kusturicaБурна реакција британског дипломате на прослави седмогодишњице Српске напредне странке у „Сава центру”, ланчано изазива нова реаговања. Подсетимо, амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф напустио је салу док је за говорницом био режисер Емир Кустурица, који је рекао „да није случајно то што нам је баш Британац донео вест да улазак у ЕУ значи признавање Косова”.

Александар Вучић, премијер Србије и председник СНС-а, у говору после обраћања Емира Кустурице је поручио:

„Даме и господо, драги пријатељи, а сви који су овде с нама наши су пријатељи. И мислим да смо успели да покажемо да смо у стању да окупимо људе из целог света, који не морају да нас подржавају, али који желе, могу и хоће да нас чују. Зато вас молим да једном великим аплаузом поздравите све наше пријатеље из света, све амбасадоре који су овде, да се мој пријатељ Кустурица не наљути, и Дениса Кифа, и господина Чепурина, и да покажемо да је то пут који ћемо да градимо и правимо и у будућности.”

Прексиноћ у дневнику РСТ-а, Зоран Пановић, главни уредник „Данаса”, коментаришући збивања на прослави напредњака, рекао је да је то „Вучићева представа јер је морао да зна шта ће у свом говору поручити режисер Емир Кустурица”.

Потом се огласила и Српска напредна странка која је у саопштењу навела да су „оптужбе РТС-а и њиховог аналитичара Зорана Пановића да је председник Српске напредне странке и председник Владе Србије, Александар Вучић, режирао представу и политички напад на амбасадора Велике Британије у Београду, Дениса Кифа, скандалозне”.

„Српска напредна странка указује јавности на чињеницу да Александар Вучић никада није, нити ће икада контролисати говоре својих пријатеља, сарадника и гостију, а режије и представе увек ћемо оставити РТС-у и разним Пановићима”, наводи се у саопштењу Службе за информисање СНС-а.

Поводом изјаве Зорана Пановића о томе како је Вучић „морао да зна” шта ће у свом прекјучерашњем говору на свечаности Српске напредне странке поручити Емир Кустурица, прослављени режисер је ексклузивно за „Политику” рекао:

„Као да код нас још трају навике из времена Централног комитета СК, јер они који тако тумаче стварност су очигледно још под јаким утиском прошлих времена. Наравно да није било никаквог договора између мене и Александра Вучића око онога што ћу ја да кажем. Мислим да је све што сам рекао, уосталом, претходно већ речено и написано. Мој долазак на свечаност у ’Сава центру’ био је пре свега потреба да захвалим Вучићу на доприносу Андрићевом Институту и посебно Андрићграду, као и Мокрој Гори. Све што сам написао и рекао су моја дубока лична уверења. Наравно да Александар Вучић није имао појма о томе шта ја намеравам да кажем. Занимљиво је да је британски амбасадор бурно реаговао на једну истину, потиснуту већ дуже време, али ипак голу истину.”

Огласило се и Удружење новинара Србије:

„Могу да разумем СНС да им се не свиђа то што немају контролу над говорницима на својој прослави, али не могу да разумем да то замерају РТС-у. Јавни медијски сервис је установа која негује културу дијалога и не може се вршити притисак на РТС да цензурише оно што ће његови саговорници рећи. Тим пре што СНС у свом саопштењу наводи да ни њихов лидер није имао контролу над говором Емира Кустурице”, рекао је Петар Јеремић, председник ИО УНС-а, за „Политику”.

kusturica-tanjug1_f

И НУНС је у свом саопштењу упозорио СНС да је обавеза новинара да саговорнику постави питања о најважнијим друштвеним темама, а да је суштина постојања јавног сервиса, и медија уопште, стварање могућности да се чују различита мишљења. „Вредносним изједначавањем става саговорника и питања водитеља Дневника, уз генералну квалификацију да су то ’опужбе РТС-а’, СНС показује да не схвата концепт јавног сервиса који мора бити отворен за сваку врсту друштвеног дијалога”, истакао је НУНС.

СНС је брже-боље саопштио да је Независно удружење новинара Србије одавно зависно удружење Демократске странке. „Питамо челнике овог удружења да ли то они желе да забране Српској напредној странци право на другачије мишљење, и да када нешто није истина да не смемо да то јавно кажемо, јер није истина оно што су РТС и Зоран Пановић саопштили?”

Челници РТС-а се јуче, до закључења овог издања, нису огласили. Сајт јавног сервиса објавио је изјаву Емира Кустурице дату „Политици” а у једном од коментара је написано: „Све што је Куста рекао је на месту…. Истина не бира ни време ни место изговореног. А ви, господине амбасадоре, ако не можете да се носите са истином…..жао нам је”.

Шта је наљутио Дениса Кифа

„…Косово је највеће поглавље политичке пљачке новије историје Европе. Није такве било од ампутације Судета од Чешке. Косово је било почетак новог империјализма, где су оне старе вазале, који су се некад зјапили по шаторима, преселили у хајате и риџенсије и дали им микрофоне преко којих се преносе информација да је боље бити роб него фараон. У тој идеји су увек предњачили Енглези и није случајно да вам је, Александре, баш енглески министар иностраних послова донео вест у којој постаје јасно да улазак у Европу значи и признавање Косова. Још су давно енглески лордови, а то пише у књигама, били писци извештаја из Истанбула и краљици мајци називали Србе малим Русима у Европи, дакле још од времена Отоманске империје…”, рекао је Емир Кустурица на конвенцији СНС-а.

Пановић: Јесте велика представа

„Политика” је од Зорана Пановића, главног уредника листа „Данас”, добила реаговање на контроверзу изазвану његовим гостовањем на РТС-у у суботу увече. Објављујемо део тог реаговања, које излази у листу „Данас” данас.

„Господо напредњаци, јако сте тенденциозни и манипулативни. Заиста се, можда и наивно, дубоко надам да тон и стил саопштења нису Вучићеви већ да је неко претерао у ревносном извршењу наређења председника странке. Ваше саопштење је, а не оно што сам ја рекао на РТС-у, скандалозно… Ви у мојим речима параноично тражите инсинуације. И на крају испаде да сам ја рекао да је ’Вучић режирао представу и политички напад на амбасадора Велике Британије’. То значи да сам ја рекао и мислио да су се Вучић и Кустурица унапред договорили и да је обраћање Кустурице део некакве режије. Малтене као што ви, у вашим конструкцијама, мислите да смо се РТС и ја договорили. Водитељ Дневника ме је на крају гостовања питао да прокоментаришем излазак британског амбасадора из сале након што је ту земљу критиковао Кустурица.

Ја сам одговорио да је све то једна велика представа (мислећи на целу скупштину), као што сам и рекао да је Вучић вероватно знао шта Кустурица мисли и шта ће рећи чим га је звао на скупштину. Ставови господина Кустурице су општепознати и легитимни. Знајући његов темперамент, сумњам да би он пропустио овакву трибину да нешто каже у свом стилу. Не верујем да је Вучић мислио да ће Кустурица да позове на наставак европског пута Србије и неопходност што чвршћег повезивања Србије са евроатлантским структурама. Кад сам рекао ’представа’, не мислим, буквални напредњаци, на представу како се режира у позоришту. Па чак и у позоришту има импровизација. Питајте Кокана. На вашој скупштини их је било мало превише, на моменте то је личило на протоколарни скандал, али то нисам рекао на РТС”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Кустурица – Није било договора с Вучићем

* Обавезна поља