Иако су досадашњи резултати показали да ће демократе највероватније преузети Доњи дом, те да то говори о својеврсној блокади Конгреса, актуелни председник Доналд Трамп ове изборе може тумачити и као својеврсну победу, јер је показао да и даље има снагу и моћ, изјавио је за Спутњик политички аналитичар Обрад Кесић.

Како је рекао, досадашњи резултати показују оно што се и очекивало још пре шест месеци, а то је да су демократе преузеле Доњи дом америчког Конгреса, и то са великом и убедљивом победом, али су истовремено изгубили позицију у Сенату.

У суштини, како објашњава, то значи да ће у наредне две године, односно до следећих председничких избора, постојати блокада што се тиче рада Конгреса, а биће приметан и агресивнији демократски приступ у борби против Трампа.

„Како су преузели Доњи дом, они су преузели и важне комитете и сада могу да предводе истраге и да траже додатне информације које могу да пласирају у медијима, како би се борили против Трампа. Са друге стране, и Трамп је доживео једну победу, јер су у свим местима где је водио кампању кандидати које је он подржао остварили убедљиву победу, док су демократе доживеле велике поразе, упркос огромној подршци и ван тих држава“, истиче Кесић.

Управо то, како оцењује, говори да председник Трамп и они који га подржавају могу да буду задовољни, будући да се показало да тамо где је директно учествовао у кампањама и даље има снагу и моћ.

Кесић додаје и да је Трамп велику победу остварио и када је реч о самој странци, јер иако су изгубили Доњи дом, изабран је већи број људи у самом Сенату који подржавају Трампа, што говори да је он сада на неки начин преузео контролу над странком и може се очекивати да ће имати мањи отпор са те стране.

„Све то говори да Трамп има разлога да буде задовољан, поготову ако додамо овакав сценарио, где демократе користе Доњи дом у виду појачане борбе против Трампа, јер он у суштини добија повољан сценарио за реизбор. То се објашњава тиме што бирачи Трампа виде као жртву политичког естаблишмента и ако та борба буде још гора, можемо да очекујемо да ће они одржати ниво подршке, те да ће добити одређену предност на наредним председничким изборима“, закључује Кесић.

 

Дојче Веле – Отварање бројних питања

Републиканци су победили у Сенату, демократе поново освојиле већину у Представничком дому америчког Конгреса. Сада је питање колико су, након жестоке кампање, те две странке спремне на компромисе?

Избори за Конгрес САД наелектрисали су Американце као никада до сада. Из савезних држава стижу информације да је излазност била рекордна. На неким изборним местима људи су сатима стајали у реду да би дали свој глас.

У великом броју изборних кругова трка између кандидата била је изузетно неизвесна. Посебну пажњу привлачи Представнички дом америчког Конгреса. Како изгледа, ту ће демократе имати приличну већину.

Председавајућа демократа Ненси Пелоси је изјавила: „Остварили смо историјску победу. Ово није победа за нашу партију, већ за вредне америчке породице. Ово је победа за нашу земљу. Она представља моћ нашег устава. Победа је част за мушкарце и жене у униформама, и част за амбиције наше деце.“

Ненси Пелоси жели да преузме место председнице Представничког дома. Она би тако могла да постане важна противница америчког председника Доналда Трампа.

Републиканац Чарлс Кинг Малори, који је дуги низ година био шеф берлинског института Аспен, оцењује да би већина коју су освојиле демократе могла да загорча Трампу живот.

„Ако се њима на пример не допада Трампова спољна политика, Дом једноставно може да обустави финансирање, као што је то било у време Роналда Регана, осамдесетих година. Они су имали право, према једном мање познатом закону из двадесетих година, да захтевају да председник пријави порез. Они такође имају право да издају налог за спровођење истраге, а то би за господина Трампа могло да уде веома непријатно“, сматра Кинг Малори.

Трамп је управо то хтео да спречи. Због тога је све снаге употребио у изборној борби за своје републиканце, при чему је демократе описивао као опасност за САД.

