Sarajevo-11САРАЈЕВО – Неколико стотина Сарајлија и данас је мирно протестовало у центру града и поново тражило да Влада Федерације БиХ и премијер тог ентитета Нермин Никшић одмах поднесу оставке. Демонстранти су поручили званичницима да неће одустати све док не одступе са функција, а у јучерашњем протесту су им се прикључили и радници сарајевског Градског саобраћајног предузећа.

Демонстранти такође захтевају и оставке члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, председника Федерације БиХ Живка Будимира и оставке у тужилаштву, упозоравајући „да ће их демонстранти скинути ако не сиђу сами с власти”. Осим тога, захтева се и даље ревизија приватизације и одузимање нелегално стечене имовине, здравствено осигурање за све, смањење примања министара…

Никшић је дан раније изјавио да од подношења оставки „нема ништа” и да је расписивање ванредних избора једини излаз из постојеће ситуације. Најавио је да ће Социјалдемократска партија (СДП), чији је он члан, одмах упутити у парламентарну процедуру предлог измена Изборног закона које дозвољавају организовање ванредних избора, што се јуче и догодило.

Пре него што су  демонстранти стигли пред зграду федералне владе, где су их дочекали јако полицијско обезбеђење и метална ограда, локални медији известили су да је СДП упутио предлог измена и допуна које предвиђају да Парламентарна скупштина БиХ може, у „изузетним околностима у БиХ”, да донесе одлуку о одржавању ванредних непосредних избора за избор чланова органа власти на свим нивоима.

Федерални премијер, чија влада је фактички у оставци јер јој је парламентарна већина изгласала неповерење, запретио је да ће, уколико измене закона не буду подржане у парламенту БиХ, затражити од високог представника Валентина Инцка да их он наметне.

Одржавање ванредних општих избора, које не познаје важећи Изборни закон а ни Устав БиХ, странке из Републике Српске, без којих иницијатива СДП-а не може бити ни реализована, неће подржати, што  је потврдио и председник РС Милорад Додик.

Расписивању ванредних избора у којима, осим СДП-а, „спас” виде и Странка демократска акције (СДА) и Странка за БиХ, противи се и министар безбедности БиХ и лидер СББ-а Фахрудин Радончић, који  сматра да је расписивање избора нова замка за народ државне мафије како би се отупила оштрица народног незадовољства.

„Уместо што нуде разне папире, боље би им било да понуде оставку својих кадрова”, изјавио је Радончић наводећи да ће СББ одбити све што понуди СДП, „будући да је то странка која сноси велику одговорност за стање у земљи”.

Председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић је, како преносе „Независне новине” и „Вечерњи лист”, издање за БиХ, оценио да је социјални бунт  злоупотребљен и да социјално незадовољство неко покушава да искористи у политичке сврхе, у чему се, према његовом мишљењу, делимично успело, јер „материјална штета и поруке које су ишле с тим убиле су основну идеју протеста”.

У интервјуу за „Независне новине” лидер ХДЗ-а рекао је да „Брисел и Вашингтон из ових протеста извлаче одређене закључке, а озбиљни аналитичари кажу да су ови нереди и покренути како би у други план били стављени ратни злочини на бошњачкој страни”.

Мирни протести јуче су, осим у Сарајеву у којем се, како је известила Фена, очекивао долазак турског министра спољних послова Ахмета Давутоглуа, одржани и у многим другим градовима у Федерацији БиХ.

———————————————————–

Додик против ванредних избора

БАЊАЛУКА– Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да вандализам и проблеми у Федерацији БиХ (ФБиХ) нису разлог за одржавање ванредних избора у БиХ, иако би у ФБиХ то желели.

„Политичке снаге из ФБиХ сада траже ескалацију немира на нивоу БиХ”, рекао је Додик, поводом захтева из ФБиХ да због новонастале ситуације у том ентитету на подручју целе БиХ буду одржани ванредни избори.

Он је за јучерашњи „Глас Српске” казао да се од почетка догађаја у ФБиХ покушава наметнути прича да је „наводно у БиХ нешто проблематично са становишта онога што се дешава у ФБиХ”.

„Овде се упорно избегава рећи да је проблем у неколико кантона, где је срушена влада, и то тамо треба решити. Органи БиХ, колико видим, функционишу. То што су запалили зграду Председништва БиХ јесте нека друга прича сарајевске чаршије, а не односа у БиХ”, истакао је Додик, који је и лидер Савеза независних социјалдемократа.

Он је навео да су протести у ФБиХ политички мотивисани, али да је у сваком случају видљиво да ФБиХ жели изборе на целој БиХ и да је крајњи циљ био да се управо то деси и изазове.

„У атмосфери овако нагомиланих проблема у ФБиХ, Српска је стабилна и мирна и у том погледу разуме све што се дешава. Република Српска је наравно свесна да има проблема, али ти проблеми нису разлог за ванредне изборе нити су разлог за рушење. Треба ићи на редовне изборе и завршити ту причу”, истакао је Додик.

Он је додао да се избори одржавају у октобру и да до тада треба припремити демократску атмосферу, а не правити ванредну ситуацију.

———————————————————–

Изетбеговић најавио да ће од ЕУ тражити повластице за БиХ

САРАЈЕВО– Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић најављује да ће од високе представнице ЕУ за спољне послове и безбедност Кетрин Ештон, чији је долазак у Сарајево заједно са Штефаном Филеом најављен за понедељак, тражити да се за БиХ „спусте неки прагови”, преноси Танјуг. Изетбеговић ће предложити да се „направи посебно креиран, посебно скројен програм приступања” БиХ Европској унији.

„Босна и Херцеговина то заслужује, јер је била претеча уједињавања Европе. Дакле, у овоме граду су функционисале разноврсне богомоље, у овоме граду су људи помагали једни другима да направе синагоге, цркве, џамије. Ово је била претеча уједињавања Европе и ова земља заслужује више од Европске уније”, рекао је Изетбеговић, пренели су босански медији.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Уместо оставки лидери ФБиХ траже изборе

* Обавезна поља