Унија Комора, острвска држава у Индијском океану, повукла је признање Косова, потврдио је министар спољних послова Ивица Дачић након састанка са министром спољних послова и међународне сарадње Уније Комора Суефом Мухамедом ел Амином.

Министар Дачић је захвалио госту што, како каже, схвата наше проблеме.

„Ми једни друге помажемо, подржавамо и наши народи ће имати користи од овога. Желимо да променимо списак признања који Приштина држи. Они стално говоре да су то моје лажи и клевете. Ево данас могу да се увере да је то истина, да су ноте аутентичне. Ми нисмо против Косова него против тога да је признање свршени чин“, додао је Дачић.

Гост из Уније Комора каже да ће увек консултовати Србију на маргинама великих конференција како би потврдили партнерство две државе.

„За нас Косово представља саставни део ваше земље и подржавамо преговоре који су у току како би било више мира за вашу земљу и друге државе у региону. Једино дијалог омогућава да се створи сарадња између народа. Моја земља је првобитно признала независност, али сада треба дати шансу дијалогу да би сутра било кохабитације и мира између вас и суседа у региону“, рекао је Суеф Мухамед ел Амин.

Он је српском колеги уручио ноту у којој се децидирано каже да Влада Комора после анализе повлачи признање Косова.

Двојица саговорника подсетила су да пријатељство две државе датира из шездесетих година прошлог века и да су Комори у остваривању независности и потврди тероторијалног интегритета имали велику подршку ондашње Југославије, а данас и Србије. Зато су се договорили о проширењу сарадње на свим пољима.

То је десето повлачење признања независности јужне српске покрајине.

Ово повлачење признања Косова је раније данас гостујући на РТС-у најавио Дачић.

Дачић је рекао да Приштина говори да су повлачења признања Косова лажи и клевете, јер их то боли. Иако су, каже Дачић, рекли да су то неке „без везе земље“, то је ипак десет гласова у УН.

На конференцији за медије Дачић је изјавио и да институције Европске уније треба да реагују на одлуку Приштине да за десет одсто повећа порез на робу из Србије и истакао да је јасно да Приштина не жели дијалог.

До сада су признање Косова повукли Гранада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Унија Комора је по државном уређењу република, смештена на северном делу Мозамбичког канала на источној обали Африке између североисточног Мозамбика и северозападног Мадагаскара.

Држава се састоји од три велика острва и бројних мањих острва и има око 795.000 становника (процене у 2016. години). Главни град је Морони.

ДРЕС КАО ПОКЛОН

Министар Дачић поклонио је госту са Комора дрес Црвене звезде са именом Бена, играча који долази из те острвске државе.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Унија Камора званично повукла признање Косова

* Обавезна поља