Главна мотивација бирача била је подржати или ослабити Трампа. Једна жена коју смо интервјуисали на бирачком месту то је овако формулисала: „Не могу да поднесем његов став о правима жена. Гласала сам за карактер – а он карактер нема.“ Други гласачи, они који га подржавају, кажу пак овако: „Покушавамо да исправимо ствари у Вашингтону.“

Било како било, председник Трамп и његови републиканци су успели: задржали су већину у Сенату. Демократе су изгубиле важна места у Сенату у Северној Дакоти и Индијани. У овој другој савезној држави славио је Мајк Браун. „Ми конзервативци, предвођени председником Трампом, морамо да докажемо да наш начин размишљања функционише, да оно што функционише у Индијани, функционише такође и у остатку Америке. Мислим да томе могу да допринесем.“

Сада је питање шта ће партије с тим успехом да ураде. Са већином у Сенату, председник Трамп и даље може да спроводи своје политичке циљеве, као на пример да конзервативне судије именује за чланове савезних судова. О свему другом, он мора да разговара са демократама. А то отвара друго питање: колико су након ове жестоке кампање те две стране уопште спремне на компромисе?

 

АП – Последице од Пекинга до Ријада

Победа демократа у Представничком дому Конгреса САД могла би да има одјека од Москве до Пекинга и Ријада, пише АП.

Агенција наводи да оснажене демократе сада могу да покрену нове истраге о међународној пословној империји председника Доналда Трампа и његовим политичким договорима са остатком света.

Преузимање контроле над Представничким домом на изборима на половини мандата, одржаним у уторак, дало је демократама моћно оружје против Трампа – позив на суд, наводи агенција.

Тако ће демократски лидери многих одбора Представничког дома имати овлашћење за позивање на суд које могу да искористе како би дошли до одређених докумената, мејлова и сведочења, а домашај таквих судских позива могао би да се осети знатно изван Беле куће и Вашингтона.

То, заправо, значи да би демократе могле да се посвете анализирању питања као што су 18 трговачких марки које је Кина протеклих месеци доделила компанијама повезаним с Трампом и његовом ћерком Иванком, као и да процене да ли је можда реч о сукобу интереса.

Кина тврди да све захтеве за трговачке марке третира једнако, али би одбори Представничког дома Конгреса САД могли да испитају да ли Пекинг може да експлоатише значајну интелектуалну својину Трампове породице у Кини ради политичких или дипломатских користи.

Кина данас није желела да директно коментарише о резултатима јучерашњих америчких избора, а портпаролка Министарства спољних послова Хуа Чунгђинг рекла је новинарима да је то „унутрашње питање САД“ и да „не жели да о томе коментарише, иначе ће ризиковати да буде оптужена за мешање“.

За Москву, победа демократа на америчким конгресним изборима значи вероватно поновно покретање истраге о руском мешању у изборе 2016, оцењује америчка агенција.

Обавештајни одбор, на челу са републиканцима, закључио је своју истрагу о мешању Русије, саопштивши да није пронашао доказе о дослуху између Русије и Трамповог предизбог тима, али демократе одавно тврде да су републиканци игнорисали низ кључних чињеница и сведока.

Руски председник Владимир Путин пориче било какву умешаност у Трампову изборну победу, али би, оцењује АП, могао да ћутке поспеши нове истраге, видећи их као начин да посеје хаос и поделе у љуто подељеној политичкој арени САД.

Путин, међутим, не би поспешио истраге нити санкције које би нашкодиле добро повезаним руским олигарсима за које се верује да су помагали у финансирању покушаја мешања Русије у америчке изборе, напомиње америчка агенција.

Затим, ту је и Саудијска Арабија, и односи између принца престолонаследника Мохамеда бин Салмана и Трамповог зета Џереда Кушнера, при чему би везе између њих двојице, за које се наводи да често комуницирају, сада могле да се нађу – под лупом демократа.

Вашингтон и Ријад су одавно кључни савезници, а Трамп је ту земљу учинио својом првом дестинацијом у свету као председника, али је принц престолонаследник изгубио присталице у Конгресу откако је у саудијском конзулату у Истанбулу 2. октобра убијен саудијски новинар Џамал Кашоги, колумниста „Вашингтон поста“ и критичар принца Мохамеда.

Последице победе демократа на јучерашњим конгресним изборима у САД могле би бити огромне, при чему би демократе могле да покушају да блокирају обимну продају оружја Саудијској Арабији и ограниче подршку САД рату који Саудијска Арабија води у Јемену, оцењује АП.

Америчка агенција подсећа да САД помажу коалицији на челу са Саудијцима у рату у Јемену, али и да је тај сукоб постао прилично непопуларан међу неким члановима Конгреса и да је, према закључцима хуманитарних агенција, довео до највеће хуманитарне катастрофе у свету.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Реакције на резултате избора у САД

* Обавезна поља