dragan-djuricБЕОГРАД – Власнику Зекстре и председнику ФК Партизана Драгану Ђурићу одређено је задржавање до 48 сати након саслушања у Тужилаштву за организовани криминал у вези са приватизацијом Ветеринарског завода, рекао је Танјугу тужилац Миљко Радисављевић.

Тужилаштво је такође предложило да се Ђурићу одреди притвор, а о том предлогу одлуку би данас или сутра требало да донесе судија за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда у Београду (Специјалног суда), додао је Радисављевић.

Тужилац је напоменуо да је тужилаштво након саслушања, донело наредбу о спровођењу истраге против Ђурића у вези са приватизацијом „Ветеринарског завода” због постојања основане сумње да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног.

Он се терети да је у поступку приватизације за конзорцијум правних лица „Зекстра” д.о.о и „Банком” д.о.о. прибавио противправну имовинску корист у износу од више од 207.000.000 динара, саопштено је из тужилаштва.

Ђурић се раније данас одазвао позиву тужилаштва за слушање. Ветринарски завод је његова компанија Зекстра купила 2005. године.

Кривичну пријаву против њега је 27. децембра 2013. године.

Ветеринарски завод је приватизован 2005. године када га је купила компанија „Зекстра”.

То је једна од 24 спорне приватизације које је као такве означио Савет за борбу против корупције.

Драган Ђурић, власник Зексте и председник Партизана

Власник Зекстре Драган Ђурић, у поступцима приватизације купио је више предузећа у Србији и Републици Српској – Ветеринарски завод у Земуну 2005. године, издавачку кућу Нолит, Оптику, трговинска предузећа Савремена и Шумадија, Фабрику јестивог уља у Градишту, Робну кућу Боска у Бањалуци…

Спортској јавности познат је као председник Фудбалског клуба Партизан. На челном месту тог Клуба налази се од јула 2008.

Ђурић је дипломирани економиста. Рођен је у Дервенти 1954. а од детињства живи у Земуну.

Ожењен је, има два сина, који како се наводи раде заједно с њим у компанији.

Самосталан посао покренуо је док је студирао, и то у Старој Пазови, када је, по наводима медија, у гаражи отворио занатску радњу с два запослена.

Најпре је производио индустријску пластику, а потом осамдесетих започиње производњу конфекције.

Зекстра, која је заступник познатих италијанских фирми Дизел и Макс Мара, 2003. добила је међународну награду за квалитет и дизајн у Женеви.

Новембра прошле године завршен је преткривични поступак у слуцају приватизације Ветеринарског завода Земун, а Ђурићу је данас одређен притвор до 48 сати, након саслушања у Тужилаштву за организовани криминал, а на основу сумњи о злоупотребама и махинацијама.

У извештају Савета за борбу против корупције, који је достављен МУП Србије и који је био полазна основа за преткривични поступак, наведено је да конзорцијум Зекстра – Банком, који је купио Ветеринарски завод, није фактички ни постојао када се пријавио на тендеру.

Конзорцијум Зекста-Банком, на чијем челу је био Ђурић, купио је завод за 9,1 милион евра.

Завод је основан 1938. године, а продат је у трећем покушају, након што је замењен комплетан Управни одбор те фирме.

Прва продаја није успела, па је Агенција за приватизацију променила услове, инсистирајући да фирма која је заинтересована за куповину мора да се бави производњом хране односно трговином хране за животиње или производњом фармацеутских производа и њиховом трговином најмање годину дана.

Влада Србије је децембра 2004. године, на предлог Министарства привреде, увела привремене мере у Заводу због опструкције приватизације.

Према наводима медија, неплаћени порез Зекстре износи више од 3,3 милиона евра.

Зекстра Група запошљава око 3.000 радника.

Случај приватизације Ветеринарског завода Земун налазио се на списку 24 спорне приватизације чије је преиспитивање тражила Европска комисија априла 2012.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђурићу одређено задржавање од 48 сати

* Обавезна поља