slavisa-ristic 2Потпредседник Демократске странке Србије (ДСС) и кандидат за народног посланика Славиша Ристић оценио је данас да је предлог Канцеларије за КиМ о тзв. интеграцији Универзитета у Приштини (ПУ) са привременим седиштем у Косовској Митровици само први корак ка коначном интегрисању у косовски образовни систем.

Ристић је на ванредној конференцији Патриотског блока за КиМ рекао да, иако Канцеларија за КиМ и Марко Ђурић демантују укидање ове високошколске установе на КИМ, чињеница је да су затражили од Министарства просвете Србије да се изврши тзв. интеграција Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Ристић, међутим, наводи да би интеграција практично значила да сви факултети на простору КиМ изгубе статус правног лица и да, како је рекао, наводно то високошколско образовање настави да ради у оквиру интегрисаног Универзитета.

„Ово би био само први корак, где би се укидали наши факултети као правна лица, изгубили би тај статус, не бисмо имали декане, органе управљања по факултетима, имали бисмо само органе управљања у оквиру Универзитета и на челу тога неког ректора, као први корак према коначном интегрисању у тзв. високошколско образовање тзв. државе Косово“, подвукао је Ристић.

„Чини ми се да власт истим рецептом поступа на начин што покушава да најпре унесе раздор и свађу унутар Универзитета, да би лакше то спровели у дело. Кроз медије смо у прилици да чујемо да су наводно на Универзитету подељени професори и студенти око свега овога, а то се управо ради како би се лакше завршио посао“, рекао је Ристић подсетивши да је исти рецепт примењен пре укидања српских општина и распуштања српских скупштина општина на северу КиМ.

Он је оценио да ће се очигледно покушати да се направи подела уз „једну празну причу да се све ради ради функционалнијег и рационалнијег високошколског образовања, а коначан циљ ће бити утапање нашег Универзитета и наших факултета у тзв. високо школство тзв. државе Косово“.

Ристић сматра да и јавност, како је рекао, коначно види да је на делу издаја која се спроводи од стране актуелне власти, премијера, Канцеларије за КиМ, председника Републике и да се томе мора стати на пут.

Он је апеловао на студенте и професоре истакавши да је њихова обавеза да се супротставе овом покушају да постану део независног Косова.

„Треба да схвате да је много важнија будућност наше деце и наших установа од тренутних привилегија које можда појединци од њих имају и које у овом тренутку желе да заштите“, подвукао је Ристић.

Поред Ристића, ванредној конференцији Патриотског блока за КиМ присуствовали су председник општинског одбора ДСС Немања Јакшић и бивши начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић.

Marko-Univerzitet

Марко Ђурић тражи интегрисање српског Универзитета у Митровици у шиптарске косовске институције

Документа којима Марко Ђурић тражи укидање српског Универзитета у Косовској Митровицим јасно показују дволичност Владе Александра Вучића, њен манипулативни карактер и антисрпске намере! Па ипак не би се никако сметнути с ума да је бескичмењака Ђурића у политичку орбиту лансирао Томислав Николић!

Допис, оверен, са печатом и факсимилом, уз јасно наведене све податке о пошиљаоцу, послат је српским факултетима Универзитета у Косовској Митровици. Допис је послат „ради давања мишљења Савета ваше Високошколске установе“ како би се изјаснили у што краћем року, наводи у њему извесна Тијана Тадић из сектора за високо образовање испред Министарства просвете.

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com

Исти допис упућен је и Министарству као и министру просвете Срђану Вербићу. У обраћању министру каже се да „тренутно стање на Универзитету у Приштини не омогућава остваривање циљева и принципа високог образовања и штети интересима студената, српске заједнице на Косову и Метохији, али и систему високог образовања републике Србије у целини“ те на основу тога достављају на разматрање предлог Одлуке о спајању Универзитета у Приштини и факултета који обављају делатност у његовом саставу. Документ својеручно потписује „В.Д. Марко Ђурић“.

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com

Оно што у претходна два документа није било огољено да сржи, у трећем у потпуности избија на видело. У њему, који је одговор Министра просвете Срђана Вербића, са његовим печатом и потписом, тражи се мишљење факултета „о предлогу Одлуке спајању а која подразумева формирање Интегрисаног Универзитета у Косовској Митровици

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com

Предлог Одлуке садржи „статусна промену спајања високошколских установа“ које настављају са радом „у статусу самосталне високошколске установе чији је назив „Универзитет у Приштини чије је седиште у Косовској Митровици“ то јест, како се каже„Интегрисани универзитет“.

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com

Студенти који су започели студирање настављају по до сада важећем плану и програму, до краја студирања. За оне који ће неки од ових факултета тек уписати – не каже се по ком ће плану студирати што само по себи оставља врло мало простора за претпоставке. Односно, не види се други излаз до „интеграција“ у просветне установе факултета шиптарских сепаратиста.

О озбиљности овог документа говори чињеница да је предвиђено место да својим потписом то потврде Председник Владе као и председник Републике Србије.

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com

У финалном документу овог пакета образлаже се ова одлука и додаје да су средства за њено спровођење обезбеђена у буџету републике Србије.

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com

Након писања медија о овој Одлуци, због чега су професори и особље Универзитета одмах затражили смењивање марка Ђурића, директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију, Канцеларија је издала саопштење којим негира да су тражили и тврде да „Влада Србије и народ Косова и Метохије никоме неће дозволити, сада, ни у будућности, његово смањење, гашење појединачних факултета, укидање или утапање у институције самопроглашене тзв. Републике Косово“. Тим поводом можете још једном прочитати документа о Одлуци за променом статуса факултета и самог Универзитета.

Да се све чини потпуно свесно говори сам увод саопштења који каже да је Државни Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици један од темеља на којима почива опстанак и будућност нашег народа на КиМ“. Може ли бити страшније од овога? Може, јер то заиста намеравају да ураде и то уз „пуно учешће академске заједнице“.

Простим језиком, и више пута до сада речено, Влада гаси све српске институције на Косову и Метохији свесно угрожавајући и чинећи немогућим опстанак Срба у овој Покрајини али се труди да кривицу пребаци на сам овдашњи народ који је издала.

Жалосно је што су се већ јавили студенти при Парламенту овог Универзитета који су у потпуности стали иза Марка Ђурића. Наводе да им је Канцеларија за Косово и Метохију „много пута до сада помагала“. Та „помоћ“, вероватно и још мало обећане, је њихов мотив да подрже овакву политику.Извор: РТВ, КМ Новине

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада Србије против српског Универзитета у Митровици

* Обавезна поља