

„Испостављамо Влади и парламентарној већини захтев да до суботе формирају прелазну владу и да падне садашња коју предводи Ђукановић, иначе ће сва Црна Гора доћи у Подгорицу и ми ћемо их уклонити са власти. Дајемо им пристојан рок до суботе. Данас смо дошли као посланици, а у суботу зовемо читаву Црну Гору. Имају рок који ћемо испоштовати, а ми имамо план за све„, нагласио је Мандић.

Радуновић: Кад нас је био петоцифрен број, полиција није показала ентузијазам да бије народ

Хиљаде грађана окупило се у недељу вече на главном градском тргу у Подгорици, а потом су одржали протестну шетњу.

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић казао је да синоћњи протест представља сјајну манифестацију народне воље и солидарности са жртвама полицијске тортуре.

„Сви заједно смо показали одлучност да мењамо Црну Гору. Синоћ, кад нас је било петоцифрен број, полиција није показала ентузијазам да бије народ. Добили су рок до суботе да поднесу оставке, па да се крене у ревитализацију друштва. Почевши од слободних избора, па даље“, навео је Радуновић на свом Фејсбук профилу.

Чекали смо 27 година, можемо још 6 дана

Како је казао, сада нека шеф режима добро размисли.

„Синоћњи скуп је био полуспонтано окупљање, као реакција на употребу полицијске силе. У суботу ће се у Подгорицу сјатити сва слободномислећа Црна Гора и неће се разилазити без остварења циља“, истакао је Радуновић.

Нестрпљивима, додао је он, а било их је који су ме контактирали, порука – ако сте чекали 27 година, сачекајте још 6 дана. Заједно можемо све, поручио је Радуновић.

Данас ће у 17 часова, у Кнез Михајловој улици, испред представништва Црне Горе у Србији, бити одржан протест против полицијске репресије у Црној Гори и терора Ђукановићевог режима

Демократски фронт пријавио протестну шетњу за суботу

Демократски фронт (ДФ) ће данас Министарству унутрашњих послова (МУП) пријавити протестну шетњу за суботу, сазнају „Вијести“.

Председник Нове српске демократије (Нова) Андрија Мандић дао је синоћ ултиматум премијеру Милу Ђукановићу да до суботе поднесе оставку, најављујући да ће у супротном “окупити читаву Црну Гору да руши владу”.

Посланици ДФ позваће све опозиционе посланике да им се придруже у протестима.

Они неће присуствовати сутрашњој седници пленума на којој ће се расправљати о интервенцији полиције против демонстраната на протестима ДФ-а.

Рашко Коњевић – Коалиција ДПС – СДП више не постоји

Након одговора ДПС-а СДП-у да Иван Брајовић и Вујица Лазовић остају у Влади, суштински је раскинута коалиција СДП-ДПС саопштио је гостујући у емисији “Жива Истина” потпредсједник СДП-а Рашко Коњевић.

ДПС је недавно одговорио СДП-у да није тренутак за промјене у Влади, те да министри Брајовић и Лазовић остају на тим функцијама.

На званичан одговор СДП-а, који је, иначе био најављен за дане након одласка делегације НАТО-а, неће се још дуго чекати.

Како је саопштио потрпредседник те партије Рашко Коњевић одговор ће бити дефинисан на органима партије, а током седмице биће Предсједништво СДП-а.

„Таквим одговором ДПС-а су потврђене две ствари, једна је да су били умешани у конгресна дешавања у СДП-у, а друго је да су потврдили и додатно допринели томе да коалиција ДПС- СДП суштински више не постоји. Влада је већ техничка након такве одлуке ДПС-а и немају нашу суштинску подршку у Влади“ казао је Коњевић.

А како Коњевић доживљава сада своју позицију у Влади-да ли подржава Владу, у којој је министар или СДП, чији је потпредседник?

„Отворимо коалициони споразум и ја сам лојалан њему и политици СДП-а, зато што СДП није прекршила у свом политичком деловању ништа од суштинских ствари које су тамо дефинисане“ навео је он.

На питање ко су потенцијални постизборни партнери СДП-а , Коњевић је најприје казао да вјерује да ће после добијање позива за НАТО доћи до промјена на политичкој сцени.

„Вјерујем да ће се и нама и ДПС-у и Бошњачкој странци као конституентима власти отворити могућност да то не буду сарадње које су уоквирене само у ово што су данашње политичке сарадње, при чему бих искључио Демократски фронт, посебно након онога што је његово политичко деловање у задњих мјесец два. Остају сви они који буду поштовали неколико кључних програмских одредница“ казао је Коњевић.

На питање да ли је у игри и ДПС, Коњевић је одговорио потврдно.

Марвин Оласки – Ђукановић је попут афричких диктатора

Према подацима Глобалног финансијског интегритета (ГФИ), из малене Црне Горе су од 2001. до 2010. године изнете 6,2 милијарде долара. Од пет младих црногорских грађана најмање два су незапослена, а Ђукановићев сестрић Един је као студент купио стан на Менхетну за 900.000 долара, навео је Оласки

Породица црногорског премијера Мила Ђукановића спада у један од финансијски најмоћнијих владајућих кланова на свету, оценио је Марвин Оласки, бивши саветник некадашњег америчког председника Џорџа Буша.

У ауторском тексту у америчком магазину „Ворлд” он је упоредио Ђукановића, по финансијској моћи и условима у којима влада, са Теодором Нгуема Мангуе Обиангом, премијером Екваторијалне Гвинеје и сином диктатора те афричке земље, званично мултимилионером, преноси лист “Дан“.

Позивајући се на податке вашингтонског Глобалног финансијског интегритета, Оласки је указао да су из Црне Горе од 2001. до 2010. године незаконито изнете 6,2 милијарде америчких долара.

Према мишљењу Оласког, ново америчко законодавство (ФАТЦА), које предвиђа много већа овлашћења за пореску службу САД када су у питању акције у иностранству, отвара и нови тренд који би могао знатно да отежа сакривање украденог богатства.

„Према подацима Глобалног финансијског интегритета (ГФИ), из малене Црне Горе су од 2001. до 2010. године изнете 6,2 милијарде долара. Породица премијера (и бившег члана комунистичке партије) Мила Ђукановића сада је један од најбогатијих светских владајућих кланова, па су чак и мрвице које падају са њиховог стола велике. Од пет младих црногорских грађана најмање два су незапослена, а Ђукановићев сестрић Един је као студент купио стан на Менхетну за 900.000 долара“, навео је Оласки.

По његовим наводима, слични примери као у Црној Гори могу се наћи и у деловима Африке, Јужне Америке и Азије. Он је као пример навео Теодора Нгуему Обианг Мангуеа, сина генерал-потпуковника Теодора Обианг Нгема Мбасого, диктатора Екваторијалне Гвинеје.

Како је оценио, због званичника као што су Мило Ђукановић и Теодор Обианг, ново америчко законодавство би могло да буде важно иако можда неће директно наудити њима двојици.

Ђукановић је пре неколико година доспео на листу 20 најбогатијих политичара коју је сачинио британски „Индипендент”. Тај енглески лист описао је црногорског премијера и лидера ДПС-а као „мистериозно богатог”.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Ултиматум Ђукановићу – оставка до суботе!

* Обавезна поља