Европска унија мора бити јединствена према приступању Западног Балкана иначе ће други преузети на себе да обликују њено најближе окружење, рекао је данас председник Европске комисије Жан Клод Јункер у говору о стању Уније пред Европским парламентом.

„Морамо наћи јединство када се ради о Западном Балкану једном заувек“, рекао је он.

Јункер је рекао и да ЕУ не сме да ослаби напоре да изгради уједињенију Европу.

„Европа може да извози стабилност као што смо урадили са нашим проширењима“, рекао је он.

Јункер је у говору више пута нагласио значај уједињене Европске уније која треба да делује јединствено.

„Данашњем свету је потребна јака, уједињена Европа. Европа која ради за мир, трговинске споразуме, стабилне монетарне аранжмане иако су други на другим местима наклоњенији да прибегну трговинској или монетарном ратовању“ рекао је Јункер у последњем годишњем обраћању о стању ЕУ пред Европским парламентом у Стразбуру.

Европска унија је снага са којом треба рачунати, рекао је Јункер и додао да су неки били изненађени његовим договором с америчким председником Доналдом Трампом, али да не треба бити изненађен јер „Европа успева кад говори једним гласом“.

Јункер је рекао да геополитичка ситуација показује да је сада време Европе, да је дошло је време за европски суверенитет и да Европа треба да постане суверенији актер у међународним односима.

„Европска унија је гарант мира на континенту мира. Континент  ужива у миру зајхваљујући Европској унији. Покажимо више поштовања за Европску унију, очувајмо њен имиџ. Бранимо наш начин живота, наш начин постојања“, рекао је председник Европске комисије.

Он је указао да волети Европу значи волети њене нације и скренуо пажњу да је патриотизам врлина, а да је „необуздани национализам отров“.

„Рецимо не нездравом национализму и прихватимо просвећени патриотизам“, рекао је Јункер.

Јункер је рекао да ЕУ мора да ојача свој капацитет да говори у једном гласу у спољној политици и поново предложио да се усвоји гласање квалификоване већине у питањима спољне политике.

Он је рекао да је Европа у великој мери окренула лист економској и финансијској кризи која је дошла споља али је дубоко погодила, да је отворено готово 12 милиона нових радних места од 2014.

Осврћући се на Брегзит он је поздравио предлог британске премијерке Терезе Меј да се развију нова партнерства између Велике Британије и ЕУ после Брегзита. Јункер је рекао да после одласка Британије из ЕУ марта 2019. године Велика Британија никад неће бити обична трећа земља за Унију, да ће увек бити њен врло блиски сусед и партнер.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Јункер – Време је за европску сувереност!

* Обавезна поља